Proginė paroda primena mokyklos bėdas

Sovietmečiu buvo beveik privaloma šventes pasitikti proginėmis fotografijų parodomis. Tuos laikus primena ir Rugsėjo 1-osios išvakarėse atidaryta paroda „Mokykla su Meile“.

„Lietuvos ryto“ fotografo R.Danisevičiaus darbai verčia suabejoti, ar M.Lukšienės idėjos pasiekė mokyklas.
„Lietuvos ryto“ fotografo R.Danisevičiaus darbai verčia suabejoti, ar M.Lukšienės idėjos pasiekė mokyklas.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Sep 1, 2013, 6:35 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:12 PM

Senamiestyje įsikūrusioje Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje surengta fotografo Ramūno Danisevičiaus paroda „Mokykla su Meile“ skirta iškilios mokslininkės, Tautinės mokyklos idėjos kūrėjos Meilės Lukšienės 100-osioms gimimo metinėms, rašo „Lietuvos rytas“.

2013-uosius Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė M.Lukšienės metais, o UNESCO dr. M.Lukšienės šimtmetį įtraukė į 2012–2013 m. minimų datų kalendorių.

Parodoje – didelio formato fotografijose R.Danisevičiaus užfiksuotos Vilniaus „Vyturio“ pradinės mokyklos, 1991-aisiais įkurtos pirmosios savarankiškos nepriklausomos Lietuvos ugdymo įstaigos, gyvenimo akimirkos.

Jas papildo M.Lukšienės įžvalgomis apie ugdymo prasmes, kūrybiškumo paieškas, kultūros ir švietimo sąsajas, humanistinės visuomenės vertybes, ateities mokyklos viziją, būtinybę išlaikyti kultūros savitumą ir tuo pat metu toleranciją kitoniškumui.

„Kiekviena valstybė, kurios atstovo sukaktį mini UNESCO, turi galimybę surengti savaitę trunkančią parodą UNESCO būstinės Paryžiuje parodų salėje. Tad pradėjome svarstyti, kaip geriau būtų pristatyti M.Lukšienę pasauliui. Buvo akivaizdu, kad tai negali būti biografinis pasakojimas, senų nuotraukėlių kompozicija. Norėjosi pabrėžti jos svarbiausią teiginį: kultūra plius švietimas.

Kilo mintis kartu pristatyti ir svarbiausias jos edukacines idėjas, ir Lietuvos fotografijos meną“, – pasakojo Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Marija Drėmaitė.

UNESCO komisijos galerijoje surengta paroda – būsimos Paryžiaus parodos repeticija.

Vėliau ši ekspozicija turėtų pasiekti ir Seimo rūmus, ir daugelį Lietuvos mokyklų.

Pasak M.Drėmaitės, sumanius rengti parodą išaiškėjo, kad šiuolaikiniai fotomenininkai beveik neužsuka į mokyklas. Fotoalbumuose buvo galima rasti tik sovietmečiu darytas garsiąsias Antano Sutkaus ar Romualdo Rakausko fotografijas.

Kai padėti buvo pakviesti menotyrininkai, fotografijos tyrinėtoja Agnė Narušytė prisiminė kažkada mačiusi mokinius R.Danisevičiaus darbuose.

Rengėjai lengviau atsiduso, kai fotografas neatsisakė įsigilinti į M.Lukšienės mintis ir pasižvalgyti po jų parinktą mokyklą.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv.Jono g. 11) R.Danisevičiaus paroda „Mokykla su Meile“, skirta M.Lukšienės 100-mečiui paminėti, veiks iki rugsėjo 30 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.