Vaižgantas atgims aktoriaus F.Jakšio lūpomis

Teatro sąjungoje pirmadienį ilgametis Jaunimo teatro aktorius ir teatrologas Ferdinandas Jakšys kviečia prisiminti kultūros veikėją Juozą Tumą-Vaižgantą.  Rašytojo kūrybos vakare aktorius skaitys ištraukas iš Kosto Ostrausko monodramos „Vaižgantas“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 10, 2013, 2:02 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:43 AM

F.Jakšys visą gyvenimą domėjosi Vaižganto kūryba - dar jaunystėje tarpukario laikų raštuose ieškodavo rašytojo kūrinių, nes autorius buvo ištrintas iš mokyklos programų. Aktorius teigia, jog jam artima ir Vaižganto pasaulėjauta, ir moralinės nuostatos.

„Aš niekada taip gerai savęs neišreikščiau Hamletu, kaip taigaliu padaryti kalbėdamas apie Vaižgantą, tiksliau - būdamas juo scenoje“, - teigia F.Jakšys.

Amerikos lietuvio K.Ostrausko monodrama „Vaižgantas“ pasirodė 1994 metais. F.Jakšys ją daugelį kartų yra atlikęs daugelyje Lietuvoje bei užsienio lietuvių bendruomenėms.  Pasak jo, Vaižgantas yra nepraradęs aktualumo.

„Gyvenimas, politinės situacijos keičiasi, tačiau Vaižganto žodžiai, parašyti prieš daugelį metų, tinka ir mūsų šiandieniam gyvenimui“, - sakė F. akšys.

J. Tumas-Vaižgantas buvo rašytojas, literatūros istorikas ir kritikas, pedagogas, kunigas ir aktyvus visuomenės veikėjas. Jis buvo vienas laikraščio „Tėvynės sargas“ leidimo iniciatorių, ilgametis jo redaktorius, dalyvavo nelegalioje knygnešių veikloje. Grožiniuose kūriniuose autorius daugiausiai nagrinėjo lietuvių tautos būdo ir kultūros prigimties, žmogaus jausmų ir etinių nuostatų susidūrimo tematikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.