Prie „Auros“ šokio teatro prijungtas Kauno pantomimos teatras išnyks

Prie „Auros“ šiuolaikinio šokio teatro prijungtas Kauno pantomimos teatras nuo kitos savaitės išnyks - reorganizavus šias įstaigas, pantomimos aktoriai bus atleisti, o per 40 metų veikęs teatras likviduotas.  Tai patvirtino penktadienį į spaudos konferenciją žurnalistus sukvietę naikinamo teatro aktoriai ir „Auros“ šokio teatro atstovai.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 30, 2013, 2:40 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:54 PM

„Kauno savivaldybės sprendimu Kauno pantomimos teatras reorganizuojamas - prijungiamas prieš šokio teatro „Aura“, tačiau ta tariama reorganizacija reiškia teatro veiklos pabaigą. Šiandien teatras yra išregistruojamas kaip juridinis vienetas, patalpos grąžinamos savivaldybei. Pantomimos teatro aktoriai perkeliami į šokio teatrą „Aura“ ir nuo rytdienos  jie bus nebe Pantomimos teatro aktoriai, bet artistai šokėjai“, - teatro aktorius Sigitas Laukagalis.

Tai, kad po reorganizacijos pantomimos teatro nebeliks, patvirtino ir šokio teatro „Aura“ atstovė.

„Pantomimos nebelieka, nes ką reiškia pantomimos aktoriai šiuolaikinio šokio teatre? Kokiuose nors  projektuose - galbūt. Tai tiesiog formalumas, kad jie pereina į „Aurą“. Faktiškai jie atleidžiami“, - BNS penktadienį sakė „Auros“ šokio teatro atstovė Edita Kizinienė.

Daugiau kaip 40 metų veikęs Kauno pantomimos teatras prie „Auros“ prijungtas motyvuojant lėšų taupymu: suskaičiuota, kad tai savivaldybei sutaupys apie 100 tūkst. litų per metus.

„Mes matėme biudžeto duomenis ir buvo akivaizdu, kad vieni teatrai yra veiklesni, jų veikla efektyvesnė ir uždirbama daugiau. Kiti yra išskirtinai biudžetiniai - tą galima pasakyti ir apie Pantomimos teatrą. Dėl to buvo tarybos valia sujungti teatrus į vieną biudžetinę įstaigą“, - penktadienį žurnalistams teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Jo teigimu, negalima nė lyginti „Auros“ ir Pantomimos teatro veiklos rezultatų. Tačiau Pantomimos teatro direktoriaus Arūno Katkausko teigimu, nepalyginami ir šių teatrų biudžetai: jo duomenimis, Pantomimos teatro biudžetas yra 230 tūkst. litų per metus, o „Auros“ viršija 600 tūkst. litų.

„Menas dėl meno irgi negali egzistuoti - aš manau, kad visos kultūros įstaigos turi veikti pagal tas pačias taisykles“, - teigė Kauno miesto meras.

Anksčiau teatro aktoriams buvo žadėta, kad jie po reorganizacijos toliau galės tęsti savo veiklą, tačiau tiek savivaldybės dokumentuose, tiek naujose aktorių darbo sutartyse pantomimos nebėra. Teatro patalpos miesto senamiestyje bus grąžintos miesto savivaldybei. Šokio teatrui „Aura“ jos taip pat netinkamos - scena jiems per maža.

„Mes nesame komercinis teatras. Nešokame striptizo, kad surinktume pilnas sales, mes statome visai kitokius spektaklius - rimtus, galbūt ne tokius, kad meras džiaugtųsi pilnomis salėmis. Tačiau ir į violončelės koncertą Filharmonijoje susirenka penki žiūrovai“, - savivaldybės argumentus kritikavo S.Laukagalis.

Teatro aktorių teigimu, Pantomimos teatras buvo ypač mėgiamas kurčiųjų - tai vienintelė tokio pobūdžio įstaiga, kur jie galėjo ne tik sekti siužetą, bet ir patys dalyvauti veikloje - kartu su kurčiaisiais teatras yra pastatęs tris spektaklius.

Daugiau išskirtinai pantomimai skirtų teatrų nėra nei Lietuvoje, nei kaimyninėse valstybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.