Pažiūrėti brangenybių skrynelės į Valdovų rūmus sugužėjo būrys smalsuolių

Ketvirtadienio vakarą Valdovų rūmuose iš naujo pasklido XVI a. dvasia. Šventiškai pasipuošę į Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidenciją rinkosi valstybės vadovai, politikai, kultūros, meno, pramogų ir verslo pasaulio atstovai. Čia iškilmingai duris atvėrė premjero Algirdo Butkevičiaus globojama paroda „Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė – šedevras iš Valstybinio Ermitažo rinkinių“.

Valdovų rūmuose eksponuojama skrynelė sudomino didelį būrį žmonių.<br>V.Balkūno nuotr.
Valdovų rūmuose eksponuojama skrynelė sudomino didelį būrį žmonių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Sep 12, 2013, 8:36 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:27 AM

Vakaro svečius vienijo vienas tikslas – prisiliesti prie Lietuvos istorijos ir iš arčiau pamatyti vos prieš kelias dienas specialiai iš Sankt Peterburgo valstybinio Ermitažo atkeliavusią karališką brangenybių skrynutę.

Kievienas norėjo savo akimis išvysti architektūrinės raidos ekspoziciją, kurioje pristatomas Žygimanto Senojo epochos kūrinys.

„Man didelė garbė Agirdo Butkevičiaus vardu pasveikinti visus susirinkusius“, – sveikinimo kalbą pradėjo premjero kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas. Pats premjeras į renginį, deja, negalėjo atvykti. R. Motuzas džiaugėsi Lietuvos muziejininkais, kurie šalies gyventojams ir svečiams iš užsienio gali pristatyti su Lietuvos istorija susijusias relikvijas.

Kone prieš penkiolika metų Lietuvos Taikomosios dailės muziejuje drauge su XV a. ginkluote ir rekonstruotomis Žalgirio mūšio vėliavomis buvo eksponuojamas Jano Mateikos paveikslas „Žalgirio mūšis“, dabar Valdovų rūmus pasiekė kitas reikšmingas kūrinys.

Iš 6,6 kg sidabro, beveik 700 gramų aukso, daugiau nei 800 perlų, beveik 370 rubinų, 300 deimantų, safyrų, smaragdų ir įvairių kitų pusbrangių akmenų sukurta karalienės skrynia - neįkainojama vertybė, eksponuojama jau trečiame mieste.

„Tai materialus mūsų itstorijos pėdsakas. Labai simboliška, kad ši skrynutė į Vilnių atvyko tuomet, kai Lietuvoje kryžiuojasi Rytai ir Vakarai. Būtent tuomet, kai Lietuva pirmininkauja Europos Sąjungai“, – kalbėjo R.Motuzas. Vėliau jis A.Butkevičiaus vardu  padėkojo visiems muziejininkams Lietuvoje ir užsienyje, ypač Rusijos, Lenkijos ir Baltarusijos muziejams.

Pasak jo, šio skrynutės eksponavimas Lietuvoje – itin reikšmingas įvykis. Ji dėl savo unikalumo yra priskiriama „nekeliaujantiems“ eksponatams, todėl prieš tai buvo parodyta tik keliuose miestuose: Niujorke, Madride, o dabar – Vilniuje.

Speciali ekspozicija Valdovų rūmu muziejuje veiks iki gruodžio vidurio, kur visi norintys galės apžiūrėti parodą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.