2013-ųjų „Man Booker“ premija - rašytojai E.Catton iš Naujosios Zelandijos

E.Catton romane pasakojama apie Valterį Mudą, kuris 1866 metais atvyksta į Naujosios Zelandijos aukso kasyklas ieškoti savo laimės ir iškart patenka į slaptą susirinkimą, kuriame vietos vyrai aptarinėja virtinę neišaiškintų nusikaltimų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2013, 12:30 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:13 AM

„Šviesuliai“ yra puikus romanas: stulbinantis savo struktūriniu sudėtingumu, įtraukiantis savo istorijos pasakojimu ir magiškas dėl jame gyvai vaizduojamo godumo“, – sakė jis.

E.Catton romane pasakojama apie Valterį Mudą, kuris 1866 metais atvyksta į Naujosios Zelandijos aukso kasyklas ieškoti savo laimės ir iškart patenka į slaptą susirinkimą, kuriame vietos vyrai aptarinėja virtinę neišaiškintų nusikaltimų.

Dingo vienas turtingas žmogus, viena kekšė bandė pasitraukti iš gyvenimo, o vieno nelaimėlio girtuoklio namuose buvo aptiktas didžiulis turtas.

Valteris Mudas greit įtraukiamas į susipynusių likimų tinklą, kuris yra toks sudėtingas ir nuostabiai išrašytas kaip žvaigždėtas nakties dangus.

E.Catton dėkojo savo leidėjams už kantrybę dėl tokio ilgo romano ir leidimą jai laisvai nagrinėti savo temą be spaudimo paversti knygą akivaizdžiai komercine.

Į šiemetį trumpąjį pretendentų sąrašą taip pat buvo įtraukti kanadietė Ruth Ozeki su savo „Laikinu pasakojimu“ ("A Tale for the Time Being"), indų ir amerikiečių rašytoja Jhumpa Lahiri  su „Žemuma“ ("The Lowland"), zimbabvietė NoViolet Bulawayo su „Mums reikia naujų vardų“ ("We Need New Names"), britas Jimas Crace'as su „Derliumi“ ("Harvest") ir airių rašytojas Colmas Toibinas  su „Marijos testamentu“ ("The Testament of Mary").

Sandraugos rašytojo – ir antrojo iš Naujosios Zelandijos – pergalė tikriausiai vėl išprovokuos kalbas literatūriniuose sluoksniuose dėl šios prestižinės premijos organizatorių praėjusį mėnesį priimto sprendimo nuo ateinančių metų pakeisti taisykles.

Rugsėjį „Man Booker“ paskelbė, kad leis rašytojams iš viso pasaulio varžytis dėl šios premijos, kuri anksčiau buvo skiriama britų, airių ar Tautų Sandraugos rašytojui už geriausią metų knygą.

Toks sprendimas sukėlė sambrūzdį leidybos pasaulyje, kai kurie britų rašytojai teigė, kad dabar didžiulė Amerikos leidybos mašina paskandins mažiau žinomų Sandraugos autorių, tokių kaip E.Catton, N.Bulawayo ir R.Ozeki, balsus.

Praėjusių metų „Booker“ premijos laureatė Hilary Mantel  tapo pirmąją britų autore, šį prestižinį prizą gavusi du kartus.

Kasmet teikiama „Booker“ premija laikoma vienu garbingiausių literatūros apdovanojimų pasaulyje ir garantuoja laureatui staigią pasaulinę šlovę bei vietas bestselerių sąrašuose.

Dviguba H.Mantel pergalė užtikrino jai pirmąją vietą oficialiame 50 populiariausių Jungtinės Karalystės knygų sąraše ir daugiau kaip 1,5 mln. egzempliorių pardavimą.

Drauge su premija laureatas gauna 50 tūkst. svarų čekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.