Gruzijos dokumentinių filmų festivalio prizas - lietuviškam filmui

Spalio 15–20 dienomis Tbilisyje įvyko pirmasis tarptautinis dokumentinių filmų festivalis Gruzijoje „CinéDOC Tbilisi“. Dešimt konkursinės programos filmų žiūrėjo ir vertino Europos dokumentikos tinklo vadovas Paulas Pauwelsas, daugelio dokumentinių filmų festivalių programų konsultantas Tue Stenas Mulleris ir kino kritikė bei Rusijos dokumentinių filmų festivalio „Art-DOC Fest“ programos vadovė Viktorija Belopolskaja.

Kadras iš filmo "Igruški".
Kadras iš filmo "Igruški".
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2013, 1:15 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:00 PM

Jų sprendimu pagrindinis festivalio prizas atiteko šių metų „Sidabrinei gervei“ geriausio dokumentinio filmo kategorijoje nominuotam Linos Lužytės dokumentiniam filmui „Igruški“, pasakojančiam apie Baltarusijos Žlobino miesto žmones, kasdien kovojančius už teisę būti laimingiems.

Savo sprendimą komisija pagrindė tokiais žodžiais: ,,Šis dokumentinis filmas pasakoja apie pasaulį, kuriame demokratija ir padorios gyvenimo sąlygos tebėra siekiamybė. Režisierė sugebėjo užfiksuoti šią keistą atmosferą ir sukurti savo originalumu stebinantį filmą, randantį kelią į kiekvieno žiūrovo širdį. Tai filmas apie vietą, kurioje laikas tarsi sustoja ir kuriame sukuriama unikali uždara visata. Žiuri sužavėjo išskirtinis kinematografinis stilius, jautrus režisierės žvilgsnis, įtaigus pasakojimas bei pagarba, o gal net ir meilė, su kuria pristatytas kiekvienas filmas herojus.“

Pirmą kartą Lietuvoje L.Lužytės dokumentinis filmas „Igruški“ parodytas 2012 metų lapkričio mėnesį Europos šalių kino forume „Scanorama“, o tarptautinė jo premjera įvyko Vokietijoje, Vysbadene, tarpautiniame Rytų ir Vidurio Europos filmų festivalyje „GoEast“. Vėliau filmas buvo įtrauktas į „Kino pavasario“, Kauno kino festivalio, Vilniaus dokumentinių filmų festivalio, Krokuvos filmų festivalio Lenkijoje, Amerikos dokumentinių filmų festivalio, Iskijos filmų festivalio Italijoje, Europos dokumentinių filmų festivalio „dokumentART“ Vokietijoje bei „Astra Film“ festivalio Rumunijoje programas.

Lietuvos žiūrovai dar turi galimybę pamatyti dokumentinį filmą „Igruški“ spalio 29 dieną žmogaus teisių kino festivalyje „Nepatogus kinas“. O kita tarptautinės filmo kelionės stotelė - spalio 30 dieną Kopenhagoje, Danijos filmų instituto rengiamame festivalyje „East by Southeast“.

Filmo „Igruški“ anonsas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.