Šiaudinių skulptūrų parką dieną saugojo kovinė višta

Šiaudiniai automobilis ir dviratis, šiaudinė karčema bei daugybė kitų turgaus atributų, pagamintų iš šiaudų, džiugino į Naujamiestyje (Panevėžio raj.) atsiradusio šiaudinių skulptūrų parko atidarymą susirinkusius svečius. Naujamiestiečių pagaminti šie netvarūs kūriniai džiugins visą mėnesį, vėliau po tradicinės ugnies fiestos virs pelenais.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Oct 6, 2013, 6:17 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:38 AM

Kelios tonos šiaudų, keli kilometrai virvių, kasdieninis grupės naujamiestiečių darbas – ir šalia miestelio šiemet vėl išdygo šiaudinių skulptūrų parkas. Šių metų parko tema – turgus.

Jame įsikūrė karčema, kurioje sekmadienį šeimininkavo gyvenimiškas gudrybes lankytojams žarstantis Žydelis, didžiulis dviratis, automobilis, vežėčios. Visą turgaus teritoriją juosia įspūdinga šiaudiniais pagražinimais puošta tvora.

Į šiaudinį turgų atvykusius svečius pasitiko grafas Karpis, ką tik parkeliavęs iš Paryžiaus. Jis mergino muzikantes, kvietė jas į Paryžių ir žadėjo aukso kalnus. O prieš žiūrovus puikavosi savo nepakartojama paryžietiška patirtimi.

Turgaus svečiams buvo parodyta ir kovinė višta, kurią virvele, pririšta prie kojos, vedžiojosi rimta šeimininkė. „Ta kovinė višta perkerta žmogui gerklę, ir jis per pusantros minutės miršta“, - baugino grafas Karpis.

Tik tie jo pasakojimai niekam nebuvo baisūs. Tarmiškai kalbančio šventės vedėjo pokštus lydėjo muzika ir dainos, kurias atliko Naujamiesčio kultūros centro saviveiklininkai.

Taip smagiai buvo pratęsta naujamiestiečių tradicija kiekvieną spalį sukurti šiaudinių skulptūrų, kurios prieš Vėlines paprastai būna sudeginamos. Deginimo ceremoniją lydi jau rimtas ir iškilmingas spektaklis, muzika, eilės.

Šio laikinojo parko kūrėjai kasmet pasirenka vis kitą temą. Pernai prie Naujamiesčio buvo įkurdinta įvairių muzikos instrumentų, iš kurių įspūdingiausiai atrodė šiaudinis fortepijonas. Prieš dvejus metus miestelio prieigas papuošė šiaudinis dvaro kiemas su svajingomis alėjomis, žibintais ir parko suoleliais bei karieta, traukiama dviejų žirgų.

Šios šiaudinių skulptūrų šventės sumanytojai ir organizatoriai – naujamiesčio kultūros centro darbuotojai. Jiems kasmet talkina miestelio ir jo apylinkių žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.