Kelionei į tarptautinius kino festivalius - piniginė parama

Lietuvos kino centras skyrė 7130 litų dviem kino sklaidos užsienyje projektams. Režisieriaus Ričardo Marcinkaus dokumentinio filmo „Galutinis tikslas“ (prod. įmonė „Full Screen“) pasaulinei premjerai Amsterdamo tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje skirta 6000 litų parama. Režisieriaus Lino Mikutos dokumentinio filmo „Pietūs Lipovkėje“ (prod. įmonė „Monoklis“) pasaulinei premjerai  Leipcigo tarptautiniame dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje skirta 1130 litų parama.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2013, 1:38 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:39 PM

R.Marcinkaus debiutinis dokumentinis filmas „Galutinis tikslas“ yra vienas iš 15 filmų, atrinktų į Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio konkursinę studentų filmų programą.  Į šią programą siekė patekti 310 kandidatų. „Galutinis tikslas“ kandidatuoja į tokius festivalio apdovanojimus kaip Geriausias festivalio dokumentinis filmas ir Auditorijos specialusis prizas.

„Galutinis tikslas“ pasakoja kontroversišką 55 metų Povilo Marcinkaus istoriją. Po dvidešimt aštuonerių kalėjime praleistų metų Povilas atsikrausto į Liolių kaimo senelių namus, kur pradeda naują gyvenimą. Nors dėl narkotikų vartojimo Povilui amputuota koja, jis moka pasirūpinti net tik savimi, bet ir kitais. Povilas tampa neoficialiu šios įstaigos vadovu – psichologinė manipuliacija ir grasinimai peiliu paprastiems žmonėms jam nesukelia jokių sunkumų. Tačiau po buitinio konflikto jis išmetamas į gatvę ir vėl ima vartoti narkotikus. Vienintelis kelias grįžti į "normalų" gyvenimą – patekti į reabilitacijos centrą ir pradėti gydytis nuo priklausomybės. Tačiau Povilas delsia.

Leipcigo tarptautiniame dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje įvyks filmo „Pietūs Lipovkėje“ pasaulinė premjera. Filmas pasakoja apie žmones iš visuomenės paribio. Kiekvieną dieną nuo 13 iki 16 valandos prie seno pastato Liepkalnio gatvėje Vilniuje praeiviai mato besibūriuojančius įvairaus amžiaus žmones. Jie neturi nei visuomeninio statuso, nei pragyvenimo šaltinio, neretai – net stogo virš galvos. Jų gyvenimo tikslas – karšto maisto lėkštė, tačiau ne vien. Laukimas, kol atsivers valgyklos durys – tai metas, kai šie žmonės gali išsipasakoti ir išklausyti vieni kitus neraudonuodami iš gėdos, kai gali būti silpni, jautrūs ir nesibaiminti įžeidimo ar pasmerkimo. Visi jie – praradę socialinę odą, o su ja ir asmeninės erdvės zoną.

 Amsterdamo dokumentinių filmų festivalis ir Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalis yra vieni prestižiškiausių dokumentinio kino festivalių pasaulyje.

26-asis Amsterdamo tarptautinis dokumentinių filmų festivalis vyks lapkričio 21-gruodžio 1 d. Šio festivalio konkursinėje programoje rodytas Audriaus Stonio filmas  „Ūkų ūkai“ (2006 m.),  prieš tai – Arūno Matelio „Prieš parskrendant į žemę“ (2005 m.).

56-asis Leipcigo tarptautinis dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje vyks spalio 28 – lapkričio 3 dienomis. Šių metų festivalio pagrindinėje programoje taip pat bus parodytas ir Redos Tomingas animacinis filmas „Kaltė“.

Praėjusiais metais Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje įvyko lietuviško filmo „Liza, namo!“ premjera. Ankstesniais metais Leipcige pagrindiniu „Auksinio balandžio“ prizu buvo apdovanotas A.Matelio filmas „Prieš parskrendant į Žemę“, Medijų diplomu – režisierių Dianos ir Kornelijaus Matuzevičių filmas „Iliuzijos“. 2006 m. šiame festivalyje buvo parodyta plati lietuviškos dokumentikos ir animacijos retrospektyva – režisierių A.Matelio,  Janinos Lapinskaitės, Rimanto Gruodžio, Valdo Navasaičio, Henriko Šablevičiaus, A.Stonio, Oksanos Burajos, Jūratės Leikaitės, Antano Janausko, Aurikos ir Algirdo Selenių filmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.