Paminklą J.Lennonui Vilniuje tikimasi pastatyti per metus

Lėšų paminklui tikimasi gauti renkant aukas.

Idėja kurti paminklą J.Lennonui, S.Pilinkui (dešinėje) ir S.Paukščiui kilo kone prieš du dešimtmečius, o šiemet nuspręsta ją įgyvendinti.<br>M.Kulbio nuotr.
Idėja kurti paminklą J.Lennonui, S.Pilinkui (dešinėje) ir S.Paukščiui kilo kone prieš du dešimtmečius, o šiemet nuspręsta ją įgyvendinti.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 11, 2013, 10:32 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:43 AM

„Planuojame, kad kitąmet jau turėtų atsirasti - arba pavasario pabaigoje, arba vasaros pradžioje“, - sakė Vilniaus rotušės ceremonmeisteris, menotyrininkas Saulius Pilinkus.

Anot jo, sostinės savivaldybė birželį davė sutikimą statyti paminklą Kauno gatvėje.

S.Pilinkaus teigimu, jau yra pirmieji „kolektyvinės kūrybos“ eskizai, tačiau dar neaišku, kas kurs skulptūrą. Idėjos autoriai nori, jog ji būtų metalinė, dekoratyvi ir „metaforiška“.

„Tai bus metalas - ar rūdijantis, ar nerūdijantis, šiandien dar sunku pasakyti, nes idėja kristalizuojasi. Jis neturėtų būti tūrinis, neturėtų būti trimatis, o plokštuminis, pakankamai dekoratyvus daiktas. Daiktiškumo bus gerokai mažiau negu F.Zappos biuste, Užupio angele, „Lituanicos“ sparne. Tai bus toks metaforiškesnis daiktas“, - pasakojo Vilniaus rotušės ceremonmeisteris.

Lėšų paminklui tikimasi gauti renkant aukas.

„Startinis pagalbininkas yra nekilnojamojo turto vystytojai. Jų yra pradžia, nes jie prisideda vieta ir įvairią pagalbą suteikia. O paskui naudosime tradicinį būdą - rinksime lėšas ir gausime aukų būdu. Esame specialistai rinkti aukas“, - kalbėjo S.Pilinkus.

XX antrosios pusės muzikos ikona J.Lennonas 7-8 dešimtmečiais buvo vienos iš populiariausių ir įtakingiausių to meto grupių „Beatles“ lyderis.

Kolektyvui iširus, jis užsiėmė soline karjera, buvo visuomeninis aktyvistas. Tuomet sukurta garsiausia muzikanto daina „Imagine“ laikoma „tarptautiniu himnu už taiką“.

1980 metų gruodį 40-metį J.Lennoną prie jo namų Niujorke nušovė psichine liga sirgęs gerbėjas Markas Davidas Chapmanas.

Idėja kurti paminklą J.Lennonui, pasak Rotušės ceremonmeisterio, jam ir fotomenininkui Sauliui Paukščiui kilo kone prieš du dešimtmečius, o šiemet nuspręsta ją įgyvendinti.

„Nebūtinai dėl to, kad tai viena iš XX amžiaus kultūrinių ikonų, bet ir tam tikras simbolis arba asmenybė, teigusi visokias gražias idėjas, ne tik hipiškas. Visokie „Įsivaizduok“ (angl. „Imagine“ - Red.) ir panašūs dalykai - mums atrodo, kad tai yra gražu ir teisinga. Be to, kita vertus, ta asmenybė per savo pačią Yoko Ono yra susijusi ir su Lietuva - Fluxus visi reikalai ir panašūs“, - apie paminklo idėją pasakojo S.Pilinkus.

Be to, pasak jo, skulptūra padėtų gaivinti šalia geležinkelio esantį miesto rajoną.

Pagal S.Paukščio ir S.Pilinkaus idėją Vilniuje 1996 metais jau iškilo kito garsaus muzikanto Franko Zappos biustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.