Opera „Ernanis“: tarp tikrovės ir sapno

Įprasminti scenoje šią operą buvo pakviesta komanda iš Prancūzijos ir Italijos: retai statomais veikalais besidomintis dramos ir operos režisierius Jean'as Claude'as Berutti, jo ilgametis bendradarbis, iš Egipto kilęs scenografas Rudy Sabounghi bei italų dirigentas Gianluca Marciano. Kostiumus kūrė Agnė Kuzmickaitė.

Scena iš operos „Ernanis“.<br>M.Aleksos nuotr.
Scena iš operos „Ernanis“.<br>M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 15, 2013, 3:12 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:43 AM

Įprasminti scenoje šią operą buvo pakviesta komanda iš Prancūzijos ir Italijos: retai statomais veikalais besidomintis dramos ir operos režisierius Jean'as Claude'as Berutti, jo ilgametis bendradarbis, iš Egipto kilęs scenografas Rudy Sabounghi bei italų dirigentas Gianluca Marciano. Kostiumus kūrė Agnė Kuzmickaitė.

Ankstyvoji G.Verdi opera „Ernanis” mums nežinoma, o ir pasaulyje retai statoma, nors jos muzika labai graži. Ko gero, koją kiša painus siužetas. Tačiau Lietuvos operos ir baleto teatras G.Verdi metais norėjo ko nors išskirtinio, tad pasirinko „Ernanį” – pasakojimą apie tragišką trijų vyrų meilę vienai moteriai.

Operos veiksmas vyksta XVI a. Ispanijoje ir Vokietijoje. Pagrindinis veikėjas – plėšikas Ernanis. Jis myli Elvyrą – didiko Silvos dukterėčią, kurią šis nori vesti. Elvyrą myli ir Don Karlas – būsimasis imperatorius Karolis V, bet mergina savo širdį atiduoda jaunajam plėšikui. Finale jie susituokia, bet garbės priesaika varžovui Silvai priverčia Ernanį mirti. Spektaklio siužetas pagrįstas Victoro Hugo drama.

„Deja, G.Verdi operos libretas nėra toks gražus kaip V.Hugo pjesė, nors jį parašė Francesco Piavi, vėliau sukūręs puikius „Traviatos” ir „Rigoleto” libretus. „Ernanis” buvo jo pirmasis bandymas ir itin nevykęs”, – premjeros išvakarėse kalbėjo režisierius J.C.Berutti.

Tam, kad pagal nevykusį libretą pastatytų įdomų spektaklį, kūrėjai turėjo pasukti galvą. Naujasis LNOBT spektaklis nėra Vakarų scenose paplitusio „režisūrinio teatro“ pavyzdys: statytojams pagrindinis atspirties taškas vis dėlto buvo muzika. Tačiau netikėtumų spektaklyje ne vienas. J.C.Berutti tarsi apvertė operos modernistų šūkį „opera nėra muziejinis menas” ir perkėlė veiksmą į Prado muziejų Madride.

„Kadangi operos esmė yra trijų vyrų meilė vienai – tobulai – moteriai, reikėjo kaip nors išryškinti jos vertę. Taip kilo mintis, jog pagrindinė veikėja Elvyra turėtų būti tapybos šedevras, Diego Velazquezo paveikslas, kuris atgyja naktį ir jo herojė išlipa iš rėmo”, – taip sumanymą paaiškino scenografas R.Sabounghi.

Taigi visi keturi operos veiksmai vyksta naktį muziejuje, kur susiduria tikrovė, mūsų dienų pasaulis su sapnu arba fantazija – atgijusių paveikslų herojais. „Ernanis“ - tai opera, kuri galėtų turėti laimingą pabaigą, bet baigiasi tragiškai.

Elvyrą  rugsėjo 14-ąją dainavo italų dainininkė Silvia Dalla Benetta, rugsėjo 15-osios vakarą dainuos Sandra Janušaitė. Pagrindinę Ernanio partiją  per abi premjeras patikėta tenorui iš JAV Marcui Helleriui.

Premjerose taip pat dainuoja Arūnas Malikėnas, Laura Zigmantaitė, Rafailas Karpis, Arvydas Markauskas, Dainius Stumbras, Tadas Girininkas, Eugenija Klivickaitė, Mindaugas Jankauskas, Vladas Bagdonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas