Italų muzikantas G.L.Ago: „Lietuvos publika yra patyrusi muzikos ekspertė“

Spalio 14 – 20 dienomis visoje Lietuvoje vyks jau vienuoliktasis tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“, kurį rengia Vilniaus mokytojų namai. Kasmet festivalio koncertuose pasirodo ne tik garsiausi Lietuvos bardai, bet ir iš svečių šalių atvykę atlikėjai. Vienas jų – italų dainų autorius ir atlikėjas Gianas Luigi Ago, grojantis ne tik klasikine, bet ir havajietiška gitara bei arfa. Lietuvoje dar nesilankęs dainininkas mano, kad muzika čia yra aukšto lygio, o Lietuvos publika – patyrusi muzikos ekspertė.

Italų dainų autorius ir atlikėjas G.L.Ago groja ne tik klasikine, bet ir havajietiška gitara bei arfa.<br>Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Italų dainų autorius ir atlikėjas G.L.Ago groja ne tik klasikine, bet ir havajietiška gitara bei arfa.<br>Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 2, 2013, 12:04 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:55 PM

1950–aisiais gimęs G.L.Ago yra ne tik muzikantas, bet ir pradinių klasių mokytojas bei įvairių poezijai ir kūrybai skirtų interneto svetainių administratorius. Atlikėjas domisi istorija, teatru, literatūra ir muzika, o koncertuose atlieka ne tik savo, bet ir kitų Italijos ir viso pasaulio atlikėjų dainas. Dažniausiai kartu su G.L.Ago scenoje pasirodo ir Claudia Bellucci – klavišiniais ir mušamaisiais grojanti mokslininkė ir psichologė, kuri, kaip teigia menininkas, jį lydi ne tik scenoje, bet ir gyvenime.

„Labai smagu, kai mus abu pirmyn stumia tiek asmeniniai, tiek kūrybiniai interesai“, – pasakojo jis.

- Lietuvoje svečiuojatės pirmą kartą, bet galbūt esate pažįstamas su mūsų šalies muzikine kultūra?

- Lietuvoje dar niekada neteko lankytis. Labai džiaugiuosi, kad pagaliau čia atvyksiu, nes teko girdėti, jog jūsų šalis labai graži, o ir muzika visada buvo itin aukšto lygio.

- Ką tikitės patirti, pamatyti, sužinoti dalyvaudamas tarptautiniame dainuojamosios poezijos festivalyje „Tai – aš“?

- Manau, kad dalyvavimas festivalyje man bus didelė patirtis – juk tai puiki galimybė praplėsti akiratį, susipažinti su muzikantais, atvykusiais iš įvairių šalių. Taip pat džiaugiuosi galėsiantis atlikti savo dainas visiškai kitokiai auditorijai nei ta, kuri dažniausiai klausosi mano pasirodymų.

- Iš kokios literatūros ir muzikos semiatės įkvėpimo?

- Labai didelę įtaką mano kūrybai darė angliakalbiai atlikėjai, tokie kaip Bobas Dylanas, Woodie Guthrie ir Leonardas Cohenas. Taip pat visada žavėjausi ir prancūzų dainininkais Jaques'u Breliu, Georges'u Brassensu. Tačiau labiausiai, savaime suprantama,  buvau paveiktas italų atlikėjų ir dainų kūrėjų: Fabrizio De Andrè, Francesco Guccini, Claudio Lolli, Francesco De Gregori, Giorgio Gabero, Ivano Fossati ir kitų.

Seniau mano dainų tekstams labai reikšminga buvo italų poeto Piero Paolo Pasolini kūryba, nes jis gebėjo puikiai derinti socialines ir asmenines temas. Mano skaitomų knygų spektras yra labai platus, o į mėgstamiausių autorių sąrašą patenka Jorge'as Luisas Borgesas, Louisas Ferdinandas Cèline'as, Fernando Pessoa, prancūzų poetai ir bitnikų kartos rašytojai.

- Vadovaujate kultūrinei organizacijai „The Habit of Thought“. Kokiu tikslu ją įkūrėte?

- Pagrindinis šios organizacijos tikslas – padėti bet kokiai meno ir kultūros rūšiai, siekiančiai išlikti šioje konformistinėje ir sielas griaunančioje visuomenėje, kuri vietoje saviraiškos renkasi tik tai, ką bruka žiniasklaida ir mados.

- Esate ir pradinių klasių mokytojas. Ar atrandate ryšį tarp mokytojavimo ir kūrybos?

- Žinoma. šŠiečiamoji veikla vysto, lavina kūrybą ir saviraišką, tobulina paslėptus talentus, kurių tikrai kiekvienas turi.

- Poeto Gianni D’Elia garbei sukūrėte interneto svetainę. Kokie jo poezijos bruožai jus žavi labiausiai?

- Nepaisant mudviejų draugystės, jis yra vienas svarbiausių P.P.Pasolini kūrybos tyrėjų, šia tema parašiusių ne vieną mokslinį straipsnį. Negana to, G.D’Elia į italų kalbą verčia didžių prancūzų poetų – Arthuro Rimbaud, Charles'io Baudelaire'o, Paulo Verlaine'o – tekstus. Jis taip pat rašo eilėraščius ir geba į poetinę formą perkelti socialines Italijos gyvenimo temas, kurios buvo aktualios per pastaruosius keturiasdešimt metų.

Kalbant dar konkrečiau, G.D’Elia gilinasi į individo ir visuomenės santykį, o tai visada labai įkvėpė ir mano paties kūrybą.

- Kada pradėjote domėtis muzika?

- Turbūt nuo mažumės buvau į ją įklimpęs. Būdamas penkiolikos pradėjau groti gitara. Tada buvo tie laikai, kai "The Beatles", "The Rolling Stones", B.Dylanas,"The Doors" muzika buvo išties reikšminga jaunajai kartai. Su šia muzika užaugau.

Į muziką, o ypač į dainuojamąją poeziją, visada žvelgiau kritiko, platintojo ir mokinio akimis, studijavau ir pažinau ją per radiją, spaudą ir įvairius pasirodymus. Taigi dainų rašymas mano gyvenime atsirado natūraliai – tą nulėmė aplinka, kurioje augau.

- Kaip sumanėte mokytis groti havajietiška gitara?

- Visada žavėjausi džiugiu skambesiu, kurį skleidžia šis instrumentas. Man patiko ir tai, kad šia gitara galima groti įvairių stilių muziką, ji puikiai dera prie daugybės kitų instrumentų.

- Kokias dainas parinkote Lietuvos publikai?

- Ketinu atlikti kelias savo kūrybos dainas ir, jeigu liks laiko, pagroti porą garsiausių Italijos dainuojamosios poezijos atlikėjų kūrinių, kuriais žaviuosi. Nerimą kelia tai, kad visose mano dainose tekstas vaidina labai svarbų vaidmenį. Baisu, kad italų kalba gali būti kliūtis, nes publika manęs nesupras.

- Ko laukiate iš  Lietuvos publikos? Ar manote, kad yra didelis skirtumas tarp Pietų ir Rytų Europos klausytojų santykio su atlikėju?

- Tikiu,kad muzika suvienija ir peržengia visus kultūrinius barjerus. Žinau, kad Lietuvos publika yra patyrusi muzikos ekspertė, o muzika šioje šalyje vaidina itin svarbų vaidmenį. Tikiuosi, kad šiai publikai būsiu priimtinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.