R.Tumino vadovaujamas J.Vachtangovo teatras į Lietuvą atvežė Rusijos teatro žvaigždyną

Trečiadienį gastroles Lietuvoje pradeda Rimo Tumino vadovaujamas Maskvos akademinis Jevgenijaus Vachtangovo teatras, rodysiantis du spektaklius. Lapkričio 13-15 dienomis Lietuvos nacionaliniame dramos teatre svečiai iš Rusijos pristatys spektaklius "Eugenijus Oneginas" ir "Vėjas tuopose". Gera žinia tiems, kurie nespėjo nusipirkti bilietų: lapkričio 13 ir 15 d. 19 val. 10 min. tiesiogines spektaklių transliacijas rodys LRT kultūros kanalas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-12 17:46, atnaujinta 2018-02-20 10:23

Valstybinio Vilniaus mažojo teatro vadovė ir gastrolių organizatorė Greta Cholina, trečiadienį pristatydama maskviečių gastroles Lietuvoje, sakė mačiusi "Eugenijų Oneginą" Maskvoje ir vos prasidėjus spektakliui jai kilo idėja atvežti jį į Lietuvą, o jam baigiantis  tiesiog degė noru tai padaryti.

"Rengti gastroles nebuvo sudėtinga, nes J.Vachtangovo teatras turi daug tokios patirties. Sudėtingiausia buvo  rasti finansavimą. Džiaugiuosi, kad Lietuva yra pirmoji šalis, į kurią gastrolių atvežamas "Eugenijus Oneginas". Tik vėliau jis bus rodomas Prancūzijoje, JAV, Izraelyje, Kanadoje", - kalbėjo G.Cholina.

Spektakliai bus ne tik tiesiogiai transliuojami per Lietuvos televizijos kultūros kanalą, bet ir įrašyti. Televizijos vadovas Audrius Siaurusevičius teigė, jog tai yra gražios tradicijos pradžia - televizija planuoja pristatyti transliacijas ir iš lietuviškų teatrų.

"Svarbiausia, kad Lietuvoje amžiams išliks šie R.Tumino spektakliai, jie liks mūsų archyve ir ateities kartoms nereikės tik spėlioti, ką Maskvoje veikė R.Tuminas", - teigė LRT vadovas.

Beveik šimtmetį skaičiuojantis ir šiuo metu režisieriaus R.Tumino vadovaujamas J.Vachtangovo teatras Rusijos žiniasklaidoje vadinamas ryškiausiu kūrybinio renesanso pavyzdžiu. Į Lietuvą atvyko 65 asmenų trupė, tarp kurių – garsiausi Rusijos teatro aktoriai: Sergejus Makoveckis, Liudmila Maksakova, Galina Konovalova, Julija Borisova, Viktoras Dobronravovas, Vladimiras Simonovas, Olga Lerman.

Režisierius R.Tuminas tikina, kad aktoriai Lietuvą žino puikiai: „Atvykę visada stengiasi pratęsti vizitą, jiems žmonės čia atrodo geri, nuoširdūs, svetingi. Aktoriai man pasakoja apie Lietuvą tokius dalykus, kurių aš pats jau nebepastebiu“, - sakė R.Tuminas.

Aleksandro Puškino „Eugenijus Oneginas“ – literatūros deimantas, retai pasitaikantis dramos teatrų scenose. Visai neseniai R.Tuminui pelnęs dar vieną „Krištolinės Turandot“ apdovanojimą, spektaklis tapo lankomiausiu Maskvoje. Režisierius sako, kad statydamas spektaklį ieškojo atsakymo į klausimą  „Kas yra herojus?“.

„Klasikų aprašyti herojai, kaip ir mes dabar, nuolat įtarinėja savo šalį, lyg sakytų: "Na, už didelius pinigus, parduočiau“. Toks yra Eugenijus Oneginas ir už tai iš jo buvo atimta meilė. Tikroji herojė yra Tatjana, kuriai duota gamtos malonė, drąsus tiesumas, nuoširdumas“, – apie spektaklį „Eugenijus Oneginas“ pasakojo R.Tuminas.

