Nugalėtojus paskelbę „Vilniaus kino šortai” iškeliauja į kitus miestus

Vilniuje pasibaigęs ir tris geriausius konkurso filmus išrinkęs 8-asis tarptautinis trumpų filmų festivalis “Vilniaus kino šortai” jau šiandien, antradienį, pradeda kelionę po kitus Lietuvos miestus – Šiaulius, Ukmergę, Kauną, Klaipėdą, Panevėžį ir Nidą. Per festivalio uždarymą tarptautinė komisija paskelbė geriausią vaidybinį, dokumentinį ir animacinį filmą bei skyrė keturis specialiuosius prizus juos sužavėjusiems trumpametražiams filmams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2013, 12:58 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:04 AM

“Festivalio komisija per keturias festivalio dienas atliko kruopštų darbą. Svarbiausia – neapsiribojo išrinkdama tik tris geriausiuosius. Paskirti papildomi specialieji prizai įrodo, kad vertų apdovanojimų filmų festivalyje buvo tikrai daug. Jie nudžiugins ir kitų miestų trumpų filmų mėgėjus”, – sako Rimantė Daugėlaitė, festivalio “Vilniaus kino šortai” direktorė.

Pasak festivalio projektų vadovės Marijos Razgutės, pažiūrėti festivalio filmų dažniausiai rinkosi smalsi ir gerų trumpų filmų pasiilgusi publika. “Neabejojame, kad tokie žiūrovai rinksis ir kituose miestuose”, - sako M.Razgutė.

Didžiausio Baltijos šalyse trumpų filmų festivalio „Vilniaus kino šortai“ geriausiu vaidybiniu filmu buvo išrinktas rumunų filmas “Betono maišyklė” (rež. Liviu Sandulescu) iš III konkursinės programos. Tragikomišką istoriją apie vyro protestą prieš gatvės darbininkus komisija pavadino puikiu rumunų naujosios kino bangos pavyzdžiu. Specialiuoju prizu vaidybinio filmo kategorijoje buvo apdovanotas nuotaikingas festivalio atidarymo filmas iš Izraelio “Sveiki atvykę… ir užuojauta jums” (rež. Leonas Prudovskis).

Bendras Belgijos ir Kolumbijos filmas “Likimo valioje” (rež. Frederikas Janas Depickere) iš II konkursinės programos laimėjo geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą. Žvilgsnis į niekam nežinomo pabėgėlio iš Ugandos kasdienybę netoli poliarinio rato komisijos narius sužavėjo paprastumu ir jaudinančia vaizdų kalba. Specialusis žiuri prizas atiteko lietuvių autorės Emilijos Škarnulytės eksperimentinei dokumentikai “Aldona”. Pasakojimui apie Grūto parke klaidžiojančią regėjimą praradusią moterį.

Animacijos kategorijoje nugalėjęs linksmas italų režisieriaus Astutillo Smeriglia filmas “Kunigai” iš I konkursinės programos. Žiuri nariams filmas patiko dėl drąsos kalbėti, kaip jie teigia, apie vyrus juodais drabužiais. Septynių minučių suomiškas animacinis filmas “Kai sustojama” (rež. Jenni Rahkonenas) ir prancūziška animacija “Moterų laiškai” (rež. Augusto Zanovello) pasidalijo specialųjį žiuri prizą.

Trims geriausiems festivalio filmams „Betono maišyklė“, „Likimo valioje“ ir „Kunigai“ atiteko Lietuvos kino postprodukcijos kompanijos "Madstone" įsteigtas prizas. Tarptautinę komisiją šiais metais sudarė Bresto trumpametražių filmų festivalio programos vadovas iš Prancūzijos Massimiliano Nardullis, lenkų režisierius Sylwesteris Jakimowas ir lietuvių kino kritikė Neringa Kažukauskaitė.

Geriausi konkursinės programos filmai jau šiandien pradeda kelionę ir po kitus Lietuvos miestus. Pirma stotelė – Šiaulių dailės galerija, kur šiandien ir rytoj bus parodytos dvi konkursinės programos.

Keturios programos ketvirtadienį-šeštadienį bus parodytos Ukmergės kultūros centre. Trys konkursinės programos savaitgalį bus rodomos Nidos meno kolonijoje, penkios – Kauno kino teatre „Romuva“, šešios – Klaipėdos galerijoje „Si:Said“ ir net aštuonios – Panevėžio kino teatre „Garsas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.