Naujasis Klaipėdos dramos teatro sezonas: trys dienos su M.Gavranu

Klaipėdos dramos teatras naująjį sezoną pradeda premjera - į sceną žengia pasaulinę šlovę pelniusio kroatų dramaturgo Miro Gavrano „Poros“. Spektaklį režisavo Ramunė Kudzmanaitė, dailininkas Marijus Jacovskis, kompozitorius Faustas Latėnas. Spektaklyje vaidina Valentina Leonavičiūtė, Rimantas Pelakauskas, Regina Šaltenytė, Vaidas Jočys, Renata Idzelytė, Liudas Vyšniauskas. Pjesę iš kroatų kalbos išvertė Vytautas Dekšnys. Į spektaklio premjerą atvyksta ir pats pjesės autorius Miro Gavranas.

Pasaulinio garso dramaturgas M.Gavranas atvyksta į Klaipėdą.<br>Nuotr. iš teatro archyvo
Pasaulinio garso dramaturgas M.Gavranas atvyksta į Klaipėdą.<br>Nuotr. iš teatro archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2013, 4:47 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:45 AM

Tikriausiai pamenate legendinį, iki šiol pilnose salėse rodomą Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Viskas apie moteris“? Turbūt matėte ir „Viskas apie vyrus“? Visa tai - pasaulinę šlovę pelniusio kroatų dramaturgo M.Gavrano kūryba. Naujoji Klaipėdos dramos teatro premjera - spektaklis „Poros“ - tai baigiamoji M.Gavrano parašytos trilogijos dalis.

Naujausios pjesės taikinys - porų santykiai. Šeimos gyvenimas. Meilė su visomis jos apraiškomis, intrigomis ir komplikacijomis... Savąjį gyvenimą, panašų į paradoksalią mozaiką, bando suvaldyti poros, porų draugai ir priešai. Galų gale pamatome, kad visa ta santykių raizgalynė tarpusavyje susijusi: vyrai ir moterys barasi, taikosi, rėžia į akis tiesą ir saldžialiežuvauja, giriasi ir skundžiasi, tačiau tai tarsi vienas didelis namas, kurio kambariuose vis kiti žmonės ir jų istorijos.

M.Gavranas (g. 1961) - šiuolaikinis kroatų rašytojas, dramaturgas, žinomas ir mėgstamas visame pasaulyje. Jo kūriniai išversti į 35 kalbas, knygos sulaukė pusantro šimto leidimų visame pasaulyje. M.Gavrano pjeses pastatė daugiau nei 200 teatrų, o jo spektakliuose apsilankė per du milijonus žiūrovų.

Įdomi detalė: M.Gavranas yra bene vienintelis pasaulyje dramaturgas, kuriam dar gyvam tebesant pradėtas rengti tarptautinis jo kūrybai skirtas teatro festivalis  „Gavranfest“. Prasidėjęs 2000 m. Slovakijoje, jis sėkmingai tebevyksta iki šiol - neseniai pasibaigė šiemetinis „Gavranfest“, vykęs Lenkijoje, Krokuvoje.

Klaipėdos dramos teatras, pažintį su M.Gavrano kūryba pradėjęs nuo spektaklio „Viskas apie moteris“ (rež. Dalia Tamulevičiūtė, 2004.), vėliau ją sėkmingai pratęsė spektakliu „Viskas apie vyrus“ (rež. Arvydas Lebeliūnas, 2007.). Tad kai dramaturgas parašė paskutinę trilogijos dalį „Poros“, jokių klausimų nebekilo: Klaipėdos dramos teatras ėmėsi statyti ir trečiąją pjesę. Kitaip gavraniškoji žmogaus studija liktų tiesiog nebaigta.

Kai teatras susisiekė su autoriumi, šis mielai sutiko bendradarbiauti. Negana to, M.Gavranas taip susidomėjo klaipėdiečių spektaklių sėkme, kad nusprendė drauge su žmona, aktore Mladena, atvykti į Lietuvą ir pamatyti juos pats. O teatras šia proga žiūrovams paruošė staigmeną - per tris dienas, kai Klaipėdoje lankysis M.Gavranas, bus parodyta visa jo trilogija.

Tad rugsėjo pabaigoje Klaipėdoje, Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70), įvyks neoficialus klaipėdiečių „Gavranfestas“, dalyvaujant pačiam autoriui:  „Poros“ rugsėjo 25 d. 18 val., „Viskas apie moteris“ rugsėjo 26 d. 18 val., „Viskas apie vyrus“ rugsėjo 27 d. 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.