Vilniaus mažajame teatre – Euripido tragedijų mozaika

Kavinėse sėdi tėvai su vaikais ir niekas jų nesieja, išskyrus stalą: šeimos nebemylime, santykių nebevertiname. Tokiu sakiniu repeticijas  Vilniaus mažajame teatre pradėjo vienas ryškiausių šiuolaikinės Rusijos ir Europos teatro režisierių Konstantinas Bogomolovas. Režisierius, nuolat metantis iššūkį tradiciniam meno suvokimui ir teatro prigimties sampratai, inscenizacijai pasirinko Antikos tragiko Euripido kūrinius. 25-ąjį Vilniaus mažojo teatro sezoną pradės K.Bogomolovo spektaklis „Mano tėvas – Agamemnonas“.

Režisierius Konstantinas Bogomolovas.<br>Nuotr. iš Vilniaus mažojo teatro archyvo
Režisierius Konstantinas Bogomolovas.<br>Nuotr. iš Vilniaus mažojo teatro archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2013, 1:01 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:56 AM

Susipažinti su trupe K.Bogomolovas į Vilnių buvo atvykęs prieš metus. Režisierius jau turėjo išsirinkęs pjesę, tačiau po pažinties su aktoriais idėja, kokį spektaklį statyti, pasikeitė. Pasak režisieriaus, aktoriai jau puikiai įvaldę žaidybinį teatrą, todėl reikia ieškoti naujų iššūkių tam, kad ir aktoriams, ir režisieriui būtų įdomu dirbti. Taip pastatymui pasirinkti Antikos tragiko Euripido kūriniai.

Tik pradėjęs darbą su aktoriais režisierius pabrėžė, kad spektaklis bus ne apie Trojos karą, Antikos didvyrius ar dievus.

„Mane domina tėvų ir vaikų santykiai, – teigė režisierius. – Šeima – visuomenės atspindys, joje matome visą civilizaciją. Ne kartą esu pastebėjęs, kaip kavinėse sėdi tėvai su vaikais ir niekas jų nesieja, išskyrus stalą: šeimos nebemylime, santykių nebevertiname. Euripidas visada mituose ieškojo sąsajų su tikrove, todėl ši medžiaga niekada nepraranda aktualumo“, – sakė K.Bogomolovas.

Spektaklyje „Mano tėvas – Agamemnonas“ – scenos iš garsiausių Euripido tragedijų: „Ifigenija Aulidėje“, „Hekabė“, „Orestas“, „Trojietė“, „Elena“. Visas jas sieja tas pats veiksmo laikas – Trojos karas. Inscenizacijos pagrindu režisierius pasirinko legendą apie tai, kaip graikai karo išvakarėse nesulaukdami palankaus vėjo laivams plaukti, deivei Artemidei Aulidėje paaukojo savo vado Agamemnono dukterį Ifigeniją.

„Žiūrovams nereikia žinoti jokio konteksto, – tvirtina K.Bogomolovas. – Įsivaizduokite, kad eidami pro svetimo namo langus tiesiog žvilgtelėjote į tai, kas vyksta viduje. O ten – eilinės šeimos gyvenimas. Manau, kad į teatrą žmonės ateina kaip į bažnyčią – pabūti, dalyvauti vykstančiame procese“, – samprotavo režisierius.

Vilniaus mažojo teatro vadovė Greta Cholina džiaugiasi, kad dėl kūrybinio darbo su režisieriumi sutarė lengvai, nors šiuo metu jo spektaklių premjerų žiūrovai laukia Lenkijoje, Vokietijoje, Rusijoje.

„Spektaklio muziką  kuria tarptautinės K.Stanislavskio premijos laureatas Faustas Latėnas, su kuriuo režisierius jau dirbo Maskvoje, – pasakojo teatro vadovė. – Scenografiją ir kostiumus kuria dailininkė Larisa Lomakina, taip pat dirbanti su režisieriumi ne pirmus metus. Matau jos darbą ir neabejodama sakau, kad tai – aukščiausio lygio menininkė. Džiaugiuosi, kad turime tokią galingą kūrybinę komandą.“

Pasirinkimas, nuoširdi vaiko auka kitų labui, išsilaisvinimas, sąmoningumas suvokiant savo veiksmų padarinius – temos, kurias spektaklyje kartu su aktoriais analizuoja režisierius.

Spektaklyje vaidins Arūnas Sakalauskas, Elžbieta Latėnaitė, Mindaugas Capas, Agnė Šataitė, Vaida Būtytė, Valda Bičkutė, Gintarė Latvėnaitė, Mantas Vaitiekūnas.

Premjera Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre rugsėjo 13, 14 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.