Lietuviai išvys operos spektaklį, suerzinusį JAV seksualines mažumas

Sezoną pradės rusų klasika

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė (“Lietuvos rytas”)

Oct 4, 2013, 1:57 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:03 PM

Sezoną pradės rusų klasika

Šeštadienį iš „Metropolitan Opera“ bus transliuojama premjera - Piotro Čaikovskio opera „Eugenijus Oneginas“. Tai Anglijos nacionalinės operos pastatymas, nukeliantis į XIX amžiaus Rusiją.

Pirmą kartą pagrindinę operos heroję Tatjaną „Metropolitan Opera“ scenoje įkūnija ir rusiškai Niujorke dainuoja populiariausias šių laikų sopranas Ana Netrebko. Ši rusų primadona tapo pirmąja „Metropolitan Opera“ istorijoje soliste, kuriai patikėtas pagrindinis vaidmuo sezono atidarymo premjeroje jau trečius metus iš eilės.

Solistės partneriai bus nuolatiniai operos Mekos svečiai lenkai - baritonas Mariuszas Kwiecienas ir tenoras Piotras Beczala, jau pelnę pripažinimą Onegino ir Lenskio vaidmenimis pasaulio teatruose.

Kad jausminga P.Čaikovskio muzika skleisis visu savo grožiu, užtikrina prie dirigento pulto stosiantis maestro Valerijus Gergijevas, jau nebe pirmą kartą pastatęs šią operą Niujorke. „Metropolitan Opera“ menininkas yra padirigavęs daugiau kaip 100 įvairių spektaklių, o šį sezoną kino publikai pristatys ir Dmitrijaus Šostakovičiaus operą „Nosis“ pagal Nikolajų Gogolį (transliacija - spalio 26 d.).

Vyraus itališki kūriniai

„Forum Cinemas“ kino teatrų auditorija išvys iš viso 10 Niujorko teatro operų: net keturias italų ir tris rusų kompozitorių, taip pat prancūzišką, vokišką bei čekišką.

Be „Eugenijaus Onegino“, bus transliuojamos dar trys premjeros - Giuseppe Verdi „Falstafo“ (gruodžio 14 d.), Aleksandro Borodino „Kunigaikščio Igorio“ (kovo 1 d.) ir Jules'io Massenet „Verterio“ (kovo 15 d.)

Lietuvių publiką turėtų ypač sudominti „Kunigaikštis Igoris“. Mat pagrindinį šios operos personažą garsaus rusų režisieriaus Dmitrijaus Černiakovo spektaklyje įkūnys rusų bosas baritonas Ildaras Abdrazakovas, šiemet įrašęs Kaune su miesto simfoniniu orkestru rusiškų arijų albumą. Šis leidinys bus pristatomas Niujorke „Kunigaikščio Igorio“ premjeros proga.

Žinomas lietuviams vardas bus ir tarp „Verterio“ kūrėjų. Tai šviesų dizaineris Peteris Mumfordas, statęs „Verterį“ su „bohemiečių“ trupe Vilniuje.

Tačiau didžiausias „Verterio“ magnetas - nesiliaujantis stebinti pasaulio Richardo Wagnerio ir G.Verdi operų vaidmenimis, vien šiemet susižėręs keturis prestižinius operos apdovanojimus vokiečių tenoras Jonas Kaufmannas.

Jis jau sukūrė nepamirštamą Verterį Paryžiaus operoje, o dabar greta tos pačios Šarlotės - prancūzų mecosoprano Sophie Koch - debiutuos vaidmeniu Niujorke.

Vilios rinktinės žvaigždės

Rinktinių operos žvaigždžių ansambliu į kino teatrus vilios Gioachino Rossini opera „Pelenė“ (gegužės 10 d.). Joje spindės nepranokstamų G.Rossini muzikos virtuozų Joyce DiDonato ir Juano Diego Florezo pora.

Išgirsime ir „Metropolitan Opera“ numylėtinę Renee Fleming - šįkart Antonino Dvorako „Undinėje“ (vasario 8 d.). Grįžtanti į didžiuosius ekranus Giacomo Puccini „Toska“ (lapkričio 9 d.) pristatys naujus pagrindinių vaidmenų atlikėjus Patricią Racette bei Roberto Alagną.

Bus transliuojamas ir populiariausias „Metropolitan Opera“ kūrinys - Franco Zeffirelli režisuota G.Puccini „Bohema“ (balandžio 4 d.) su Anita Hartig (Mimi) ir Vittorio Grigolo (Rodolfas).

Naujas „Metropolitan Opera“ sezonas išskirtinis tuo, kad prie dirigento pulto vėl stos legendinis maestro Jamesas Levine'as, grįžęs po ilgo negalavimų periodo. Jis diriguos per „Falstafo“ bei W.A.Mozarto„Visos jos tokios“ (balandžio 26 d.) transliacijas.

Maestro paruošta speciali kėdė, kad diriguojant kuo mažiau nuvargtų skausmo ir operacijų nualinta nugara.

Sukruto seksualinės mažumos

Niujorko „Metropolitan Opera“ naujojo sezono atidarymo spektaklis šiemet patraukė ne tik melomanų, bet ir seksualinių mažumų teisių gynėjų dėmesį.

Vasarą Rusijoje priimtas įstatymas, draudžiantis propaguoti homoseksualizmą nepilnamečiams, pasaulyje įgavo netikėtų posūkių. Artėjant naujajam operos sezonui Niujorke kilo isterija dėl V.Gergijevo ir A.Netrebko atvykimo į „Metropolitan Opera“. Laikraščiai spausdino nuotraukas, kuriose jie nufotografuoti trise su prezidentu Vladimiru Putinu, pasirašiusiu „antigėjinį“ įstatymą. „Kaip galima leisti į scenąir ploti draugams tokio žmogaus, kuris diskriminuoja gėjus ir lesbietes?“ - šaukė seksualinių mažumų teisių gynėjai.

Internete net pasirodė peticija, kurios autoriai reikalavo pirmąjį„Eugenijaus Onegino“ spektaklį, kuriame dalyvauja rusų artistai, skirti seksualinių mažumų teisėms ginti.

A.Netrebko į tai atsakė: „Man nusispjauti, kas partnerio kelnėse ir į ką jis orientuojasi lovoje, svarbiausia, kad gerai dainuotų ir vaidintų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.