„Sirenos“: meilės ir mirties fantasmagorija gruziniškame „Makbete“

Rugsėjo 26 d. prasidėsiantis dešimtasis Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ šiemet žiūrovams užsienio programoje pristatys ir režisieriaus Davido Doiašvilio pagal Williamo Shakespeare‘o pjesę pastatytą spektaklį „Makbetas“.  Scenos klasika tapęs kūrinys spektaklio autorių pastangomis tampa ne tik daugiasluoksniu spektakliu, bet ir dinamiškai kintančiu reginiu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2013, 12:50 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:28 PM

„Režisierius ir jaunų aktorių trupė profesionaliai valdo dramos medžiagą ir patį scenos vyksmą, – teigia „Sirenų“ meno vadovė Audra Žukaitytė. – Joje jie išsitenka su, rodos, paprastais ir minimaliais teatro elementais – šviesa, tamsa ir vos keliais suolais. To jiems pakanka sukurti tikrą fantasmagoriją.”

D.Doiašvilio interpretuojamas Makbetas tampa savo laiko, sistemos, aplinkybių ir jausmų įkaitu. Tai dėl savo tikslo kovojantis asmuo, priverstas brautis pro šiurpią kasdienybės mistiką ir tapti sukrečiančių įvykių liudininku bei kaltininku. Gruzinų režisierius Makbetui suteikia absoliučią teisę elgtis nežmoniškai, o temperamentingi gruzinų aktoriai scenoje kuria jaudinančių akimirkų seką. Galiausiai žmogžudystė pasiveja žmogžudį, nes net meilės lydimas asmuo visuomet yra atsakingas už savo kaltes.

Chrestomatinė Makbeto tragedija gruzinų režisieriaus pateikiama ir kaip romantinė istorija: čia, šalia tamsos ir kraujo bei baisiausių žmogaus pojūčių, tokių kaip pavydas ar kerštas, egzistuoja ir deginanti bei aistringa meilė. Makbetas ir jo ledi spektaklyje virsta savotiškais Boni ir Klaidu – jie vienas kitam yra ir atrama, ir paspirtis siekti tikslo, pateisinančio net ir nežmoniškas priemones. Tačiau eliminuodamas bet kokią lyriką D.Doiašvilis susieja mylimuosius ne meilės saitais, o mirtimi.

Spektaklis jau sėkmingai dalyvavo ne viename tarptautiniame festivalyje, o viename jų, vykusių Rijekoje (Kroatija), pelnė du trečdalius galimų apdovanojimų – už geriausius spektaklį, režisūrą, aktoriaus ir aktorės darbus, scenografiją, kostiumų dizainą, muziką ir publikos simpatijų prizą. Kaip teigia Rijekos universiteto Filosofijos fakultete profesoriaujantis dramaturgas Darko Gašparovićius, D.Doiašvilio „Makbetas“ yra „aukštos klasės estetikos teatrinio įvykio pavyzdys, visuose segmentuose atliekamas tobulai“.

Spektaklis "Makbetas" bus rodomas spalio 3 d. 18 val. 30 min. Lietuvos nacionalinio dramos teatro Didžiojoje salėje Vilniuje.

Spektaklio anonsas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.