Pakalbėkime apie G.Verdi: operos genijus ar prekės ženklas?

Giuseppe Verdi ir opera – tai sinonimai. Visur pasaulyje ir ypač Lietuvoje: tik pas mus buvo įsitvirtinusi unikali tradicija Naujuosius metus sutikti su liūdna, bet jaudinančia G.Verdi „Traviata“. Drauge su visu muzikos pasauliu minėdami kompozitoriaus 200-ąjį jubiliejų turime apie ką pakalbėti. Puiki proga – tikrąją G.Verdi gimimo dieną, spalio 10-ąją, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) rengiamas VIII tarptautinis operos kritikų seminaras „Didysis G.Verdi Lietuvoje“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-01 16:43, atnaujinta 2018-02-21 14:45

Tai vienas iš LNOBT šventinės G.Verdi savaitės renginių, suteiksiantis visumai svarų baigiamąjį akcentą. Neverta išsigąsti rimto seminaro pavadinimo, – kartą per metus vykstantis jaukus susibūrimas skirtas visiems, kurie neabejingi operai. Žinovų pasisakymai gali būti įdomūs ir melomanams.

LNOBT Raudonojoje fojė nuo 10 val. ryto muzikos kritikai ir operos profesionalai iš Italijos, Vokietijos ir Lietuvos kalbės intriguojančiomis temomis.

Italų kritikė Giulia Vannoni samprotaus „Ar G.Verdi – vis dar nacionalinis Italijos herojus?“.

Vakare vyksiančio paskutinio Gintaro Varno statyto „Rigoleto“ spektaklio akivaizdoje ypač įdomu bus pasiklausyti kito italų kritiko Paolo Patrizi pasisakymo „Atminties rizika: kelios neįprastos G.Verdi „Rigoleto“ interpretacijos“, kuriame jis išryškins paradoksalią sąsają tarp komiškų ir tragiškų šios operos bruožų.

Su lietuviška operos ir teatro scena tiesiogiai susijęs vokiečių kritiko Boriso Kehrmanno pasisakymas „Eimunto Nekrošiaus režisuotas G. G.Verdi „Otelas“: užsienietiškoji perspektyva“.

Lietuviškajai perspektyvai atstovaus vieno autoritetingiausių mūsų kritikų Edmundo Gedgaudo pasisakymas „Apie prieškarinius G.Verdi spektaklius pokariniame Kaune“, kuris įneš ir istorinės perspektyvos aptariant G.Verdi operų gyvavimą Lietuvoje. LNOBT vadovo pavaduotoja muzikologė Laima Vilimienė pateiks kiek netikėtą požiūrį „G.Verdi kaip prekės ženklas: į ką jis nurodo?“.

O kaip G.Verdi operos gyvuoja šiandien Lietuvoje, kiek jos yra įdomios, laukiamos, kas lemia jų pasisekimą, pagaliau, kaip pavyko naujausias LNOBT pastatymas, ankstyvoji G.Verdi opera „Ernanis“, diskutuos seminaro pranešėjai bei kiti renginio dalyviai diskusijoje prie kavos puodelio „Didysis G.Verdi Lietuvoje“.

Seminaras vyks lietuvių ir anglų kalbomis su vertimu. Renginys nemokamas. Norinčius dalyvauti kviečiame registruotis iki spalio 8 d. elektroniniu paštu zurnalas@opera.lt arba telefonu (8 5) 261 04 93.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?