Parodoje - tarpukario intelektualo gyvenimas ir darbai

Vilniaus paveikslų galerijoje antradienį atidaroma paroda „Dailės istorikas ir kritikas Mikalojus Vorobjovas“, pasakojanti apie žymų tarpukario Lietuvos intelektualą.  Paroda skirta dailės kritiko gimimo 110-osioms metinėms. Ją sudaro du skyriai: biografinė dalis ir M.Vorobjovo dailės kritikos pristatymas. Menotyrininko gyvenimas pristatomas remiantis Dailės muziejuje saugoma archyvo medžiaga - dokumentais, korespondencija, smulkiųjų spaudinių pavyzdžiais, fotografijomis. Parodoje taip pat eksponuojami rašytiniai autoriaus dailės kritikos pavyzdžiai, recenzijos.

Dailės istorikas ir kritikas M.Vorobjovas.<br>Nuotr. iš Lietuvos dailės muziejaus archyvo
Dailės istorikas ir kritikas M.Vorobjovas.<br>Nuotr. iš Lietuvos dailės muziejaus archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2013, 12:58 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:29 PM

Pasak parodos kuratorės Giedrės Jankevičiūtės, M.Vorobjovas yra vienas talentingiausių Lietuvis intelektualų, siekęs suartinti mūsų kultūrą su Vakarais.

„Grakščiai, puikiu stiliumi parašyti jo tekstai dėjo pagrindus vakarietiškų standartų Lietuvos dailės kritikai ir dailės istorijai. Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos tyrinėtojai žino jį kaip šio menininko kūrybos interpretuotoją, Vilniaus gerbėjai žavisi jo studija „Vilniaus menas“, M.Vorobjovą mini ir Vakarų dailės istoriografija“, - teigė parodos kuratorė.

Pasak jos, parodos tikslas yra pristatyti visuomenei svarbiausius M.Vorobjovo biografijos faktus, aplinką, kurioje jis brendo kaip dailėtyrininkas, jo profesinių interesų lauką ir svarbiausius darbus.

„Pažintis su M. Vorobjovu - ryškus mūsų dailės istorijos epizodas ir kartu žingsnis į XX a. vidurio daugiatautę Lietuvos kultūrą, laužiusią siauro lokalumo ribas, atvirą Europos intelektualinėms tradicijomis ir aktualijomis“, - pasakojo G.Jankevičiūtė.

M.Vorobjovas gimė 1903 metais, studijavo meno istoriją Marburgo universitete, taip pat Berlyne ir Miunchene, kur gavo filosofijos mokslų daktaro laipsnį. 1940 m. išleido knygą „Vilniaus menas“, vokiečių kalba yra parašęs iki šiol neišverstą monografiją apie M.K.Čiurlionį. Po Antrojo pasaulinio karo pasitraukė į JAV, kur 1954 m. mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.