„In Latino 2013” ritmai užves ir išjudins

„Pasiruošk judesius”, – spalio 19-ąją, šeštadienio vakarą, linksmai kviečia į klubą „Kas Kas” (Islandijos g. 4, Vilnius) Lotynų Amerikos gatvės muzika ir šokiais užkrėsti pasiruošę DJ Weedska ir urbanistinio šokio teatro „Low Air” šokėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius.

Tango - tai tikras gyvenimo būdas.<br>Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Tango - tai tikras gyvenimo būdas.<br>Nuotr. iš festivalio rengėjų archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2013, 8:30 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:08 AM

„Pasiruošk judesius”, – spalio 19-ąją, šeštadienio vakarą, linksmai kviečia į klubą „Kas Kas” (Islandijos g. 4, Vilnius) Lotynų Amerikos gatvės muzika ir šokiais užkrėsti pasiruošę DJ Weedska ir urbanistinio šokio teatro „Low Air” šokėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius.

Kodėl mums iškart išgirdus žodžius Argentina, Brazilija, Meksika, Kuba, Lotynų Amerika iškart prieš akis iškyla gundančias figūras raitančios gražuolės ir karšti ritmai? Ir, žinoma, tango… O! Tai – tikras gyvenimo būdas.

„Jei yra tekę būti Lotynų Amerikoje, turbūt žinote, kad linksmiausiais žmonėmis šiame žemyne laikomi brazilai. Kartą vienas argentinietis, pamatęs didelę grupę brazilų, man pašnibždėjo: „Nekenčiu brazilų. Jie visada laimingesni už mus!“ – pasakoja savo akimis mačiusi, girdėjusi ir patyrusi šias istorijas žurnalistė Šarūnė Kleivaitė. – Tai tikrai kelia juoką, mat argentiniečiai dažnai šaltokais laikomiems lietuviams atrodo linksmiausi ir labiausiai nenustygstantys vietoje, lyg gyvsidabris judrūs žmonės! Jie visada šoka, dainuoja, deklamuoja eiles ir daug bei skaniai juokiasi. O labiausiai juokiasi iš to, kad į tango sostinę Buenos Aires atvažiavę europiečiai eina mokytis šokti tango… Anot jaunosios kartos, tango šoka tik pagyvenę žmonės, tačiau nuėjus į tango salonus galima pamatyti visai kitokį vaizdą. Mat Buenos Airėse gyvena beveik trys milijonai gyventojų ir apsilankius šiame mieste atrodo, kad trečdalis jų šoka arba yra bent kartą šokę, arba jų draugai yra tango mokytojai.

Tango visiems žinomas kaip aistros šokis ir tikrai ne be reikalo. Mano tango mokytojai, pamatę, kad minia pradedančiųjų visiškai nesuvaldo kojų judesių, išjungdavo muziką ir sustabdę pamoką sakydavo: „Tango – tai ne tik pagrindiniai žingsniai. Tango – tai gyvenimo būdas.“ Tokį gyvenimo būdą galima patirti tik Lotynų Amerikoje.

Buenos Airės yra nuostabus miestas, lotynų amerikiečių laikomas Paryžiumi, tačiau iš tiesų jis nė iš tolo neprilygsta pastarajam Europos miestui, nes argenitiniečiai iš tiesų šoka iš visos širdies ir visa savo siela. Jei kada nors nusišypsos laimė ir atsidursite Buenos Airėse, nepraleiskite progos nueiti bent į kelias tango pamokas. Jų galima rasti ir už dyką, ir itin brangių. Išmokę pagrindinius žingsnius nieko nelaukite ir skuoskite į tango saloną pasimėgauti įgytomis žiniomis.

Viena nuostabiausių tango vietų Buenos Airėse yra „Catedral de Tango“. Tai – senas loftas, kurio sienos jau gerą šimtmetį geria į save tango muzikos garsus. Čia kiekvieną vakarą groja gyvas kvartetas, liejasi argentinietiškas vynas, kaukši bateliai bei puikiai girdėti kiekvienas aistringas atodūsis bei šnabždesys. Čia daug nekalbama, tik keičiantis muzikai partneriai persimeta keliomis susipažinimo frazėmis. Tamsioje salėje šviečia tik spalvotos lemputės, aukštai baltame fone kabo tango krikštatėvio Carloso Gardelio portretas. Ši vieta užburia vos spėjus įžengti į vidų.

Buenos Airėse taip pat galima rasti ir alternatyvių sprendimų nemėgstantiems žmonių gausos. Mieste gausu paslėptų tango salonų, apie kuriuos galima sužinoti tik iš patyrusių šokėjų. Juose vyrauja visiškai kitokia atmosfera. Teko apsilankyti viename salone ne itin jaukiame Buenos Airių rajone, į kurį pakviestas draugas paklausė: „Kvietei tam, kad mane pribaigtų einantį gatve?“

Ne viskas taip baisu, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Iš pradžių įėjus į vidų atrodo, kad būtum papuolęs į privatų vakarėlį bute, tačiau kai pradedi dairytis pamatai, kad visi susirinkusieji – šokio gerbėjai. Terasa paversta į šokių salę, virtuvė – į barą, vienas kambarys skirtas gyvos muzikos koncertui, o likę du skirti milongai. Visai nesvarbu, kad moki tik pagrindinius žingsnius – profesionalai tave mielai pamoko naujų šokio žingsnelių ir tik skaniai pasijuokia, kai suklumpi darydama apsisukimą...”

Jei trokštate patirti tikrą šokį ir aistrą, užsukite kartu su „In Latino“ pasidžiaugti Lotynų Amerikos ritmais ir pasisukioti ant parketo su visais lotynų ritmų gerbėjais. Gal šį vakarą pabandom aplenkti brazilus gera nuotaika ir argentiniečius savo aistra? Susitiksim ant įkaitusio parketo!

„In Latino: Block Party & Kaskas” – šeštadienį, spalio 19 d., klube „Kas Kas” (Islandijos g. 4, Vilnius). Įėjimas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.