G.Kazimierėno paveikslas „Vytautas, laukiantis karūnos“ - Trakų pilyje

Penktadienį Trakų salos pilyje bus pristatytas tapytojo Giedriaus Kazimierėno paveikslas „Vytautas, laukiantis karūnos“.  2013-ieji - Trakų istorijos muziejui išskirtiniai . Liepos 28-ąją muziejui sukako 65 metai. Jubiliejaus išvakarėse Trakų salos pilies ekspozicija pasipildė dar vienu unikaliu eksponatu - tapytojo G.Kazimierėno dovanota drobe „Vytautas, laukiantis karūnos“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 4, 2013, 2:56 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:49 PM

Vytautas Didysis, gimęs Senuosiuose Trakuose apie 1350 metus, tapęs Lietuvos valdovu 1392 m., Trakų salos pilyje reziduodavo dažniausiai. Pilis ir miestas klestėjo. Po Žalgirio mūšio pergalės Lietuva įgijo reikšmingą statusą. Pradėtas įgyvendinti Vytauto vainikavimo planas. Po Lucko suvažiavimo 1429 m. numatyta karūnuoti Vytautą ir jo žmoną Julijoną 1430 m. rugsėjo 8 d., tačiau karūnavimo data vis buvo nukeliama. Spalio 27 dieną Trakuose didysis kunigaikštis mirė, taip ir nesulaukęs vainikavimo Lietuvos karaliumi.

„Prie stalo tarsi prie altoriaus stovinčio Vytauto figūrą gaubia raudona mantija - visas gyvenimas paaukotas Lietuvai, tačiau viltys matyti savarankišką ir galingą savo valstybę žlunga, - taip apie savo kūrinį sako tapytojas G. Kazimierėnas. - Vytauto likimo katastrofą išreiškia liepsnojanti Trakų Madona“.

Pristatant paveikslą dailininkas plačiau kalbės apie šio istorinio įvykio atspindžio viziją.

Drobei „Vytautas, laukiantis karūnos“ menišką rėmą drožė dailininkas ir restauratorius Virginijus Stančikas. Fotomenininkas Rimantas Dichavičius parengė spaudai atviruką su tapytojo G.Kazimierėno drobe ir pamąstymais Vytauto Didžiojo karūnavimo tema.

Simboliška, kad G.Kazimierėnas pristato paveikslą plačiajai visuomenei  per Trakinius atlaidus, kai minimos Švč.Mergelės Marijos kulto Lietuvoje iškilmės, menančios ir Vytauto Didžiojo vardą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.