Naujamiestiečių kruopščiai kurtą šiaudinį turgų prarijo liepsnos

Net ir dulkiantis lietus nesutrukdė būriams žiūrovų sekmadienio vakarą suplūsti į Naujamiesčio miestelį (Panevėžio r.). Čia jau aštuntąjį kartą naujamiestiečiai pakvietė į ugnies ir muzikos misteriją, kurios metu buvo sudegintos didžiulės šiaudinės skulptūros.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 28, 2013, 12:16 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:35 PM

Kasmet vis įspūdingesniais šiaudiniais kūriniais stebinantys Naujamiesčio gyventojai šiemet pasirinko turgaus temą. Todėl lauke šalia miestelio, už dailių šiaudinių vartų ir tvoros, išdygo kaimiškas turgus su įvairiomis gėrybėmis – milžiniškomis svogūnų ropėmis ir riestainių virtinėmis, ant svarstyklių gulinčia didžiule žuvimi, tupinčia dedekle. Čia pat akį traukė kruopščiai iš šiaudų nupintas dviratis, vežimas ir automobilis, užeiti kvietė taip pat šiaudinė karčema.

Šiaudinis turgus Naujamiestyje išdygo beveik prieš mėnesį, spalio pradžioje ir iškart tapo gausiai smalsuolių lankomu objektu. Žmonės aikčiodami apžiūrinėjo skulptūras, prie jų fotografavosi. Tiesa, retas kuris įsivaizdavo, kiek laiko teko plušėti, kol jos buvo sukurtos. Aštuoni pagrindiniai pynėjai, talkinant kitiems naujamiestiečiams, šiaudinį turgų nupynė per keturias savaites, dirbdami kasdien nuo ryto iki sutemų.

Šiųmetėms skulptūroms sunaudota 14 ritinių po 500 kilogramų šiaudų, kuriuos jau ne pirmus metus dovanoja vietos ūkininkai, o jiems prie karkasų pririšti prireikė net 10 kilometrų virvės.

Simboliška, kad kelias savaites akį džiuginęs šiaudinis turgus pelenais virto prieš pat Vėlines – lietuvių mitologijoje ypač svarbiu, mistika apipintu metu. Kruopščiai kurtų šiaudinių grožybių virtimas plėnimis primena, kad viskas šiame pasaulyje laikina, o ugnis simbolizuoja apsivalymą.

Jau aštuntus metus kuriamų šiaudinių skulptūrų parko idėjos sumanytoja - Naujamiesčio kultūros centro vadovė Vigyta Dumbrienė. Idėjų nestokojanti naujamiestietė turi ir kitų sumanymų – pavyzdžiui, prieš Kalėdas miestelį papuošti šiaudinėmis miniatūromis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.