26-ajame festivalyje “Vilnius Jazz” - pažintis su slovėnų džiazu

Spalio 9 d. 19 val. sostinės salėje „Piano.lt“ 26-ąjį šiuolaikinio džiazo festivalį „Vilnius Jazz“ soliniu koncertu pradės novatoriškiausia slovėnų džiazo pianistė Kaja Draksler. Tai bus pirmoji festivalio pažintis su Slovėnijos džiazu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-07 14:33, atnaujinta 2018-02-21 10:02

Studijavo kartu su lietuviais

„Vilnius Jazz“ prodiuseris Antanas Gustys išgirdo K.Draksler Liublianos džiazo festivalyje, kurio stilistika artima „Vilnius Jazz“. „Atėjo laikas daugiau sužinoti vieniems apie kitus, juolab kad Slovėnijos ir Lietuvos džiazo jaunimą sieja bendra patirtis, iš kurios ateityje gali atsirasti ir bendrų projektų“, - kalbėjo A.Gustys.

K.Draksler studijavo džiazo fortepijoną Groningeno “Prince Claus Conservatory” Olandijoje, o šiuo metu siekia klasikinės kompozicijos magistro laipsnio Amsterdamo konservatorijoje. Kartu su pianiste Olandijoje yra studijavę saksofonininkas Kęstutis Vaiginis ir trimitininkas Dominykas Vyšniauskas.

Kajai taip pat teko semtis improvizavimo įgūdžių Niujorke iš Vijay Iyerio ir Jasono Morano, tobulintis pas Barry Harrisą, Halą Galperį, Johną Riley bei kitus fortepijono korifėjus. Jauna menininkė sumaniai išnaudoja jos kartai atsivėrusias užsienio studijų bei tarptautinės praktikos galimybes.

Nardo po tarptautinius vandenis

K.Draksler nuo studijų pradžios reiškiasi įvairių sudėčių ansambliuose kaip lyderė, pianistė ir kompozitorė, keliauja po Europą ir Aziją su „European Movement Jazz Orchestra“ (EMJO), vienijančiu jaunuosius Vokietijos, Portugalijos ir Slovėnijos džiazo talentus, kuria šiam orkestrui muziką.

Ji koncertuoja ir su ansambliu „BadBooshBand“, yra grupės „Kasu“ narė. Kūrinius jai užsako Slovėnijos filharmonijos orkestras bei televizijos ir radijo bigbendas, „Metropole Orchestra“, EMJO, Italijos „Instabile Orchestra“, „Vipava Tamburice Orchestra“, „Looptail“, „JaraRaja“ ir kiti kolektyvai bei solistai.

2009-aisiais pianistė dalyvavo Vince’o Mendoza’os ir “Metropole Orchestra” meistriškumo kursuose aranžuotojams. Tais pačiais metais ji laimėjo prestižinį „Deloitte Jazz Award“ apdovanojimą. 2011-aisiais Kajos kvintetas “Acropolis“ Liublianos džiazo festivalyje buvo pripažintas viena geriausių europietiškų grupių.

K.Draksler anksti atsiskleidė kaip itin kūrybinga, veržli, kupina drąsių idėjų ir didelių ambicijų asmenybė. Dar būdama gimnazistė ji sukūrė muziką šiuolaikinei dramai “Nuogas vyras” (“Naked man”). 19-os metų ji laimėjo 2-ąjį žiuri ir pagrindinį publikos prizus nacionaliniame kompozicijų konkurse. 20-metės kompozitorės Koncertą akordeonui ir orkestrui “Orfėjas ir Euridikė” atliko Slovėnijos filharmonijos orkestras ir akordeono virtuozas Janezas Dovcas.

ajos diskografijoje – jau dešimt kompaktinių plokštelių, kurias ji įrašė kaip įvairių kolektyvų lyderė, pianistė, kompozitorė ir netgi dirigentė.

Su savo grupėmis bei soliniais projektais pianistė pabuvojo daugelyje svarbių Europos festivalių ir koncertų salių. Ji koncertavo JAV, Egipte, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Belgijoje, Italijoje, Portugalijoje, Norvegijoje, Ispanijoje, Airijoje ir kitose valstybėse.

Kritikai vadina Kają Theloniouso Monko ir Cecilo Tayloro tradicijų tęsėja. Jos minties vingiai – nenuspėjami, raiškos paletė asketiška, bet iškalbinga, prikaustanti dėmesį.

Tuo galės įsitikinti ir „Vilnius Jazz“ publika. Ją pianistė supažindins su vasarą įrašyto savo pirmojo solinio albumo kompozicijomis.

Eksperimentai iš Europos ir JAV

„Vilnius Jazz“ scenoje sostinės Rusų dramos teatre iki savaitės pabaigos bus pristatyta 14 projektų iš septynių Europos šalių ir JAV. Čia muzikuos vienas geriausių pasaulyje Briuselio džiazo orkestras, turbūt kūrybingiausia šiuo metu šveicarų muzikos grupė “Hildegard Lernt Fliegen”, prancūzų džiazo guru Andy Emlerio „MegaOctet“, subūręs ryškiausius jo kartos improvizuotojus, sėkmingiausiai kuriančio Liuksemburgo vibrafonisto Pascalio Schumacherio kvartetas.

Renginys pirmasis Europoje supažindins publiką ir su unikaliu JAV gitaros maestro Davido Fiuczynski projektu „Planet MicroJam“ bei jo mikrotoninės kūrybos platforma.

Tik dviem savaitėmis vėliau už Niujorko publiką „Vilnius Jazz“ žiūrovai išvys nebylų filmą „A Gambler‘s Hand“ gyvai skambant Niujorko avangardininko, mušamųjų novatoriaus Seano Noonano postmoderniai siuitai styginių kvartetui ir mušamiesiems.

Džiazo ir akademinės muzikos sintezė – sena „Vilnius Jazz“ tradicija, tačiau pirmą kartą šioje scenoje nuskambės akademinio kompozitoriaus opuso pasaulinė premjera. Tai – Osvaldo Balakausko „Pavasario psalmės“, parašytos vieno premjeros atlikėjų perkusininko Arkadijaus Gotesmano iniciatyva.

Lietuvos džiazui festivalyje taip pat atstovaus Liudas Mockūnas bei Vladimiro Čekasino ir Vladimiro Tarasovo duetas, atnaujinęs veiklą po kelių dešimtmečių pertraukos. L.Mockūno partneris bus Niujorko avangardininkas, būgnų korifėjus Williamas Hookeris.

Jau aštuntus metus iš eilės į „Vilnius Jazz“ sceną kils ir jauniausia šalies džiazo kūrėjų karta - čia varžysis „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso finalininkai, tarp kurių, pasak A.Gusčio, yra daug žadančių talentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą