Arkangelo Mykolo vėtrungė sugrįžo į Pilies gatvę

Gamino už savo lėšas

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Sep 30, 2013, 5:18 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:41 PM

K.Musteikis pats išpjovė iš nerūdijančio plieno skardos tikslią senosios vėtrungės kopiją.

Prieš tris dešimtmečius seną skardinę vėtrungę šio namo palėpėje rado čia gyvenęs tapytojas Bronius Uogintas-Pūkis. Manoma, kad tai ir yra tikrasis ant šio namo stogo buvęs vėjarodis, kurį XVIII amžiaus pabaigoje mini istorikai.

Gamino už savo lėšas

Spėjama, kad pagal garsųjį italų tapytojo Guido Reni paveikslą „Arkangelas Mykolas“ vėtrungę pagamino ir ištapė Vilniaus meistrai.

Šio namo kieme gyvenantys menininkai keletą metų ieškojo pinigų senajai vėtrungei atkurti. Kai pinigų nepavyko rasti, skulptorius K.Musteikis nutarė pagaminti senosios vėtrungės kopiją už savo lėšas ir paaukojo 4,5 tūkst. litų.

Senoji vėtrungė buvo aprūdijusi, geriausia ją buvo saugoti muziejuje. „Tai mano duoklė miestui“, - sakė skulptorius.

130 centimetrų iš nerūdijančio plieno skardos išpjauta vėtrungė iš 9 metrų aukščio neatrodo didelė. Pagal Romoje saugomą paveikslą ant jos tapė Vidas Drėgva.

Keliant vėtrungę reikėjo skubėti, nes kaimynai ragino greičiau baigti darbus ir netrukdyti jiems įvažiuoti į kiemą. Ant papuvusios sijos pritvirtintas metalinis strypas pakrypo, ir vėtrungė iš pradžių nesisuko.

Tačiau sekmadienį strypą pavyko ištiesinti ir vėjas gali ją sukinėti.

Buvo sunku gauti leidimą

Skulptorius įsitikinęs, kad į plieninę vėtrungę žaibas netrenks - greta yra aukštesnių namų.

Sunkiausia buvo gauti leidimą savivaldybėje vėtrungei iškelti. Senose nuotraukose nepavyko rasti vaizdo, kur būtų matyti, ant kurio namo bokšto ji sukosi. Namas turi 4 bokštelius.

Savivaldybė leido užkelti vėtrungę ant kampinio, esančio jau Literatų gatvėje. Iš Pilies gatvės Liuciferį nugalėjęs arkangelas Mykolas beveik nepastebimas, bet užvertus galvą galima jį pamatyti iš Literatų gatvės pusės.

Nuo XVII ši gatvė vadinosi Šv.Mykolo skersgatviu ir vedė tiesiai į Šv.Arkangelo Mykolo bažnyčią.

Iki šiol ant Vilniaus stogų buvo dvi figūrinės vėtrungės: ant Šv.Arkangelo Mykolo ir Šv.Teresės bažnyčių varpinių.

Vėtrungė - paveikslo kopija

1779 metais šį Pilies gatvės namą už 35 tūkst. zlotų įsigijo Vilniaus burmistras Antanas Liachovičius ir jo žmona Zuzana Liachovičienė. Tuomet šis pastatas įgijo dabartinę išvaizdą.

Romantiškas kiemelis su dengtais laiptais ir arkada primena Florencijos Bardželo rūmus. Namo kampe palei gatvę ant stogo buvo įrengta didelė, beveik metro aukščio, iš skardos išpjauta ir ištapyta vėtrungė, vaizduojanti arkangelą Mykolą, koja užmynusį nugalėtą Liuciferį.

Istorikų manymu, vėtrungė - nelabai vykusi italų tapytojo Guido Reni paveikslo kopija. Paveikslo originalas saugomas kapucinų vienuolyne Romoje.

XIX a. pradžioje šiame pastate veikė kavinė „Viktorija“. Joje mėgo rinktis Vilniaus universiteto Filomatų draugijos nariai, tarp jų - ir Adomas Mickevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.