Grimo kambaryje - aktoriai R.Karvelis ir R.Kazlas

Šiais metais garsus Lietuvos aktorius, legendinis komiškų vaidmenų atlikėjas Rimgaudas Karvelis švenčia 80 metų jubiliejų. Šia proga lapkričio 18 d. 18 val. aktorius rengia susitikimą su žiūrovais, kuriame pasidalys prisiminimais apie gražiausius savo vaidmenis bei įvairialypį teatro gyvenimą. Jam talkins jo bičiulis ir kolega aktorius Rolandas Kazlas.

Aktorius R.Karvelis.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Aktorius R.Karvelis.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2013, 11:30 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:46 AM

„R.Karvelis turi vieną savybę, kuri nepaprastai reikalinga. Tai - jautrumas. Nebūdamas jautrus žmogus, negalėsi būti geru aktoriumi“, – kalbėdamas apie vyresnįjį kolegą sako R.Kazlas.

Abu artistai ilgai Jaunimo teatre dalijosi tuo pačiu grimo kambariu, todėl pirmadienio susitikime bus galima išgirsti tai, apie ką būdavo dažniausiai kalbėta prieš ir po spektaklio bei pasiklausyti dar negirdėtų teatro istorijų.

„Kai būnu blogos nuotaikos, tai užtenka Rolandui ateiti į teatrą, aš iš karto atsigaunu“, - sako R.Karvelis ir priduria, kad visada pasižiūri premjeras, kuriose vaidina R.Kazlas.

Prieš keletą metų geros nuotaikos ir energijos nestokojantį R.Karvelį šis aktorius pakvietė vaidinti jo paties režisuotame Jaunimo teatro spektaklyje „Raštininkas Bartlbis“. R.Kazlas pabrėžia, kad pirmadienio susitikimas bus skirtas ne jam, o R.Karvelio jubiliejui paminėti.

Žavi R.Karvelio asmenybė, beprotiškas noras kurti leido jam teatro scenoje išgyventi beveik šimtą įvairiausių likimų. Vienas vaidmuo jam ypač brangus – Čelestino, sukurtas dar artistinės karjeros priešaušryje Marijampolės dramos teatre, kur aktorius atvažiavo dirbti su visu tais metais Konservatorijos aktorinius mokslus baigusiu kursu. Puikus tragikomiškas personažas spektaklyje “Būk vyras, Čelestino” atrodė tarytum specialiai Rimgaudui parašytas. Su dideliu pasisekimu vaidino jį Marijampolėje, vėliau Klaipėdos teatre. O labiausiai aktorių išgarsino Žerontas Jaunimo teatro spektaklyje pagal Moliere'o komediją “Skapeno klastos”. Kiek buvo žaismės, gudrumo, išradingumo, kaip staigiai keisdavosi aktoriaus veidas, reiškiantis ir pasipiktinimą, ir meilę, ir klastą - visą žmogaus jausmų skalę.

R.Karvelis – visiškai atsidavęs savo profesijai žmogus: „Aš ir sakau kaip “Skapeno klastose” - velnias mane nešė į tas galeras - į teatrą. Bet jeigu jau atnešė, tai visai nesigailiu. Teatras man - šventė. Ir įdomus gyvenimas, ir jaunystė, ir meilė. Ką aš veikčiau be teatro? Būtų tragedija. Dabar teatre daugiau vaidina jaunimas, bet aš darbo turiu. Repetuoju naujame pastatyme, kviečia radijas, televizija. Lakstau, laiko neturiu.“

Lietuvos ir užsienio kino studijos, televizija ir radijas - aktorius nuolatos bando plėsti savo akiratį ir realizuoti save kaip menininką įvairiose srityse. Jaunimo teatro fojė ilgą laiką veikė R.Karvelio įamžintų Jaunimo teatro žvaigždžių fotografijų paroda.

„Kaip vaidmenį kuri, taip ir fotografiją. Labai gerai fotografuoti, kai žmogų gerai pažįsti. Pats dirbdamas Jaunimo teatre fotografuoju tai, ką tikrai gerai pažįstu. Gerai, kad dar spėjau užfiksuoti senąjį teatrą, kuriame buvo svarbus aktorius, jo emocijų, pergyvenimo menas, ir dabartinį teatrą, kuriame svarbiau režisieriaus, formos, kartais net cirko, akrobatikos menas...“ – sako R.Karvelis, kuris, be fotografijos parodų, paruošė ir tris dokumentinio filmo "Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.