„I, Culture“ orkestras grieš su žaviuoju dirigentu Ł.Borowicziumi

Žavesys ir aistra – taip dažnai apibūdinamas vieno ryškiausių jaunesniosios kartos lenkų dirigentų Łukaszo Borowicziaus muzikavimo stilius. Su daugeliu pasaulio orkestrų dirbantis batutos meistras diriguos išskirtiniam orkestro „I, Culture“ koncertui Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) lapkričio 28-ąją, trečiojo Rytų partnerystės viršūnių susitikimo išvakarėse.

Dirigentas L.Borowiczius.<br>Nuotr. iš LNOBT archyvo
Dirigentas L.Borowiczius.<br>Nuotr. iš LNOBT archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:41 AM

36 metų Ł.Borowiczius yra viena ryškiausių dabarties Lenkijos klasikinės scenos jaunųjų žvaigždžių. Jis yra Lenkijos radijo simfoninio orkestro meno vadovas. Už šiam kolektyvui įkvėptą naują meninę kokybę 2007 m. Ł.Borowiczius pelnė prestižinį apdovanojimą „Paszport Polityki“ („Politikos pasas“), įsteigtą įtakingo Lenkijos dienraščio „Polityka“. Šį apdovanojimą taip pat yra pelnę kompozitorius Krzysztofas Pendereckis, pianistas Rafałas Blechaczas, režisieriai Krystianas Lupa, Mariuszas Trelińskis, Krzysztofas Warlikowskis ir kiti iškilūs Lenkijos kultūros žmonės.

Dėl ryškaus įvaizdžio Ł.Borowiczius yra neretas Lenkijos bulvarinės spaudos herojus, tačiau nemenkesnį dėmesį dirigentui rodo ir profesionalioji kritika. Jo koncertai ir įrašai leidybos firmose „Chandos“, „Deutsche Grammophon“, „Naxos“, „Hyperion“ ir kitur sulaukia puikių įvertinimų tiek Lenkijoje, tiek tarptautiniuose leidiniuose „The Guardian“, „Diapason“, „Gramophone“ ir kt. 2009 m. dirigentas pelnė specialų Vokietijos kritikų apdovanojimą. O drauge su garsiuoju lenkų tenoru Piotru Beczała ir Ł.Borowicziaus diriguojamu Londono karališkosios filharmonijos orkestru įrašytas diskas „Heart’s Delight“ Lenkijoje iškopė iki auksinio.

Muzikinę karjerą Ł.Borowiczius pradėjo gimtojoje Varšuvoje. F.Chopino muzikos akademijoje baigė simfoninio ir operinio dirigavimo studijas. 2002–2006 m. buvo garsių lenkų dirigentų Antoni Wito (Lenkijos filharmonijoje) ir Kazimierzo Kordo (Nacionalinėje operoje Varšuvoje) asistentas. Nuo 2007 m. yra Lenkijos radijo orkestro meno vadovas.

Dirigentą ypač domina retai atliekamas repertuaras. Jis yra prikėlęs ne vieną užmirštą kūrinį naujam gyvenimui, pavyzdžiui, Grażynos Bacewicz opera „Karaliaus Artūro nuotykiai“ arba Gaetano Donizetti „Maria Padilla“.

Ł.Borowiczius dirigavo Londono karališkosios filharmonijos ir BBC Škotijos simfoniniam orkestrui, Berlyno „Konzerthausorchester“, Šiaurės Vokietijos radijo filharmonijos orkestrui Hanoveryje ir Vidurio Vokietijos radijo simfoniniam orkestrui Leipcige, Vienos „Volksoper“, Marselio operos orkestrui, Milano „I Pomeriggi Musicali“, Diuseldorfo, Prahos ir daugeliui Lenkijos simfoninių orkestrų.

Dirigentas dirba ir operos teatruose – tai Varšuvos ir Lodzės didieji teatrai, Krokuvos opera, Bilbao operos scena, „Komische Oper Berlin“, dalyvavo Gioachino Rossini festivalyje Pezare, Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalyje, Ludwigo van Beethoveno Velykų festivalyje ir kitur.

Vilniuje lapkričio 28 d.  Ł.Borowicziaus diriguojamas „I, Culture“ orkestras atliks Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Belos Bartóko ir Witoldo Lutosławskio kūrinius. Solistas – Johannesas Moseris (violončelė, Vokietija, Kanada). Koncerto pradžia 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?