„Pokrovskije kolokola“ vėl kviečia į spalvingą folkloro muzikos šventę

Tradiciškai rudenį Lietuvos sostinės gyventojus ir svečius vėl kviečia tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“, šiemet jau aštuntasis. Rugsėjo 25-28 dienomis liaudies atlikėjų balsų energetika ir įvairių tautų kostiumų ryškios spalvos užpildys Vilniaus koncertų salių ir šventovių erdves.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 22, 2013, 11:57 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:42 PM

Pasak rengėjų, festivalis „Pokrovskije kolokola“ skirtas žmonėms, gebantiems suvokti tradicinio liaudies meno jėgą. Festivalio renginiai kvies pamatyti, kaip įvairiose šalyse žmonės vertina ir saugo savo tradicijas, perteikdami jas iš kartos į kartą, įvertinti liaudies kultūros grožį, pasimokyti dainavimo, šokio, apeigų meno iš tikrų tradicijų pateikėjų, tiesiog pabendrauti su liaudies atlikėjais, sužinoti, kaip buvo senovėje, - visas šias galimybes festivalis suteikia savo klausytojams.

„Nuspalvinti mūsų dienų muziką nacionaline melodika, ritmika ir folkloro poetika - festivalio organizatorių kūrybinė misija. Taip pat mums labai svarbu parodyti, kad tradicinė kultūra neatsilieka nuo laiko, į ją atsigręžia žymūs kompozitoriai, režisieriai, pateikia ją žiūrovams nauja, šiuolaikiniam miesto žmogui lengviau suvokiama forma. Globalios mūsų dienų meno komercializacijos metu festivalis „Pokrovskije kolokola“ stengiasi sukurti vadinamąjį naują formatą, kuriame menininkams suteikiama laisvos kūrybos niša, neapribota masinės kultūros standartais“, - teigė festivalio direktorė Irena Zacharova.

Festivalis pavadintas stačiatikių šventės Švenčiausios Mergelės Marijos apsaugos garbei. Šiuo rudens metu buvo pabaigiami visi žemės ūkio darbai ir prasidėdavo kaimiškos šventės, vestuvės, vykdavo mugės.

Festivalį rugsėjo 25 dieną pradės koncertas „Tu keleli, tu Viešpačio“ Znamenskajos cerkvėje. Bažnytinę dainuojamąją poeziją, tradicines Kalėdų ir Velykų giesmes, psalmes atliks folkloro kolektyvai iš Rusijos, Lietuvos, Ukrainos. Tos pačios dienos vakare Šv.Kotrynos bažnyčioje jau tapusio tradiciniu koncerto „Muzika gurmanams“ programoje bus pristatyti Abchazijos, Baltarusijos, Estijos, Italijos, Lenkijos, Olandijos, Rusijos, Ukrainos, taip pat Lietuvos ir užsienio šalių etninių bendruomenių dainuojamojo, šokio ir apeiginio folkloro pavyzdžiai.

Rugsėjo 26 dieną Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyks didysis festivalio koncertas. Senoviniai Abchazijos, Baltarusijos, Estijos, Italijos, Lenkijos, Lietuvos, Olandijos, Rusijos, Ukrainos dainuojamojo, šokio ir apeiginio folkloro pavyzdžiai - tai tik šio koncerto dalis. Laikantis festivalio „Pokrovskije kolokola“ tradicijos, žiūrovų ir klausytojų laukia lietuvių kompozitoriaus Gedimino Rimkaus-Rimkevičiaus kūrinio „Liaudiškoji rapsodija“ premjera. Šis kūrinys laimėjo kompozitorių konkurse, kurį surengė festivalis „Pokrovskije kolokola“ kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Lietuvos nacionaline filharmonija, remiant Lietuvos kultūros ministerijai. Kūrinį atliks Lietuvos kamerinis orkestras, Vilniaus folkloro ansambliai, žinomi Lietuvos ir Rusijos muzikantai.

Rugsėjo 27 d. festivalis tęsis Vyriausybės rūmuose - čia vyks fotomenininko Vladimiro Caralungos-Moraro fotografijų parodos „Kultūrų dialogas“ atidarymas. Vakare Lietuvos rusų dramos teatre bus pristatyti du bendri su Rusijos folkloro ansambliais projektai - „Vestuvės Akulovo kaime“ ir „Ties riba“.

Trečią kartą festivalio metu vyks Vaikų folkloro asamblėja. Joje dalyvauja folkloro kolektyvai iš skirtingų Lietuvos kampelių, taip pat svečiai iš užsienio šalių. Penkios paskaitos-koncertai, kurias festivalis dovanoja Vilniaus miesto mokykloms, supažindins vaikus ir pedagogus su Abchazijos, Baltarusijos, Olandijos, Ukrainos, Vidurio Lenkijos, Vakarų Sibiro, Užbaikalės, Pietų Pamaskvės, Lietuvos sentikių tradicijomis. O geriausius iš geriausių - antrojo respublikinio konkurso „Tradicijų paveldėtojai“ nugalėtojus - galima bus pamatyti ir išgirsti laureatų koncerte rugsėjo 25 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje.

Vyks ir mokslinė festivalio dalis - tarptautinė konferencija „Lietuvos ir užsienio šalių tautinių mažumų tradicinė kultūra: dabartis ir perspektyvos", ją lydės apskritojo stalo diskusijos.

Paskutinę festivalio dieną, rugsėjo 28-ąją, Dievo Motinos Ėmimo į Dangų katedroje Vilniuje skambės sakralinės muzikos koncertas „Tikroji motina“. Šią dieną iki pat vakaro Gedimino prospekte ir Vinco Kudirkos aikštėje žiūrovų lauks baigiamasis festivalio koncertas ir kulinarinio paveldo šventė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.