Kauno miesto simfoninis orkestras: naujas dirigentas ir nauji planai

Kauno miesto simfoninio orkestro 2013-2014-ųjų kūrybinis sezonas, kuris ketvirtadienio vakarą pradedamas koncertu drauge su solistais Kauno valstybinėje filharmonijoje, anot orkestro vadovo Algimanto Treikausko, toliau tęs muzikos gerbėjų pažintį su garsiais operos solistais. Tačiau sezono programoje bus ir nemažai debiutų. Nuo to naujienų agentūra ELTA pradėjo pokalbį su orkestro vadovu bei muzikantu (fleitininku) A.Treikausku.

Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Mačienė

Oct 3, 2013, 2:16 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:01 PM

- Tikiu, jog tebegyvenate tais įspūdžiais, kurių patyrėte po šiųmečių bendrų projektų su Niujorko „Metropolitan Opera“ artistais. Tikriausiai ateityje su jais numatote tęsti, kaip parodė ankstesnis sezonas, labai sėkmingą kūrybinį bendradarbiavimą?

- Būtinai tęsime ir jau sudėliojome orkestro planus, kurių dalis tikrai susijusi su garsiais, pasaulyje gerai žinomais muzikais. Tarp jų yra naujasis Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas Konstantinas Orbelianas. Jis mūsų orkestro vyriausiojo dirigento poste keičia latvį Imantą Resnį, pasibaigus jo sutarčiai su Kauno simfoniniu orkestru.

K.Orbelianas - armėnų kilmės amerikietis, gimęs ir užaugęs San Franciske. Kūrėjas, sukaupęs didelę dirigavimo, koncertų praktiką, plačiai žinomas daugelyje pasaulio šalių ir ten, kur gyvena, - Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jis dažnai būna Europoje, tad nebus kliūčių parengti su Kauno simfoniniu orkestru naujo sezono programą, kurią jau deriname. Juolab kad dabar komunikacijos priemonės - labai modernios, teikia daug galimybių. Tad bendras darbas, kūrybinis procesas - visai įmanomas. O rezultatą galės vertinti muzikos klausytojai, tarp kurių mūsų orkestras turi nemažai gerbėjų ne tik Lietuvoje.

- Jūsų minimo dirigento, orkestro ir solistų bendros kūrybos vaisių kauniečiai jau skanavo laikotarpiu tarp dviejų sezonų, vasarą. Ką jums patiems reiškė Kauno simfoninio orkestro didingas koncertas su „Metropolitan Opera“ solistais Pažaislyje bei iki jo buvęs operų muzikos įrašymo laikotarpis?

- Tai buvo tikrai išskirtinis įvykis tiek Kauno miesto simfoninio orkestro, tiek Lietuvos kultūros istorijai. Tai buvo džiaugsmas, dovana melomanams ir, žinoma, - patiems muzikos atlikėjams. Pažaislyje, kur vyko tas išskirtinis koncertas, kauniečiai bei miesto svečiai tikrai išgyveno euforiją. Panašių muzikinių dovanų laikotarpis, pažadame, tęsis ir mūsų naujam kūrybos sezonui prasidėjus.

Dar labai noriu pasidžiaugti, kad pavyko tas garsenybes į Lietuvą pasikviesti. Ir kad Kauno orkestras susitelkė ypač atsakingam bei kokybiškam kūrybiniam procesui, kurį vainikavo sėkmė. Savomis pajėgomis viską atlikome „aukšta kokybiška nata“, nekviesdami muzikantų iš šalies.

Reikėtų prisiminti, jog su svečiais labai rezultatyviai padirbėjome ir įrašų studijoje. Šio darbo rezultatai - plokštelėse įamžinta gera muzika.

- O tos plokštelės, tai..?

- Išskirtinė, žinoma, yra plokštelė, kurią įrašant dvi savaites Kaune, Laisvės alėjoje, praeiviai galėjo po darbų studijoje sutikti legendines operos įžymybes ir paprašyti jų autografų. Panašiai, skaitėme, buvo tarpukariu, kai garsieji solistai Fiodoras Šaliapinas su Kipru Petrausku toje pačioje alėjoje labinosi su kauniečiais, reiškusiems pagarbą didiems menininkams.

Pirmą kartą istorijoje Kaune su grupe Niujorko „Metropolitan Opera“ solistų miesto simfoninis orkestras įrašė  Giuseppe Verdi operą „Simon Bokanegro“. Tarp solistų buvo vasarą Pažaislyje surengtame koncerte dalyvavę Dmitrijus Chvorostovskis, Barbara Frittoli, Stefano Secco.

Kauno miesto simfoniniam orkestrui dar teko nemaža garbė įrašyti plokštelę su Milane gyvenančiu ir šiuo metu pasaulyje žymiausiu tenoru tituluojamu solistu Ildaru Abdrazakovu. Neabejotina, jog bendras darbas su operos žvaigždėmis, jų pasitikėjimas rodo ir pasiektą aukštą mūsų muzikantų lygį, Kauno simfoninio orkestro brandą.

Iš viso praėjusį sezoną įrašėme šešetą kompaktinių plokštelių, - tokio derlingo laikotarpio Kauno simfoninis orkestras iki šiol neturėjo. Tai - lietuvių kompozitorių kūrinių plokštelė (jos pristatymas, vykstant festivaliui „Iš arti“, numatytas lapkričio 16 dieną). Tai - ir talentingo jauno dainininko Merūno Vitulskio drauge su orkestru įrašyta plokštelė, kurią pristatysime gruodžio 13-ąją.

