Latvijoje lekia kultūrininkų galvos

Istorija įsisiūbavo prieš savaitę, kai po Latvijos nacionalinio operos teatro vadovo konkurso A.Žagaras nebuvo įtrauktas į teatro valdybą, įsteigtą pagal Latvijos nacionalinės operos teatro įstatymą. A.Žagarui buvo pasiūlytas patarėjo postas, bet jis jo atsisakė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2013, 2:25 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:02 AM

Istorija įsisiūbavo prieš savaitę, kai po Latvijos nacionalinio operos teatro vadovo konkurso A.Žagaras nebuvo įtrauktas į teatro valdybą, įsteigtą pagal Latvijos nacionalinės operos teatro įstatymą. A.Žagarui buvo pasiūlytas patarėjo postas, bet jis jo atsisakė.

Valdybos pirmininku paskirtas kompozitorius Arturas Maskatas, sužinojęs tai, taip pat atsisakė naujų pareigų. Jis pareiškė, kad nedirbs su neprofesionalia valdyba. Be A.Maskato, į naująją valdybą buvo paskirta rinkodaros specialistė, Rygos verslo mokyklos dėstytoja Inesė Eglytė ir Latvijos televizijos kultūros programų redaktorė Daina Markova.

A.Žagaras Latvijos nacionaliniam operos teatrui vadovavo 17 metų. Kodėl jo paslaugų atsisakyta?

„Latvijos nacionalinis operos teatras turi būti visiems prieinama kultūros įstaiga, o ne elitinė vieta. Kai dėl buvusio direktoriaus A.Žagaro, tai jis turi nepamiršti, kad teatras - ne jo nuosavybė, - praėjusios savaitės viduryje pareiškė kultūros ministrė, duodama interviu laikraščiui „Neatkariga“. - Per 17 aktyvaus darbo metų A.Žagarui pavyko pakeisti požiūrį į operą, bet rutina daro savo. Pas mus atidaromos naujos koncertų salės - Rezeknėje jau yra, bus Cėsyse ir Liepojoje. Vadinasi, mums reikia eiti į regionus, pas žmones. Yra daugybė klausimų, kurių atsakymus norėtųsi išgirsti.“

Ž.Jaunzemė-Grendė pabrėžė, kad naujieji kandidatai į Operos teatro valdybą turėjo daug naujų idėjų. Savo ruožtu A.Žagaras mano, kad teatre „viskas idealu ir nieko nereikia keisti“.

„Valdybios narys - ne garbės pareigos. Ten reikia dirbti nuo aušros iki aušros“, - sakė ministrė.

Kultūros ministerijos vadovės nuomone, jei Operos teatro direktorius - didis artistas, kurio niekada nėra darbo vietoje, tai teatrui būtinas atskiras finansų ir rinkodaros vadovas.

„Dabar to nėra. Nesuvokiama vadovavimo įstaigai esmė. Panašu, jog A.Žagaras mano, kad Operos teatras priklausys jam amžinai. Na neprikaluso jam Operos teatras“, - pabrėžė ministrė.

Savo ruožtu A.Žagaras pareiškė: „Žinoma, ne visi patenkinti mano darbu. Teatre dirba 600 žmonių, argi visiems įtiksi? Tokiame dideliame kolektyve visada bus nepatenkintų. Ypač prieš mane nusiteikęs operos profsąjungos vadovas, beje, priklausantis tai pačiai partijai kaip ir kultūros ministrė.“

Komentuodamas ministrės priekaištus, kad A.Žagaro Latvijoje nebūna 284 dienas per metus, Latvijos nacionalinio operos teatro vadovas pabrėžė, kad visai nesvarbu, kur yra direktorius, jei teatro lankomumas geras ir jis turi gerą reputaciją pasaulyje.

„284 dienos per metus - tai, žinoma, sutirštinta. Ministrė turi visas ataskaitas, visos mano kelionės suderintos su ministre ar valstybės sekretoriumi. Keista, kad man priekaištaujama dėl komandiruočių. Juk tam, kad mūsų teatras galėtų vykti gastrolių į Honkongą, Japoniją ar Meksiką, reikia megzti ryšius. Mes susitinkame, kalbamės, aptariame repertuarą - čia, vietoje, to padaryti negaliu“, - paaiškino A.Žagaras.

Dar iki ministrės atstatydinimo Latvijos kultūros atstovai, palaikantys A.Žagarą, „Facebook“ tinkle pradėjo akciją  „Grende, atsistatydink!“

Tačiau kultūros ministrės rugsėjo 11-osios įsakymu A.Žagaras atleistas iš Latvijos nacionalinio operos teatro direktoriaus pareigų. Pirmadienį, rugsėjo 16-ąją, Latvijos kultūros ministerija paskelbė konkursą į laisvą teatro valdybos nario vietą. Kol jis bus paskirtas, valdybos pirmininko pareigas eis I.Eglytė.

Anksčiau I.Eglytė dirbo Rygos pieno kombinate, įmonėse „Latvijas balzams“, „Valmieras piens“ „Aizkraukles banka“. Ji buvo atsakinga už ilgalaikės plėtros strategijos parengimą ir įgyvendinimą.

Naujajai valdybai pavesta atlikti Latvijos nacionalinio operos teatro finansinį ir juridinį auditą nuo 2009 metų sausio 1-osios iki 2013 metų rugsėjo 11-osios.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio