Lietuvos trio pratęsė prieš trylika metų nutrūkusią repeticiją

„Raimundas Katilius, Vytautas Sondeckis ir Petras Geniušas ruošėsi koncertams Vokietijoje ir jau pradėjo repetuoti. Ir... Staiga pranešė apie R.Katiliaus mirtį...“ - prisimena kompozitorius Anatolijus Šenderovas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2013, 6:58 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:37 PM

Po trylikos metų vėl susibūręs Lietuvos trio, kuriame R.Katilių pakeitė smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, keturiuose Lietuvos miestuose surengs koncertus, skirtus R.Katiliui atminti.

„Netekus R.Katiliaus man rankos nekilo trio veiklą Lietuvoje toliau tęsti. Dabar praėjo gana daug laiko. Norėčiau mūsų trio koncertus skirti R.Katiliaus atminimui“, - kalbėjo violončelininkas V.Sondeckis apie atgaivintą ansamblį.

Pasak pianisto P.Geniušo, visi trys naujai atgimusio Lietuvos trio nariai yra visiškai skirtingos individualybės, tačiau kartu turinčios ir daug panašumų.Kaip ansamblį vienijančius elementus jis pabrėžia ištikimybę muzikai, Lietuvos meilę, tarptautinę muzikavimo patirtį ir šimtaprocentinį atsidavimą savo profesijai neapsiribojant tik savo instrumento pažinimu.

„Vilhelmas turi orkestro vadovo, pedagogo, taip pat aranžuotojo patirtį. Vytautas – profesionalus dirigentas, elektroninės muzikos prodiuseris bei ekspertas. Aš irgi nuolat balansuoju ant įvairių žanrų ribų – džiazas ir klasika, šiuolaikinė improvizacinė muzika, teatras. Visos šios patirtys, sulietos į trio ir padaugintos iš didelio noro groti kartu, turi duoti įdomų meninį rezultatą“, - kalbėjo P.Geniušas.

Lietuvos trio nariai yra gerai žinomi kaip solistai. Smuikininkas V.Čepinskis yra įvairių konkursų laureatas, daug koncertuoja tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. V.Sondeckis 2001 metais JAV klasikinės muzikos radijo stoties KDFC buvo paskelbtas vienu iš 30 geriausių jaunųjų pasaulio atlikėjų. P.Geniušas meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su Lietuvos simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais, solistais ir dirigentais. Tačiau visi trys atlikėjai pabrėžia didelį norą muzikuoti kartu būtent šiame trio.

„Man fortepijoninis trio yra nepaprastai subtilus instrumentų derinys. Mielai sutikau prisidėti prie Lietuvos trio atkūrimo su tokiais menininkais kaip V.Sondeckis ir P.Geniušas, viliuosi atgaivinti šio trio tradicijas“, - sakė V.Čepinskis.

Lietuvos trio koncerto programoje skambės Ludwigo van Beethoveno Trio B-dur, Felixo Mendelssohno Trio d-moll ir A.Šenderovo Trio Nr.2 „In memoriam...“, sukurtas 1984 metais, skirtas prof. Stasiui Vainiūnui atminti bei visiems anksti išėjusiems menininkams.

„Šio kūrinio atlikimas koncertuose, skirtuose R.Katiliui atminti, - gražus P.Geniušo ir V.Sondeckio, prie kurių prisidėjo V.Čepinskis, paminklas Artistui, kuris tiek daug padarė, bet taip anksti išėjo...“- sakė kompozitorius A.Šenderovas.

Lietuvos trio koncertai smuikininkui R.Katiliui atminti. Spalio 4 d. 18 val. Panevėžio muzikiniame teatre, spalio 5 d. 17 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje, spalio 7 d. 19 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje Vilniuje. Spalio 8 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.