Dar įrašėme britų kompozitoriaus Keitho Bursteino kūrinių plokštelę. Taip pat labai rezultatyviai padirbėjome įrašų studijoje su Kaune koncertą drauge su mūsų orkestru surengusiu pasaulinio garso tenoru Lawrence'u Brownlee. Šios plokštelės pristatymas sausio mėnesį numatytas Niujorke.

- Gal trumpai pristatytumėte prasidedančio sezono koncertus - gyvai atliekamos muzikos būsimas šventes?

- Sezono pirmajame koncerte solistai Kristina Zmailaitė ir Edmundas Seilius bei orkestras atliks G.Verdi operų arijas ir uvertiūras bei kitų kompozitorių kūrinius. Diriguos Modestas Barkauskas.

Ispanijos ambasados Lietuvoje padedami spalio 11-ąją rengiame ispaniškos muzikos vakarą. Jo programoje - arijos iš  sarsuelų, ispanų kompozitorių kūriniai orkestrui. Solistas - puikus baritonas iš Ispanijos Andresas del Pinas, dirigentas Martynas Staškus.

Vėliau kviesime pasiklausyti nemariosios Wolfgango Amadeaus Mozarto kūrybos. Orkestrui diriguos Modestas Barkauskas, dainuos Raminta Vaicekauskaitė (sopranas) ir bosas iš Ukrainos Andrejus Bestčiastnas. Spalio 25-ąją muzikuosime drauge su smuikininke iš Ukrainos Bogdana Pivnenko. Šiame koncerte diriguos Juozas Domarkas.

Lapkritį bus koncertas su pianistu iš JAV Julianu Martinu bei dirigentu Rune Bergmannu iš Norvegijos. Programoje - Ludwigo van Beethoveno Koncertas smuikui ir orkestrui.

Gruodžio 6-ąją kviesime muzikos gerbėjus į kompozitoriaus Aramo Chačaturiano gimimo 110-osioms metinėms skirtą koncertą, kuriame dalyvaus orkestras bei jo vyriausiasis dirigentas K.Orbelianas ir smuikininkas iš Armėnijos Haikas Kazarianas. Bus atliekamas A.Chačaturiano Koncertas smuikui ir orkestrui, ištraukos iš baletų, muzika kino filmams.

- Ar daug muzikinių premjerų - dovanų orkestro gerbėjams - numatyta artimiausiais mėnesiais?

- Jų tikrai bus ir išskirtinių. Gruodį repetuosime ir sausio pradžioje kviesime pasiklausyti pirmą kartą skambėsiančio japonų  kompozitoriaus kūrinio „Kada žydi sakuros“. Kūrinys dedikuotas žymiam japonų diplomatui Chiune'i Sugiharai, karo metais padėjusiam gelbėti žydus nuo mirties, atminti. Ši premjera, diriguojant viešniai iš Japonijos - tarptautiniu mastu  žinomai dirigentei Tomomi  Nishimoto, įvyks Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Premjerų dar bus jaunųjų kūrybos bei kituose festivaliuose, kuriuose Kauno simfoninis orkestras žada dalyvauti.

Paskutinę metų dieną, gruodžio 31-ąją, „Žalgirio“ arenoje orkestras surengs Naujametį koncertą drauge su solistu Robertu Welssu. Tos pačios dienos vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje pristatysime unikalų paauglį, garsiausiose pasaulio scenose koncertus rengiantį bei daugelyje šalių jau spėjusį pagarsėti keturiolikmetį dainininką Andraniką Aleksanianą iš Ukrainos.

- Kai kurie šie vardai Lietuvoje rengiamų koncertų programose iki šiol gal ir nebuvo minimi, bet muzikos gerbėjams, sutikit, neretai būna malonu vėl pasiklausyti tų atlikėjų, su kuriais pažintys anksčiau užmegztos. Turėsime ir šį sezoną tokių progų?

- Gerbėjų džiaugsmui sugrįžta mūsų draugai: Lietuvoje vėl lankysis garsusis baritonas D.Chvorostovskis, kuris pavergė klausytojų širdis Londone, Barselonoje, Edinburge, Niujorke, Milane, Maskvoje, Honkonge, Seule, Osle, Stambule, Australijos didmiesčiuose.

D.Chvorostovskis, kaip ir amerikietis dirigentas K.Orbelianas, - pažįstami Lietuvos publikai iš koncertų su Kauno miesto simfoniniu orkestru. Drauge mes koncertavome ir užsienyje. Šį kartą su Kauno orkestru solistas rengia pasirodymus didžiausiose Baltijos valstybių sostinių - Vilniaus, Rygos ir Talino arenose. Koncertuose skambės rusų operų arijos ir romansai.

Taip pat trumpam pas mus sugrįš pirmasis mūsų orkestro vyriausiasis dirigentas - Italijoje gyvenantis muzikas Pavelas Bermanas. Šis puikiai pasaulio (ir Lietuvos, be abejo) klausytojams pažįstamas smuikininkas bei dirigentas Kaune atliks Niccolo Paganini Antrąjį koncertą smuikui ir orkestrui.

- O pats orkestras gal irgi rengiasi į kurią nors garsią užsienio sceną kitąmet trumpam sugrįžti, ar šiam sezonui gastrolių neplanavote?

- Lapkričio mėnesį Kauno simfoninis orkestras vėl grieš Helsinkyje, 2500 vietų „Finliandia“ salėje, kurioje šių metų sausį koncertavome su D.Chvorostovskiu. Lapkritį vyksiančio koncerto solistas bus Erwinas Schrottas.

Dar galiu pridurti, kad įdomių projektų bus ir daugiau. Labai laukiame kitų metų, nes jau dabar dedami pagrindai dideliems kūrybiniams planams, kuriuos įgyvendinsime 2014-ųjų pavasarį bei vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.