Teatro režisierius A.Jankevičius trokšta būti išgirstas

Teatro režisierius Agnius Jankevičius rado rūpimą socialinio neteisingumo temą lenkų dramaturgo Pawelo Demirskio pjesėje. "Nesistebėk, jei kas nors ateis padegti tavo namų” – taip vadinasi spektaklis, kurį Jaunimo teatre režisuoja A.Jankevičius. Režisierius prasitarė, kad jį domina socialinės temos, susijusios su kapitalistinio pasaulio problemomis. Lietuvoje ir visoje Europoje jis įžvelgia demokratijos piktžaizdžių, kurios priverčia vidurinės klasės piliečius tarnauti nematomoms ir, regis, neįveikiamoms jėgoms.

Režisierius A.Jankevičius daug mąsto apie socialinę visuomenės raidą.<br>S.Sirutavičiaus nuotr.
Režisierius A.Jankevičius daug mąsto apie socialinę visuomenės raidą.<br>S.Sirutavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintė Pranckūnaitė

Nov 3, 2013, 3:24 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:39 PM

„Pasaulio istorija skaičiuojama ciklais, – mano A.Jankevičius. – Ciklas pasiekia viršūnę, kai susikuria vergų ir vergvaldžių sistema. Tada įvyksta revoliucija, o vėliau – persitvarkymas. Dar kurį laiką iš inercijos tautos gyvena ir kuria ką nors nauja, kol vėl sugrįžta į tą pačią vergų sistemą. Man atrodo, kad tai, kas dabar vyksta Europoje, tai ėjimas į tą viršūnę – vergų ir vergvaldžių santykius.”

Panašų požiūrį A.Jankevičius rado P.Demirskio pjesėje, parašytoje pagal tikrus įvykius. Prieš keletą metų Lodzę sukrėtė skandalas: italų kompanijos fabrike neaiškiomis aplinkybėmis žuvo jaunas darbininkas. Vadovai kratėsi atsakomybės, bandė papirkti darbininko giminaičius. P.Demirskiui tai buvo impulsas rašyti.

Pjesės centre – žuvusio vyro žmona, dėl streso praradusi kūdikį. Suvokdama savo padėties beviltiškumą, moteris vis tiek imasi savarankiškai tirti vyro mirties aplinkybes.

„Didžiausias mano, kaip režisieriaus, tikslas – padaryti taip, kad tai nebūtų tik vieno žmogaus istorija. Pasistengti, kad P.Demirskio istorija būtų ne tik išgirsta, bet ir įsisąmoninta”, – dėstė režisierius.

Pagrindinį vaidmenį kuria aktorė Agnė Ramanauskaitė, žiūrovams žinoma iš A.Jankevičiaus spektaklių „Poliklinika”, „Akmuo”, „Du vargšai rumunai, kalbantys LT”.

Spektaklio „Nesistebėk, jei kas nors ateis padegti tavo namų” premjera Jaunimo teatre lapkričio 8, 9 d. 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.