Krepšininkai rungiasi ir menininko drobėse

Dailininkas Mindaugas Jankauskas (25 m.) Lietuvos krepšinio rinktinės narius mato ne tik televizoriaus ekrane stebėdamas varžybas. Gerai pažįstami veidai – ir Mindaugo dirbtuvėse Vilniaus senamiestyje.

Poparto drobėse – Robertas Javtokas...
Poparto drobėse – Robertas Javtokas...
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:29 AM

Mindaugo drobėse įamžinti Mantas Kalnietis, Linas Kleiza, Jonas Valančiūnas, Simas Jasaitis. Visi jie nutapyti poparto stiliumi.

Mindaugas piešia ir nuogas moteris ar peizažus, bet dabartinis jo gyvenimo periodas susijęs su krepšiniu. Tiksliau – su Europos čempionatu Slovėnijoje.

Menininkas kuria stebėtinai greitai – kelių metrų aukščio drobę nutapo per dieną dvi. Tačiau būna, kad tobulina, pertapo iš naujo – gyvena kartu su savo kūriniu.

„Aš valgau, miegu ir tapau”, – dienotvarkę apibūdino Mindaugas.

Ar Kaune gimęs ir augęs menininkas visuomet buvo krepšinio gerbėjas?

Ne, tačiau dabar – vienas aistringiausių. Kartais jam bandoma prikišti, kad anksčiau nesidomėjo sportu ir nesirgo už lietuvius krepšininkus.

Jam nepozavo nė vienas krepšininkas – Mindaugui užtenka juos matyti spaudoje ar televizijoje.

Savęs drobėse dar nematė ir patys krepšininkai. Ir net S.Jasaičio žmona Oksana Pikul-Jasaitienė, kuri irgi yra nutapyta.

Mindaugą įkvėpimas pagavo antrą Jasaičių vestuvių dieną. Mat kaip tik į jo dirbtuves „De Profundis” senamiestyje užėjo vyriškis, prisidėjęs prie Jasaičių vestuvių organizavimo. Klausydamasis jo įspūdžių Mindaugas griebėsi teptuko.

Paveiksluose krepšininkai šiek tiek šaržuoti. Ar tai jiems patiks?

Mindaugas nekelia tokių klausimų, nes tokių nekilo jį įkvepiantiems kūrėjams – poparto pradininkui Andy Warholui, „Fluxus” judėjimo pradininkui Jurgiui Mačiūnui ar amerikietiškojo avangardinio kino krikštatėviui Jonui Mekui.

M.Jankauską įkvėpė praeityje ėjęs satyros žurnalas „Šluota”, ypač komiksai. Mindaugas mano, kad būtent komiksų Lietuvai dabar trūksta.

O jeigu labai norisi įvardyti M.Jankausko stilių, menininkas teigė, kad jį galima pavadinti klaidos stiliumi – jis piešia ne pagal taisykles.

Tos „klaidos” buvo eksponuojamos ir Vilniaus rotušėje, ir Londono galerijoje „C.A.V.E. Gallery”.

Ar patys paveikslų herojai susidomėjo kūriniais? Mindaugas niekada nesiūlo savo darbų – žmonės jį patys susiranda. Pavyzdžiui, kaip režisierius Oskaras Koršunovas ar dizaineris Juozas Statkevičius, kuriuos Mindaugas taip pat yra nutapęs.

Krepšininkai jį sudomino kaip herojai, kaip nesugadinti ir laimingi žmonės.

„Nors kuo nors tauta džiaugiasi iki galo”, – atsiduso Mindaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.