Napoleonas į Katedros aikštę atsinešė Šv.Onos bažnyčią

O kol kas "fluxus" pokštus vertinančiam Vilniaus merui skirti originalūs marškinėliai – tik vienas eksponatų. Kaip ir palmių alėjos prie Vilniaus oro uosto projektas. Tiesa, Rakė įsitikinusi, kad tokias plastikines palmes tikrai vertėtų nebrangiai atsigabenti iš Kinijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Sep 6, 2013, 12:51 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:58 PM

Rakė – tai daugeliui dar neįprastas žinomos menininkės Eglės Rakauskaitės kūrybinis slapyvardis. Pastebėjusi, kad socialiniame tinkle atsiranda vis daugiau Rakauskaičių, garsaus fotomenininko Romualdo Rakausko duktė nusprendė pasivadinti taip, kaip jau kurį laiką ją vadina nemažai draugų – Rake.

„Man net nereikėjo sugalvoti slapyvardžio. Rakė – tai ne koks nors feministinis gestas, o originali draugiška pravardė. Nes jau net per parodos atidarymą prie manęs priėjo viena mergina ir įteikė puokštę gėlių: Eglei Rakauskaitei nuo Eglės Rakauskaitės (iš feisbuko)“, – juokėsi menininkė.

Paroda „Ne(į)vykę projektai“ – tarsi atsisveikinimas ne tik su menininke E.Rakauskaite, bet ir su tais kūriniais, kurių jai nepavyko iki galo realizuoti. Panašu, kad Rakės meninėje karjeroje visi projektai bus vykę ir įgyvendinti.

O kol kas "fluxus" pokštus vertinančiam Vilniaus merui skirti originalūs marškinėliai – tik vienas eksponatų. Kaip ir palmių alėjos prie Vilniaus oro uosto projektas. Tiesa, Rakė įsitikinusi, kad tokias plastikines palmes tikrai vertėtų nebrangiai atsigabenti iš Kinijos.

Tik kompiuteryje menininkei pavyko atstatyti ir sujungti į vieną didelį bendrabutį visus keturis Gedimino pilies bokštus ar su plakatu „Ne Eurui“ įsikurti ant Gedimino paminklo žirgo nugaros.

„Nesinorėjo gaišti laiko visokiems leidimams, o kolegos, kurie turėjo tinkamo ilgio kopėčias, pabūgo palaikyti jas atremtas į Gedimino paminklą, kad nebūtų nubausti kaip chuliganizmo akto bendrininkai“, – neįvykusį projektą prisiminė Rakė.

Tiesa, parodos atidarymo dieną policininkai į jos performansą visai nekreipė dėmesio. Nors tuo metu aikštėje vyko ir fotografijų parodos, skirtos popiežiaus Jono Pauliaus vizitui į Lietuvą paminėti, atidarymas.

Valdovų rūmų prieigose Rakė, pasipuošusi savo rankomis siūtu Napoleono Bonaparto kostiumu, ir dar trys personažai rodė praeiviams tai Šv.Onos bažnyčios maketą, tai skėtį su užrašu „Ne branduolinei energijai“, tai plakatą prieš euro įvedimą.

Į performansą pasikvietusi sovietmečiu garsų šokėją iš Kauno Algį Stravinską, kuris sulaukęs 60-ies vos suduria galą su galu, menininkė bandė atkreipti dėmesį ir į skaudžią savižudybių problemą.

Po kelerių metų pertraukos vėl performansus ne vien parodų salėse, bet ir viešose erdvėse pradėjusi rengti kūrėja teigė, jog jai ypač svarbu, kad jos darbai sudomintų ne tik kolegas menininkus, bet ir visus į Lietuvos ateitį su nerimu žvelgiančius žmones.

Rakės manymu, lietuviai galėtų savo nuomonę išreikšti ne tik kartą per kelerius metus – balsais rinkimuose ar internetinėmis peticijomis. Tai galima daryti kasdien – net ir savo apranga ar tokiais paprastais aksesuarais kaip skėčiai su užrašais.

„Gal tai vidutinio amžiaus krizė, bet labai aiškiai pajutau, kad šiandien ne tik Lietuvos įvaizdis, bet ir jos ateitis – mūsų rankose. Tik žmonės gali neleisti paversti Žemės atominių atliekų sąvartynu ar išsaugoti vertingą savo šalies paveldą. Todėl šį tą nuveikti pabandžiau ir aš pati“, – rimtai kalbėjo menininkė, kurios ironiški kūriniai žiūrovus pirmiausia prajuokina, o po to priverčia susimąstyti.

E.Rakauskaitės (Rakės) paroda Vilniaus galerijoje „Artifex“ veiks iki rugsėjo 21 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.