Druskininkų gydyklos vitražai – lyg sukurti vakar

Druskininkų senųjų gydyklų biuvetė ant Nemuno kranto nušvito atnaujintais vitražais. Penkiolika kūrinių tapo ryškesni ir patrauklesni, rašo „Lietuvos rytas“.

Klaipėdoje meistrai Druskininkų vitražams suteikė antrą jaunystę.
Klaipėdoje meistrai Druskininkų vitražams suteikė antrą jaunystę.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Aug 29, 2013, 8:19 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:39 PM

Vitražisto Kazio Morkūno 1961 metais liaudies pasakos „Eglė žalčių karalienė” motyvais sukurtas penkiolikos vitražų ciklas mineralinio vandens biuvetės langus ir duris Druskininkuose puošia nuo pat jos įkūrimo.

Per pusšimtį metų pradėjo trupėti ne tik langai, bet ir vitražai, kuriuos atnaujinti buvo patikėta Klaipėdos bendrovei „Artukas”.

Taip ši „Eglė žalčių karalienė” pirmąkart apsilankė prie jūros.

Visų 15 vitražų būklė buvo labai prasta, todėl meistrai užtruko juos tvarkydami. Kurorte net buvo atsiradę sunerimusių žmonių, kad vitražai kažkur dingo.

„Šiems labai prastos būklės vitražams dovanoti antrąją jaunystę nebuvo lengva. Tikriausiai pakenkė nuolatinis mineralinio vandens poveikis.

Daug sukritusių detalių teko tiesinti, tvirtinti, lituoti. Atnaujintus ir sustiprintus vitražus biuvetei naujus langus gaminusi bendrovė „Pietų Megrame” įdėjo į specialius stiklo paketus.

Taip šie meno kūriniai bus apsaugoti nuo aplinkos poveikio”, – teigė bendrovės „Artukas” direktorius Arūnas Skirgaila.

Užsukusieji į biuvetę grožėtis vėl nušvitusiais vitražais gali gurkšnoti natūralų mineralinį vandenį – švelnesnį „Aušra” ir sūresnį „Druskininkai” tiesiai iš gręžinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.