Šokio festivalis „Aura '23“ kviečia į kelionę po Afriką

Pirmieji potėpiai vadinamojoje Afrikos drobėje Kaune bus nubrėžti trečiadienį, per šokio festivalio „Aura '23“ atidarymo vakarą. Kiekvieno festivalio šokėjo ir choreografo kūryba - tai kas kartą bus vis nauja spalva saulėtojo žemyno paveiksle.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 18, 2013, 3:21 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:59 AM

„Derinti festivalio programą buvo itin sudėtinga. Kaip niekada stipriai išryškėjo kultūriniai skirtumai. Tačiau būtent šie skirtumai, autentiškos informacijos apie Afrikos kultūrą vakuumas ir paskatino per šokį pažvelgti į šį žemyną“, - sakė ilgametė festivalio „Aura“ koordinatorė Gintarė Masteikaitė.

Festivalio atidarymo vakaro programa patikėta Tchekpo šokio trupei. Kauno nacionalinio dramos teatro scenoje bus parodyta kompozicija „Trys lygiai“. Pristatydami šį menininką, festivalio rengėjai teigia, kad Tchekpo savo kūryboje sieja klasikinio baleto kalbą, modernųjį šokį su Afrikos ritualų elementais, etniniais šokiais, taip sukurdamas savitą stilių. Jo kūryboje sena ir nauja susijungia labai natūraliai, atrodytų, be jokių pastangų. Pastatymams jis sąmoningai renkasi šokėjus iš skirtingų Afrikos šalių,  kad galėtų šokiui suteikti kuo daugiau Afrikos spalvų, kurios skiriasi, nelygu regionas ir etninė grupė.

Šokio spektaklyje „Trys lygiai“ choreografas gvildena sudėtingą kūno ir sielos santykį. Drauge su keturiais šokėjais iš Dramblio Kaulo Kranto, Senegalo, Nigerijos ir Kongo jis brėžia gyvenimo lanką nuo gimimo iki mirties, žvelgdamas į žmogaus gimimą, vystymąsi, savo ir kito kūno suvokimą, taip pat - jo traktavimą skirtingose kultūrose.

Iš Benino kilęs choreografas Tchekpo Dan Agbetou studijavo modernųjį džiazą ir Afrikos šokį Niujorke bei Paryžiuje. 1991 m. jis įkūrė Tchekpo šokio trupę, kuri netruko sulaukti sėkmės ir pripažinimo tarptautiniuose festivaliuose. Kūrėjas pažįstamas ir kauniečiams. Tchekpo festivalyje „Aaura '16“ pristatė publikos dėmesį prikausčiusį spektaklį „Kylantis vėjas“.

Antrojoje atidarymo vakaro dalyje žiūrovai išvys duetą: Michelį Kouakou ir Daudet Grazai, kilusius iš Dramblio Kaulo Kranto. Su garsiasi choreografais ir skirtingose užsienio šalyse dirbę kūrėjai pristatys spektaklį „Lašas iš niekur“ (choreografija - M.Kouakou, „Daara Dance“ trupės įkūrėjo). Lietuvos publika kartu su šokėjais bus kviečiama leistis į identiteto paieškas.

Festivalio atidarymo vakarą užbaigs svečiai iš kaimyninės Lenkijos. „Zawirowania“ šokio teatras publikai parodys spektaklį „Artumas“. Spektaklio išeities tašku tampa klausimas: „Ar mūsų santykis su kitu žmogumi yra realus, objektyvus, tikras? Gal mes vis dėlto bendraujame su įvaizdžiu, kurį patys susikuriame, o ne su pačiu žmogumi?"

Spektaklio herojus - savęs paieškose pasiklydęs vyras, sukurtas moterų, jų rankų, kūno judesių. Galiausiai jis paliekamas vienas su savuoju fiziškumu ir su jo norėjusių moterų pirštų atspaudais. „Bet kaip moteris iš tikrųjų gali pažinti vyrą, jei kiekvienoje situacijoje ji pati kuria jį? Kur baigiasi jis - moters vizija, ir prasideda jis - tikrasis vyras? O gal po vaizduote daugiau nieko nėra?“ Į šiuos klausimus atsakymus rasti galės patys žiūrovai.

ELTA primena, kad penketą festivalio „Aura '23“ dienų Nacionaliniame Kauno dramos ir Kameriniame teatruose bei senojoje Kauno sporto halėje karaliaus šiuolaikinis Afrikos šokis. Jį pristatyti pakviesti aktyviai kuriantys ir pripažinti visame pasaulyje choreografai bei šokėjai, kilę iš Benino, Dramblio Kaulo Kranto, Senegalo, Nigerijos, Maroko, Malio. Taip pat festivalyje svečiuosis pasaulinį pripažinimą pelniusi trupė „Liquid Loft“ iš Austrijos, žiūrovų mėgiami atlikėjai iš Izraelio bei kitų valstybių.

Festivalio programa itin įvairi ir gausi, žiūrovai išvys net 15 šokio spektaklių. Šokio festivalio pabaigtuvės vyks Kauno sporto halėje. Čia pirmą kartą festivalio istorijoje „Aura '23“ rengėjai  pristatys gatvės šokio atstovų parengtą spektaklį „Elektro Kif“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.