Fotomenininkui V.Straukui - Klaipėdos miesto Garbės piliečio vardas

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba suteikė Klaipėdos miesto Garbės piliečio vardą vienam žymiausių Lietuvos fotomenininkų Vaclovui Straukui, taip įvertindama jo ypatingus nuopelnus miestui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 24, 2013, 5:16 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:05 PM

Lapkričio 8-ąją 90-metį minėsiantis menininkas visą savo kūrybą paskyrė Klaipėdai ir pamario kraštui, užfiksavo ir savitai atskleidė krašto, miesto ir jo žmonių grožį, šventes ir kasdienybę.

Už savo darbus ir indėlį į Lietuvos fotografijos meną V. Straukas apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V-ojo laipsnio ordinu, Vyriausybės kultūros ir meno premija.

V. Straukas gimė 1923 metų lapkričio 8 dieną Požerės kaime, Šilalės rajone. 1946-1950 m. studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus pedagoginiame institute. 1952-aisiais apsigyveno Klaipėdoje ir ilgai dirbo pedagogu, vėliau fotografu Klaipėdos buitinio gyventojų aptarnavimo kombinato fotoatelje.

V. Strauko pažintis su fotografija prasidėjo dar 1952-aisiais, kai žmona Emilija padovanojo jam fotoaparatą „Zorkij". Tais pačiais metais šeima persikėlė gyventi į Klaipėdą, ir pajūrio kraštas bei jo žmonės tapo svarbiausiomis menininko kūrybos temomis. Net vaizduodamas ne visada šviesią realybę, menininkas išlieka pozityvus ir optimistiškas.

V.Straukas sukūrė fotografijų ciklus „Pamario motyvai”, „Kopos”, „Jaunoji Klaipėda“, „Neringa“. Didžiausią pripažinimą menininkui atnešė fotografijų serija „Paskutinis skambutis”. Paskutinis menininko darbų ciklas išleistas 2007-aisiais ir pavadintas tiesiog "Fotografijos“.

Nuo 1971 metų V. Straukas yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, yra surengęs daug asmeninių ir grupinių parodų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.