Geto aukoms atminti - muzikinis projektas „Praeitis priešais mane“

Spalio 31 d., ketvirtadienį, 19 val. Vilniaus šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje skambės šiuolaikinė žydų muzika - įvyks tarptautinis muzikos projektas "Zikaron Lefanai". Koncertas skiriamas Vilniaus ir Varšuvos getų aukoms atminti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2013, 8:35 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:12 PM

"Projekte "Zikaron Lefanai" (išvertus iš hebrajų kalbos - "Praeitis priešais mane") ieškau žydų muzikinės tradicijos tęstinumo, kuris buvo nutrūkęs per Antrąjį pasaulinį karą. Norėčiau išgirsti, įsivaizduoti, kaip prieškario muzika skambėtų šiandien. Per kūrybos procesą  stengiamės pamatyti žydų muzikos perspektyvą, tuo pat metu stengdamiesi išlaikyti jos senąją, magišką dvasią,“ – kalbėjo projekto meno vadovas Mikolajus Trzaska.

Projektas "Zikaron Lefanai" - tai religinio turinio meditacinės muzikos programa, siekianti panardinti klausytoją į taurius dvasinius išgyvenimus ir apmąstymus. Koncerte gros kvartetas "Ircha" (Lenkija), kontrabosininkas Eugenijus Kanevičius, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Lenkijos muzikantų bosinių klarnetų kvartetas "Ircha" naudodamas skirtingų rūšių klarnetus sukuria unikalų garsą. Galima sakyti, kad girdime galingą pučiamąją fisharmoniją. 2008 m. kvartetą subūrė Lenkijos muzikos žvaigždė, kompozitorius, saksofonininkas ir klarnetininkas M.Trzaska , savo kūryboje naudojantis įvairias pasaulio muzikos tradicijas, nuolat ieškantis chasidų ir šiuolaikinės muzikos bendro vardiklio.

M.Trzaska 1989-aisiais pradėjo studijas Menų akademijoje ir Gdansko dailės institute. Susidomėjo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio džiazu, ypač Johno Coltrane'o ir Ornette Colemano kūryba. Tai paskatino jį savarankiškai mokytis groti saksofonu. 1991 m. M.Trzaska paliko Menų akademiją ir atsidėjo muzikai. 1992-2001 m. jis tapo vienu garsios Lenkijoje džiazo grupės "Miłość" įkūrėjų. Ši grupė bendradarbiavo su tokiais muzikantais kaip Lesteris Bowie ir Tomaszas Stanko. Įrašė 5 albumus.

1994 m. kartu su Ryszardu Tymanskiu M.Trzaska sukuria duetą "Masło",  kuri grojo žinomų roko ir džiazo temų keistas, neįprastas versijas.

2006 m. M.Trzaska su gitaristu ir kompozitoriumi Raphaeliu Roginskiu bei būgnininku Macio Moretti pradeda projektą "Shofar" - ieško tradicinės žydų muzikos ir šiuolaikinio kūrybinio džiazo jungties. 2007 m. pasirodo albumas "Shofar", skirtas būtent šiems ieškojimams.

2008 metais įkuriamas bosinių klarnetų kvartetas "Ircha". Debiutas įvyksta Krokuvos sinagogoje per Žydų kultūros festivalį.

M.Trzaska bendradarbiauja su su L.Bowie, Peteriu Broetzmannu, T.Stanko, Johnu Tchikai, Noeliu Akchote, Joe Giardullo, Peteriu Ole Jorgensenu, Clementine Gasser, Janu Lucu Cappozzo, Adamu Pieronczyku, Leszeku Mozdzeru. Muzikantas yra įrašęs daugiau kaip 30 albumų. Pusė jų yra jo kūrybinės kompozicijos.

M.Trzaska laikomas vienu geriausių Lenkijos džiazo muzikantų, nuolat koncertuojančiu Europoje. Pastaruoju metu jis koncentruojasi į solo projektus bei kuria muziką teatrui. Nuo 2001 m. kartu su žmona Ola Trzaska vadovauja nepriklausomai įrašų kompanijai ,,Kilogram Records“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.