Atgyjančiame Vilniaus stoties rajone – Londono lietuvių kūryba

Lietingas spalio vakaras ir pilna meno galerija publikos, kuri nė kiek neskuba skirstytis: žiūrinėja darbus, dalijasi naujienomis bei sumanymais ir tiesiog džiaugiasi galimybe pabūti neįprastoje vietoje. Ir tai vyksta ne kokioje nors žinomoje Vilniaus senamiesčio galerijoje, o neprestižiniame ir pavojingame sostinės stoties rajone ką tik duris atvėrusioje „Oslo namų“ meno galerijoje. Čia atidaryta pirmoji naujos meno erdvės paroda „Point of View“ („Požiūris“), kurioje pristatyti Jungtinėje Karalystėje (JK) kuriančių jaunųjų Lietuvos menininkų darbai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

2013-10-25 14:07, atnaujinta 2018-02-20 20:34

Dvylikos JK gyvenančių ir kuriančių jaunųjų menininkų parodos kuratorė – Londone kūrybinių industrijų magistro diplomą įgijusi Barbora Grigaliūnaitė. Jau ketverius metus Anglijos sostinėje gyvenanti mergina lrytas.lt pasakojo, kad bendraudama su daugeliu šiame mieste gyvenančių ir studijuojančių menininkų ji panoro pamatyti pati ir parodyti kitiems, kas šiuo metu rūpi po pasaulį besižvalgančiai lietuvių menininkų kartai.

„Dauguma parodos autorių nemažai laiko gyvena Londone, tačiau iš tiesų šiuolaikinis jaunimas jau nėra prisirišęs prie kurios nors vienos vietos, vieno miesto. Ne vienas šių menininkų – nomadas, klajojantis tarp Londono, Vilniaus, Berlyno ar Amsterdamo“, – sakė B.Grigaliūnaitė, kuri rengdama šią parodą Anglijoje surado daugiau nei pusšimtį jaunų lietuvių menininkų.

Pirmasis parodos „Point of View“ atidarymas rugpjūčio mėnesį įvyko Londono centre įsikūrusioje galerijoje „RKB“. Jau tuomet ir kuratorę, ir parodos dalyvius nustebino į atidarymą susirinkusi didžiulė žiūrovų minia ir palankūs meno žinovų vertinimai. Didžioji dalis parodos darbų – fotografijos, bet yra ir skulptūros, tapybos, tekstilės ir keramikos kūrinių.

Svetur kuriančių lietuvių menininkų parodą į naująją „Oslo namų“ meno galeriją pakvietę „Oslo namų“ direktorius Egidijus Damulis ir projekto vadovė Jurga Aldošinienė įsitikinę, kad keičiantis veidą Vilniaus stoties rajonas – puiki vieta pristatyti jaunų menininkų kūrybą.

„ Galerijos idėja man kilo prieš kokius penkerius metus, bet tuomet nebuvo galimybės ją realizuoti. O dabar atsirado patalpos, kurių kol kas neskubame parduoti, ir galime jas panaudoti visuomenės reikmėms. Mes norime paskatinti Lietuvos jaunimą kurti, o išvykusius svetur – neprarasti ryšio su gimtine. Galerijoje planuojame rengti ne tik parodas, bet ir filmų peržiūras“, – sakė J.Aldošinienė.

„Ši erdvė sumanyta kaip meno inkubatorius, kuriame galėtų visai nemokamai pasirodyti pradedantys menininkai, kurių darbus kažin ar ryžtųsi eksponuoti su žinomais menininkais dirbančios galerijos“, – naujos galerijos savitumą pabrėžė E.Damulis. Pasak jo, vienas gyvenamųjų namų kompleksą sostinės Naujamiesčio rajone vystančios bendrovės „Oslo namai“ tikslų – atgaivinti buvusį sandėlių rajoną, sukurti ir menui, ir gyvenimui, ir komercijai palankią aplinką.

„Visa mūsų bendrovės veikla šiame rajone – tarsi maža revoliucija“, – šypsojosi „Oslo namų“ direktorius. Nors šalia dar vyksta statybos, maždaug po metų prieš galeriją esančiame skverelyje turėtų atsirasti ir skulptūrinis akcentas – paminklas legendinės muzikos grupės „The Beatles“ lyderiui Johnui Lenonui.

Paroda „Point of view“ Mindaugo gatvėje įsikūrusioje „Oslo namų“ galerijoje veiks iki lapkričio 7 dienos. Jos autoriai Paulis Herbstas, Eglė Jauncems, Simona Kaunaitė, Ulijona Odišarija, Joskaudė Pakalkaitė, Paulis Paperis, Dovilė Puzinaitė, Imantas Selenis, Andrius Svilys, Indrė Šerpytytė, Jovita Valaitytė, Andrejus Vasilenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.