Airių muzikantas E.Reilly: „Labai džiaugiuosi galimybe aplankyti Lietuvą“

Spalio 14–20 dienomis visoje Lietuvoje vyks vienuoliktasis tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“, kurį rengia Vilniaus mokytojų namai. Šiais metais festivalis klausytojams pateiks staigmenų: „Bardų vilkikas“,  keliausiantis po visą Aukštaitiją, vakaras Šv.Kotrynos bažnyčioje Marcelijui Martinaičiui atminti, Andriaus Kulikausko kuruojama diskoteka „Šis tas netikėto“, netgi du baigiamieji koncertai vienu metu Vilniuje ir Kaune. Į Lietuvą atvyks mūsų publikai dar negirdėtų užsienio atlikėjų. Vienas tokių – airis Enda Reilly, kuris apie Lietuvą kol kas nieko nežino, tačiau tikisi, kad ras bendrą kalbą su Lietuvos publika. Muzikantas gros spalio 18 d. Vilniaus šv.Kotrynos bažnyčioje, spalio 19 d. sostinės muzikos klube „Tamsta“, spalio 20 d. Kauno "Žalgirio" arenos amfiteatre.

Daugiau nuotraukų (1)

Violeta Bučiūtė

Oct 7, 2013, 2:47 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:57 AM

- Dainas kuriate dviem kalbomis: airių ir anglų. Kuri kalba labiau tinka jūsų dainoms? Kodėl?

- Man patinka abi kalbos, tačiau dainos atsiranda skirtingai. Dainos anglų kalba yra labiau sustruktūrintos, tarsi sumeistrautos, o kai rašau gimtąja kalba, atrodo, kad pasąmonėje glūdinčias mintis pavyksta išreikšti paprasčiau ir abstrakčiau. Kai kurios dainos airių kalba yra istorinės tematikos, tačiau šiuolaikiniame kontekste. Pavyzdžiui, airiai turi daug dainų apie emigraciją, nes daug mūsų šalies piliečių emigravo į JAV, Australiją ir pasklido po visą pasaulį. Dabar airiai ir vėl palieka savo gimtinę, tačiau taip pat daug žmonių atkeliauja į Airiją. Taigi kai kurios mano dainos airių kalba nagrinėja ir šią temą.

- Kaip nusprendėte tapti atlikėju? Kaip pradėjote šią veiklą?

- Dar mokykloje alavo švilpuku išmokau išgauti paprasčiausias melodijas, o vėliau griežiau smuiku. Man visuomet patiko dainuoti, todėl nuo šešiolikos metų pradėjau groti gitara, nes supratau, kad galiu išmokti dainuoti akompanuodamas ja. Rašyti dainas pradėjau gana greitai, kai pradėjau groti gitara. Dainų, kurias nori atlikti, kūrimas ir yra tapsmo atlikėju pradžia.

- Kaip keliais žodžiais apibūdintumėte savo kūrybą?

- Gaivaus ir unikalaus skambesio melodingos folkmuzikos stiliaus airių dainos.

- Koks didžiausias jūsų kūrybinis laimėjimas?

- Esu pripažintas ir gavęs įvairių apdovanojimų, tačiau, manau, kad didžiausias laimėjimas yra groti publikai visiškai naują dainą pirmąkart, todėl kad tam reikia daug drąsos, ypač jei daina nori perduoti tam tikrą žinutę.

- Ką pirmiausia veikiate po koncerto?

- Patinka išgerti bokalą „Guinness“ alaus arba, jei vairuoju, puodelį arbatos. Airiai mėgsta tiek vieną, tiek kitą gėrimą!

- Kokia, jūsų nuomone, yra muzikanto misija?

- Manau, kad mano, kaip muzikanto, misija kurti tam tikrą prasmę arba galbūt padėti klausytojui pažvelgti į pasaulį kitomis akimis, taip pat, kad jis klausydamas mano dainų įgytų tam tikros emocinės patirties.

- Ar džiaugiatės, kad viešėsite Lietuvoje?Ar esate susipažinęs su Lietuvos muzikos kultūra?

Labai džiaugiuosi galimybe aplankyti Lietuvą. Su Lietuvos muzikos kultūra nesu susipažinęs. Dar neteko nuvykti taip toli į Rytus kur yra Lietuva, todėl tikiuosi susipažinti su šia kultūra.

- Ko tikitės iš lietuvių publikos? Ar manote, kad ji panaši į airių klausytojus?

- Esu tikras, jog žmonės, apsilankysiantys festivalyje „Tai - aš“, yra atviri pasauliui, nes susirinks dėl to, kad pasiklausytų atlikėjų, atstovaujančių skirtingoms  kultūroms ir kuriančių užsienio kalbomis. Tikiuosi pasidalyti savo muzika ir kultūra su festivalio dalyviais.

- Ką pasakytumėte minčių žmonėms, kurie susirinks į jūsų koncertus?

- Malonu, kad galėsiu pasidalyti balsu, dainomis, melodijomis ir savo gimtąja kalba su jmis. Linkiu visiems gražaus festivalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.