“Saulės“ ansamblis Prancūzijoje koncertavo ir vaišinosi šampanu

Po neseniai Šiauliuose praūžusio tarptautinio folkloro konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ jį rengusiam Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansambliui „Saulė“ beveik nebuvo kada ilsėtis. Ansamblis prieš keletą dienų grįžo iš tarptautinio folkloro festivalio „Folklore et Partage a Montreal“ Prancūzijoje. Šiame Prancūzijos pietuose devynioliktą kartą vykusiame festivalyje dalyvavo folkloro ansambliai iš Prancūzijos, Indijos, Havajų, Ispanijos, Kosta Rikos ir Lietuvos.

Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“ festivalyje „Folklore et Partage a Montreal“ Prancūzijoje.<br>Z. Ripinskis
Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“ festivalyje „Folklore et Partage a Montreal“ Prancūzijoje.<br>Z. Ripinskis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 6, 2013, 7:23 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:28 AM

„Saulės“ ansamblio muzikantai, dainininkai ir šokėjai surengė 9 koncertus. Koncertuota Monrealio, Alzono, Kastelnodari miestuose. Publika buvo sužavėta ansamblio iš Lietuvos subtiliai parengta programa. Žiūrovams buvo pristatytos lietuvių liaudies ir ansamblio meno vadovo Dariaus Daknio aranžuotos ir sukurtos dainos, muzikiniai kūriniai, ansamblio choreografinės grupės vadovės Adelės Gružienės pastatyti šokiai.

„Saulės“ ansambliui buvo suteikta išskirtinė teisė surengti muzikos ir dainų koncertą Monrealio miesto pagrindinėje bažnyčioje. Po šio koncerto atlikėjus publika palydėjo stovėdama ir garsiai plodama.

Šiauliečius Prancūzijoje pasitiko kaitri vasaros saulė – dienomis temperatūra pakildavo net iki 36 laipsnių karščio, todėl koncertuoti buvo nelengva. „Tokiu tvankiu oru ne tik kad šokti, bet vaikščioti ne itin malonu. Vis dėlto mums pavyko atlaikyti šį iššūkį ir puikiai atlikome visą programą“, – sakė „Saulės“ ansamblio administratorius Zenonas Ripinskis. Prieš festivalį reikėjo parengti keletą skirtingų programų. „Mes turėjome parengti net tris 40 min. trukmės programas. Viena jų turėjo buvo pritaikyta atlikti bažnyčioje. Alino karštis, tačiau visa tai ištvėrėme. Nors festivalio organizavimas nebuvo labai sklandus – trūko gero įgarsinimo, nelabai prašmatnios gyvenimo sąlygos, jo vadovai stengėsi, kad mums patiktų. Ypač įsiminė paskutinis koncertas viename miestelyje, kuriame po koncerto visus vakarienės pakvietė miestelio meras ir net pavaišino tikru prancūzišku šampanu“, - pasakojo „Saulės“ ansamblio meno vadovas D. Daknys.

Ansamblio choreografinės grupės vadovės Adelės Gružienės nuomone, visi festivalyje dalyvavę kolektyvai buvo labai stiprūs ir įdomūs. Ji išskyrė Havajų, Kosta Rikos, Ispanijos šalių programas.

Vykdami į Prancūziją pakeliui šiauliečiai užsuko pas savo draugus Vokietijoje – švabų folkloro ansamblį „Fromern“ Balingene. Čia buvo surengtas draugystės vakaras. Vokiečiams ansamblis „Saulė“ padovanojo lietuvišką metalinį kryžių su saulute, tradicinį austą rankšluostį su meniška rankšluostine ir tautodailininkų pagamintą tradicinę Užgavėnių kaukę. Visais šiais suvenyrais vokiečiai papuoš  savo folkloro namų kambarį, skirtą Lietuvai.

Iš viso per 12 dienas ansamblis autobusu nukeliavo apie 7000 kilometrų. Prancūzijoje Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblio „Saulė“ laukė ir įdomi pažintinė programa – aplankyta viduramžių Karkasono pilis, senoji popiežių rezidencija Avinjone, nuostabus Arlio miestelis, taip pat su Šiaulių rajonu draugaujantis Portas prie Sonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.