Klasikos virtuozas L.Elschenbroichas iš Londono arenos žengs į Vilniaus sceną

Spalio 1-ąją koncertu Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje Pasaulinę muzikos dieną paminės kylanti violončelės žvaigždė Leonardas Elschenbroichas ir pianistas Aleksejus Gryniukas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2013, 12:16 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:06 PM

“Nekantriai laukiau šios dienos”, - prisipažino violončelininkas L.Elschenbroichas. - Kadaise į mano tėvų namus Frankfurte atvykdavo smuikininkas Raimundas Katilius. Dar iš jo pasakojimų susidariau įspūdį, kad Lietuva turi tvirtas klasikinės muzikos tradicijas. O mano koncerto partneris Aleksejus gyrė Vilniaus filharmonijos akustiką ir dėmesingą jos publiką.”

28 metų vokiečių ir italų kilmės violončelininko L.Elschenbroicho koncertų grafikas sudarytas keleriems metams į priekį. Jame – pasirodymai su Londono, Sankt Peterburgo, Tokijo filharmonijų, Čikagos simfoniniu ir kitais pagrindiniais pasaulio orkestrais.

“Jo griežimas kupinas gilumo, išraiškos, spinduliavimo ir tobulumo siekio”, - taip L.Elschenbroicho braižą apibūdino su juo muzikavęs žinomas dirigentas Christophas Eschenbachas.

Scenoje Leonardas susitinka ir su tokiais grandais kaip dirigentas Valerijus Gergijevas, smuikininkai Anne Sophie Mutter, Gidonas Kremeris, Nicola Benedetti bei daugelis kitų.

Neseniai artistas pasirodė su savo trio, kuriame groja A.Gryniukas ir N.Benedetti, vienoje svarbiausių Europos salių – Londono „Royal Albert Hall”. Joje telpa per 5000 klausytojų. Publika jiems sukėlė ovacijas stovėdama.

“Niekada nepamiršiu šio vakaro. Neapsakomas jausmas groti didžiulėje sausakimšai užpildytoje salėje. Jauti, kaip keli tūkstančiai klausytojų kvėpuoja kartu su tavimi, kaip muzika tvyro ore. Dabar žinau, ką jaučia Bobas Dylanas, kai išeina koncertuoti į šią areną”, - dalijosi įspūdžiais L.Elschenbroichas.

Mat paprastai šioje salėje rengiami simfoninės muzikos ir garsių popžvaigždžių koncertai. Būti pakviestiems joje groti kamerinę muziką ir sutraukti tiek klausytojų – didžiulis įvertinimas.

Pernai L.Elschenbroichas buvo išrinktas BBC Naujosios kartos atlikėju. Jam buvo pasiūlyti įrašai ir pasirodymai su BBC orkestru, tarp jų - svarbiausiame Jungtinės Karalystės klasikinės muzikos renginyje „BBC Proms” festivalyje. Violončelininkas yra pelnęs Leonardo Bernsteino prizą, kuris per visą muzikos istoriją teko tik dviem atlikėjams - pianistui Lang Langui ir smuikininkei Lizai Batiašvilli.

L. Elschenbroichas ir su juo į Lietuvą atvykstantis A.Gryniukas kartu groja jau penkerius metus, o jų pažintis prasidėjo nuo Ludwigo van Beethoveno sonatos įrašo.

“Neįsivaizduoju geresnio scenos partnerio”, - gyrė Leonardas pianistą A.Gryniuką. O Aleksejus džiaugėsi, kad violončelės virtuozas jam suteikia scenoje daug kūrybinės laisvės, nors kartu aiškiai žino, ko siekia. „Mes galime groti nežiūrėdami vienas į kitą”, – pasidžiaugė A.Gryniukas.

Duetas Lietuvoje atliks programą, kurią jau ne kartą grojo įvairiose šalyse. Tai L.van Beethoveno ir Sergejaus Rachmaninovo sonatos violončelei ir fortepijonui. Abu atlikėjai taip pat atliks po kelis solo kūrinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.