Rusijos kritikai apie "Eugenijų Oneginą" atsiliepia šilčiausiais žodžiais.

Grigorijus Zaslavskis laikraštyje "Nezavisimaja gazeta" rašė: "Apie R.Tumino "Eugenijų Oneginą" galima pasakyti trumpai: puikus darbas. R.Tuminas neprapuldė romano enciklopedinės vertės ir, dar svarbiau, - jo laisvės platumų. Tai ir skambaus posmo teatras, ir ypač laisvas, skriejantis, ko ir tikimės iš spektaklio pagal A.Puškiną, ir pokštaujantis. Nei A.Puškino "Onegino" žaismingumo, nei liūdesio ir melancholijos - nieko R.Tuminas neprapuldė." 

Laikraščio "Novyje izvestija" apžvalgininkė Irina Alpatova apie eiliuoto romano "Eugenijus Oneginas", vadinamo Rusijos gyvenimo enciklopedija, inscenizaciją rašė: "Visiškai nežinomu būdu per tai, kas juokinga ir sentimentalu, prasitarta ir neišsakyta, per absoliučiai šiuolaikiškus daiktus ir priemones R.Tumino scenoje perskaitoma "Rusijos gyvenimo enciklopedija" su nesusiklosčiusiais gyvenimais, vargu dėl proto, kvailiais ir keliais, su jo aistringomis moterimis ir pavargusiais, drebančiais vyrais, pasakiškomis svajonėmis ir tikrais gyvenimo nuosprendžiais."

Eugenijaus Onegino - jauno ir pagyvenusio - vaidmenį sukūrė aktoriai V.Dobronravovas ir S.Makoveckis, Tatjanos -  Eugenija Kregždė ir Olga Lerman. Šiame spektaklyje vaidina ir teatro veteranė aktorė Julija Borisova, kuriai jau 88 metai.

Geraldo Sibleyro pjesės „Vėjas tuopose“ pastatymo Rusijos spauda laukė dešimtmetį. J.Vachtangovo teatro spektaklyje – trijų Rusijos grandų – V.Simonovo, Maksimo Suchanovo ir Vladimiro Vdovičenkovo – pasirodymai. Nervingas jausmingasis Gustavas (akt. V.Vdovičenkovas), flegmatiškasis Fernanas (akt. M.Suchanovas) ir teisinguolis, rimtuolis Renė (akt. V.Simonovas) kasdien susitinka namo terasoje.

„Svajingai naivūs, ambicingi ir saviironiški keistuoliai. Jie ieško atsakymo į klausimus apie amžinybę, išdidumą, meilę, užuojautą“, - sakė režisierius.

Teatro kritikė Jevgenija Trop rašė: „Spektaklyje daug talentingai sugalvotų triukų, yra ir tikrų fokusų, reprizų, salto, intermedijų – visko neišvardysi, o ir nereikia. Nesinori sugriauti būsimų žiūrovų pasitenkinimo. Visa tai reikia pamatyti. Pjesėje filosofiškasis Fernanas sako: „Dauguma vyrų – visiški kretinai.“ Garantuoju: vyrai, sukūrę spektaklį „Vėjas tuopose“, šiai daugumai nepriklauso. Jie linksmi, protingi, o tai – retenybė.“

Spektaklių scenografiją sukūrė dailininkas Adomas Jacovskis, muziką – kompozitorius Faustas Latėnas, spektaklio „Eugenijus Oneginas” choreografiją kūrė Anželika Cholina.

Spektakliai „Eugenijus Oneginas“ ir „Vėjas tuopose“ lapkričio 13, 14, 15 dienomis Nacionaliniame dramos teatre Vilniuje. Lapkričio 13 ir 15 dienomis 19 val. 10 min. - dar ir tiesiogiai per LRT kultūros kanalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti