Ką verta aplankyti Vilniaus knygų festivalyje?

Na, koks festivalis, tokios ir grupės. Alternatyvios.

Vilniaus knygų festivalis visą savaitgalį siūlys įsigyti gerų leidinių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus knygų festivalis visą savaitgalį siūlys įsigyti gerų leidinių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Gerbutavičius

Sep 13, 2013, 2:30 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:56 AM

Nors, aišku, privačiame darbo kambaryje dar jaukiau - jame nėra lankytojų, besiknisančių po tavo lentynas ir visai šalia diskutuojančių apie tau ne itin aktualius dalykus.

Tai itin tyliai ir neįkyriai daro tik mirę ar tolimuose kraštuose gyvenantys autoriai, kurių pavardės šviečia nuo tik tau brangių leidinių viršelių.

Vilniaus knygų festivalyje, aišku, susidursite ir su įkyriais lankytojais, ir su neturinčiais ką nors reikšminga pasakyti diskusijų dalyviais. Tačiau jame rugsėjo 13-15 dieną bus knygų ir renginių, kurių neverta pražiopsoti.

1. Knygų mugė. Koks knygų festivalis, jei jame nebūtų įmanoma įsigyti knygų? Tad nepraleiskite progos Vilniaus knygų festivalyje leidyklų kaina (pigiau nei knygyne) nusipirkti bent vieną gerą knygą.

Jame dalyvauja apie 40 leidyklų. Daugiausia mažesnių, dar nepraradusių aistros leisti sudėtingesnę literatūrą.

Visokių „atspalvių“ ir „saulėlydžių“ įsigysite vasario mėnesį „Litexpo“ parodų rūmuose, o „Titanike“ išdrįskite susigundyti, tarkime, J.M.Coetzee romanu „Barbarų belaukiant“, Williamo Faulknerio knyga„Jeruzale, jeigu tave užmirščiau“ ar Magdalenos Tulli „Yda“.

Jei įveiksite šias knygas, kažin ar dar norėsite grįžti prie „atspalvių“ sadomazochizmo.

2. Aklojo regėjimas. Šeštadienį 18 val. festivalyje bus pristatyta ilgai laukta knyga „Regėta Lietuva“ apie daugiaaukščio gaisre žuvusį aklą menininką Remigijų Audiejaitį.

Remis - taip jį vadino draugai ir pažįstami - buvo ir fleitininkas, ir dainininkas, ir fotomenininkas, ir visokių keistų projektų dalyvis, nereginčiomis akimis regėjęs daugiau nei kai kurie regintieji.

Remis, galima sakyti, buvo tikras Vilniaus gyventojas, nors ir kilęs iš Kauno. Gyventojas, turėjęs puikų humoro jausmą. „Atsimenu jį su tarka rankoje sakantį: „Na, tokios nesąmonės dar neskaičiau“, - knygoje prisimena poetas Rimvydas Stankevičius.

3. Klasika naujai. Šeštadienį 19 val. bus pristatytas naujas Kristijono Donelaičio „Metų“ leidimas.

Knygoje įdėtas kompaktinis diskas, kuriame šį nemarų kūrinį skaito aktorius Rolandas Kazlas. Kaip tai jam sekasi, galėsime išgirsti ir renginyje. Populiarusis R.Kazlas žada paskaityti „Metų“ ištraukų.

4. Tylenio kalbėjimas. Prakalbinti dailininką Petrą Repšį - kone titaniškas darbas. Na, nelabai jis mėgsta atvirauti ir daugžodžiauti. O istorikui Aurimui Švedui tai visai pavyko. Jų pokalbiai sugulė knygoje „Piešimas buvo tarsi durys“ („Aidai“).

Leidinio pristatymas rengiamas šiandien 18 val. Jame dalyvaus ir abudu autoriai. Matyt, pasikalbės. Blogiausiu atveju patylės. Prasmingai.

5. Pomirtinė knyga. Sekmadienį 13 val. pristatoma šiemet gyvųjų pasaulį palikusio poeto ir teatrologo Valdo Gedgaudo eilėraščių knyga„Stiprėjanti juoda“, kurią išleido „Homo liber“.

Save autsaideriu vadinęs V.Gedgaudas gal ir nebuvo priekinių lietuvių poezijos fronto linijų kariu, bet jo eilėraščiai - sultingi ir gyvi, kupini nevilties ir juodų metaforų. Žodžiu, tai kūryba, verta dėmesio.

6. Menkoji eseistika. Poetas Aidas Marčėnas teigia nemėgstantis kalbėti apie savo knygas, kai jos jau būna išvydusios dienos šviesą.

Tad jo menkosios eseistikos rinkinio „Sakiniai“ pristatymas, planuojamas šeštadienį 16 val., bene vienintelė galimybė išgirsti puikiu humoro jausmu pasižymintį poetą, kalbantį apie šią prieštaringą knygą.

7. Graži knyga. Poetas Kęstutis Navakas pagaliau išleido meilės laiškus. Jo naujausia knyga „Lorelei“ pristatoma šiandien 18 val. Nežinia, ar tai gera knyga, bet kad graži - tai jau tikrai. Pats čiupinėjau, bet dar neskaičiau.

8. Išminties upės. Šiemet jubiliejų šventęs rašytojas Donaldas Kajokas festivalyje pristatys tris naujausias knygas - eilėraščių rinkinį„Kurčiam asiliukui“, esė knygą „Lapės gaudymas“ ir romaną „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“.

Kad ir ką rašytų, kad ir apie ką kalbėtų D.Kajokas, visada jauti kažkokį šypsenos sparnu pridengtą išminties upės tekėjimą. Tuo greičiausiai galėsime įsitikinti sekmadienį 13 val.

9. Poetės pamokymai. Šiandien 17 val. poetė Ilzė Butkutė pristatys jau spėjusią pagarsėti knygą „Atleisk savo šefą“ („Metodika“). Kartu su ja apie darbdavio ir darbuotojo santykius diskutuos Aušra Maldeikienė ir Andrius Užkalnis. Ne paslaptis, kad šie kalbėtojai paprastai turi ką pasakyti - jie gali kalbėti neužsičiaupdami. Pavydu, ar ne?

10. Nemokami koncertai. Kad knisdamiesi po knygų stirtas ir klausydamiesi protingai kalbančių galvų galiausiai nepasijustumėte nuobodžiomis knygų žiurkėmis, apsilankykite ir kokiame nors koncerte. Jų bus ne vienas.

Tiesa, koncertuos ne Andrius Mamontovas ir ne Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, o daugiausia mažiau žinomos grupės - „Kamanių šilelis“, „MC Mesijus“, „Šventinis bankuchenas“, „Baltasis kiras“.

Na, koks festivalis, tokios ir grupės. Alternatyvios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.