Portugalų dainininkė J.Amendoeira: „Aš tikiu, kad fado yra mano likimas“

„Aš dainuoju apie tai, kuo gyvenu. Jei pasikeisiu, pasikeis ir mano dainos“, – kalbėjo viena ryškiausių naujosios fado kartos solisčių Joana Amendoeira.

Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė ("Lietuvos rytas")

Aug 12, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:03 AM

Portugališkas žodis „fado“ reiškia „likimą“. O dėl fado muzikos kilmės vis dar ginčijamasi. Ji siejama ir su afrikietišku šokiu, kuris XIX amžiuje prigijo Lisabonos vargšų kvartaluose, ir su ilgesingomis portugalų žvejų bei jūreivių dainomis.

Kadaise fado muzika skambėjo vargingų Lisabonos kvartalų viešnamiuose ir tavernose, apdainuodama neįgyvendintas svajones, mirtį, nelaimingą meilę. Begalinis ilgesys (portugališkai „saudade“) – pagrindinė šios muzikos ir jos tekstų nuotaika.

Paprastos, jausmingos fado dainos yra tokios nuoširdžios, o jų atlikėjų emocijos, balso tembrai, gestai ir mimika tokie išraiškingi ir įtaigūs, kad leidžia juos suprasti be žodžių.

Pats šis žanras sunkiai apibūdinamas, kaip ir amerikietiškasis bliuzas, argentinietiškasis tango ar graikiškoji rebitika. Jį tiesiog reikia pajusti.

UNESCO nematerialiojo kultūros paveldo šedevru pripažinta fado kūryba šiandien atliekama ir prestižinėse koncertų salėse, ir vadinamuosiuose portugalų fado namuose.

Ji itin išpopuliarėjo XX amžiaus pirmojoje pusėje, kai eiles šioms dainoms pradėjo kurti žymiausi portugalų poetai.

Kiekvienas atlikėjas suteikia fado savų niuansų. Joana su savo grupėmis stengiasi tęsti senąsias žanro tradicijas, nors atlieka ne tik klasikinį repertuarą, bet ir šiandien sukurtas fado dainas, tarp jų – savo brolio Pedro kūrinius.

Būtent Joanos įkvėptas, portugališką gitarą į rankas paėmęs Pedro tapo virtuozu, šiandien lydinčiu seserį kelionėse po pasaulį.

„Aš tikiu, kad fado yra mano likimas“, – prisipažino J.Amendoeira.

Ji pradėjo dainuoti tarsi savaime: būdama šešerių netikėtai visus nustebino savo fado kūryba senelio namuose rengiamų pietų metu. Joanos šeima mėgsta portugališką muziką.

Būdama 15-os J.Amendoeira jau pradėjo tarptautinę karjerą ir tapo viena jauniausių fado atlikėjų, išleidusių savo albumą. Joanai teko dainuoti garsiose Olandijos, Didžiosios Britanijos, Vengrijos salėse.

Dainininkė ne kartą su broliu viešėjo Lietuvoje, bet publika niekaip neatsiklauso jų atliekamos muzikos.

Joana turi viską, kuo žavėjo legendinė fado pradininkė Amalia Rodrigues: talentą, grožį, kerintį balsą, jaunystę. Be to, jos muzikos paletėje – daug šviesių spalvų.

J.Amendoeira su grupe atvyksta į Kristupo vasaros festivalį. Ji koncertuos rugpjūčio 14 d. 20 val. Lietuvos technikos bibliotekos kieme.Bilietų kaina – 42–72 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.