Nori vaidinti – nusipirk bilietą į Los Andželą

„Man labai norėjosi įrodyti, kad šiandien kinas nėra kuriamas taip lėtai, kaip daugelis įsivaizduoja. Visai įmanoma per metus surengti dvi solidžių filmų premjeras“, – sakė žinomas režisierius Maris Martinsonas. Šių metų pradžioje pristatęs greitai Lietuvoje išpopuliarėjusią erotinę dramą „Tyli naktis“  M.Martinsonas pakeitė savo planus ir naujojo savo filmo „OKI“ premjerą įtraukė į programą „Ryga – Europos kultūros sostinė 2014”. Pirmadienį Latvijos ambasadoje Vilniuje surengtame būsimosios Europos kultūros sostinės pristatyme išaiškėjo, kad nors juosta „OKI“ jau baigta, jos premjeros teks palaukti iki pavasario.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė ("Lietuvos rytas")

Sep 30, 2013, 9:00 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:31 PM

„OKI“ – psichologinis trileris, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka filmo „Amaya“ žvaigždė Kaori Momoi. Jame vaidina JAV, Latvijos ir Lietuvos aktoriai. Filmo kompozitorius - Šiuolaikinio meno muziejaus (Museum of Contemporary Art) Los Andžele steigėjas, JAV kino akademijos narys Williamas Goldsteinas, sukūręs muziką daugiau nei 50 kino ir televizijos filmų.

Vieną pagrindinių filmo veikėjų suvaidino latvių aktorius Andris Bulis. „Jis geras mano bičiulis. Kartą sutikau Andrį Rygoje ir pasakiau, jei jis nori vaidinti naujame mano filme, tai turime susitikti Los Andžele. Jis nusipirko bilietą ir atskrido. Operatoriui irgi pasakiau: imk kamerą ir skrendam. Tai buvo tarsi testas. Nes pašnekėti mėgsta daugelis, tačiau ne kiekvienas drįsta investuoti į projektą savo pinigus“, – pasakojo M.Martinsonas.

Metų pradžioje kalbėjęs apie žinomus lietuvių aktorius ir net šou verslo atstovus, kuriems buvo numatęs vaidmenis juostoje, dabar režisierius situaciją apibūdino trumpai: matyt, jiems svarbesnė buvo kita veikla. Nekomentavo jis ir gandų, kad vieną pagrindinių vaidmenų filme turėjo suvaidinti aktorė Monika Vaičiulytė.

Vietoje to papasakojo istoriją apie tai, kaip filmo „Amaya“ žvaigždei K.Momoi Rygos miestas užpernai suteikė Kultūros ambasadoriaus Japonijoje titulą. O Vilniumi ir Ryga susižavėjusi japonų aktorė Japonijos centriniam televizijos kanalui sukūrė dokumentinį filmą apie šias dvi Baltijos šalių sostines.

„Japonijoje šis filmas turėjo didelį atgarsį. Ir tai buvo K.Momoi žingsnis. Tarsi atsakas į pirmąjį mano žingsnį – filmą „Amaya“. „OKI“ – japoniškai tai reiškia „Okeano viduryje“ – dar vienas mano žingsnis. Juk jau pirmą kartą susitikę pajutome, kad norime dirbti kartu. Esu sumanęs su K.Momoi sukurti tris filmus trijuose pasaulio kraštuose. Dabar kaip tik svarstau, kur filmuoti trečiąjį – Lietuvoje, Latvijoje ar Ispanijoje“, – savo kūrybinės virtuvės paslaptis atskleidė režisierius.

Visai gali būti, kad pradėjęs kurti naują filmą M.Martinsonas išbandys ir naują profesiją. Jis žada ne tik režisuoti, bet ir filmuoti naująją juostą pats. O šiuo metu režisierius skuba pabaigti knygą.

Mat nors pirmoji „OKI“ galės įvertinti Rygos publika, lietuviai turės progą pirmieji perskaityti šio filmo istorijos inspiruotą režisieriaus knygą. M.Martinsonas prisipažino ją jau įpusėjęs ir pažadėjo pristatyti naująjį kūrinį Vilniaus knygų mugėje.

„Kadangi rašyti pradėjau lietuviškai, tai iki šiol visos mano knygos pirmiausia pasirodo lietuviškai“, – šypsojosi režisierius. Ir prisipažino, kad,jo manymu, knygos rašymas – daug daugiau techninio darbo reikalaujantis darbas nei kino kūrimas.

Netyčia prasitaręs, kad naujosios jo juostos pabaiga laiminga, režisierius sakė, kad iki šiol dar neapsisprendęs, kaip baigsis knyga. Mat abu kūrinius įkvėpė ta pati istorija, vėliau kiekvienas plėtojasi pagal savą logiką.

Kodėl, M.Martinsono manymu, knygos rašymas daug daugiau techninio darbo reikalaujantis užsiėmimas nei filmų kūrimas? „Man leidėjas pasako, kiek turėtų būti ženklų. Aš parašau, bet kai perskaito ir pataiso redaktorius, ženklų sumažėja beveik trečdaliu. Tenka dar ką nors sugalvoti“, – juokėsi menininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.