Klausytojams – proga įsitikinti, ar visi jie ir jos tokie patys

„Vilniuje dabar yra „dream team“ - svajonių komanda, - ištarė dirigentas Gintaras Rinkevičius per sugrįžtančios į sceną Wolfgango Amadeaus Mozarto operos „Visos jos tokios“ pristatymą antradienį Vilniaus Kongresų rūmuose. - Tai laimė ir klausytojams, ir muzikantams, ir dirigentui. Tie žmonės, kuriems patinka W.A.Mozartas, kurie mėgsta operą, lankosi spektakliuose, supras, ką reiškia išgirsti tokią komandą.“

Operą "Visos jos tokios" pristatė (iš kairės): režisierius G.Šeduikis, dainininkai L.Bendžiūnaitė, T.Girininkas, dizaineris J.Statkevičius, režisierė D.Ibelhauptaitė, dirigentas G.Rinkevičius, dainininkai K.Smoriginas, R.Frenkel, E.Montvidas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Operą "Visos jos tokios" pristatė (iš kairės): režisierius G.Šeduikis, dainininkai L.Bendžiūnaitė, T.Girininkas, dizaineris J.Statkevičius, režisierė D.Ibelhauptaitė, dirigentas G.Rinkevičius, dainininkai K.Smoriginas, R.Frenkel, E.Montvidas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Nov 19, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:49 AM

„Vilnius City Opera“, prieš porą savaičių vienam vakarui atgaivinusi Vilniaus koncertų ir sporto rūmus žaismingu projektu „VCO Rock“ grįžta prie rimtosios kūrybos ir lapkričio 26-30 dienomis Vilniaus Kongresų rūmuose pakvies į šiltąją Kaprio salą, kurioje rutuliosis meilės ir išdavystės peripetijos Dalios Ibelhauptaitės režisuotoje W.A.Mozarto operoje „Visos jos tokios“. Kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, vadovaujamu G.Rinkevičiaus, publika galės panirti į aistrų verpetus, kuriuose bus daug naujų ir seniai matytų pažįstamų veidų: Edgaras Montvidas, Kostas Smoriginas, Viktorija Kaminskaitė, Lauryna Bendžiūnaitė, Tadas Girininkas. Staigmena - Dorabelos partijos atlikėja, Lietuvoje pirmą kartą viešinti solistė iš Izraelio Rachel Frenkel.

Žiūrovams tai proga išvysti ne tik prabangų ir stilingą spektaklį, kuris iki šiol buvo parodytas tik per premjeras, bet ir unikali galimybė scenoje matyti ir išgirsti kiekvieno operos teatro svajonių solistų sudėtį.

Pirmą kartą Ferando vaidmenį atliksiantis tenoras E.Montvidas darbui su senąją „bohemiečių“ šeima grįžta specialiai iš Londono, kur pastaruoju metu dainuoja didžiausiose scenose: Nacionalinėje operoje pasirodė garsiai nuskambėjusiame „Šikšnosparnio" pastatyme (tai buvo E.Montvido debiutas operetėje), o Karališkojoje scenoje dainavo su operos deive Angela Gheorghiu „Kregždutėje". Lietuvių publikos mylimas solistas retai grįžta į gimtąsias scenas, tad operos ir E.Montvido balso gerbėjams šiemet tai bus vienintelė proga jį vėl išvysti Vilniuje ar net Lietuvoje.

„Pirmiausia sentimentai skatina grįžti čia, kur gyvena mūsų artimieji, draugai, pedagogai. Mūsų toks darbas – vykstame ten, kur kviečia. Ferandą jau dainavau prieš dešimtmetį Londone. Per tą laiką sukūriau daug kitų vaidmenų, reikalaujančių didesnio dramatizmo, bet W.A.Mozartą dainuoti nelengva – nors didelių emocijų balsu nereikia išreikšti, būtina išdainuoti kiekvieną natelę. W.A.Mozartas turėtų būti kiekvieno jauno dainininko repertuare – tai balso vitaminai“, - kalbėjo E.Montvidas.

Ne ką mažiau užsienio teatruose laukiamas Kostas Smoriginas, pastaruoju metu dažnai dainavęs Prancūzijoje ir Vokietijoje, Kongresų scenoje vėl taps visų merginų numylėtu Guljelmu. Tikrąją šio žodžio prasme tarp Vilniaus ir Dresdeno gyvenantis solistas iš karto po pasirodymų Vilniuje skris į Londoną, kur repetuos Eskamiljo partiją naujametiniams „Karmen" spektakliams „Covent Gardene“. K.Smorigino ir E Montvido duetas žada ypač daug staigmenų bei energijos.

„Dainuoti W.A.Mozartą sudėtinga, savo balsą stengiuosi laikyti kaip už pavadžio“, - prisipažino K.Smoriginas.

Maža to, šį kartą K.Smoriginas tapo ir solistų agentu. Jau tradicija tapo tai, kad keliaujantys „bohemiečių“ solistai, užmezgę draugystę su talentingais užsienio atlikėjais, juos pasikviečia į svečius. Šį kartą po sėkmingo bendro darbo „Karmen" spektakliuose Vokietijoje Kostas atlikti Dorabelos partiją pakvietė iš Izraelio kilusią Rachel Frenkel (mecosopranas).

Šiuo metu R. Frenkel ne tik Europoje (Viena, Berlynas, Miunchenas), bet ir JAV (Niujorkas, Los Andželas) dažnai dainuoja partijas būtent W.A.Mozarto operose. Po apsilankymo Vilniuje jos laukia spektakliai Vokietijoje, Austrijoje ir Turkijoje.

Išskirtinio balso dainininkė L.Bendžiūnaitė debiutuos intrigantės Despinos vaidmeniu. Apie šį vaidmenį L.Bendžiūnaitė svajojo dar nuo studijų metų, savo vokalo dėstytojai sakė, kad tai bus jos pirmasis vaidmuo profesionalioje scenoje, bet likimas taip susiklostė, kad prieš tai ji išdainavo kitas W.A.Mozarto operų partijas ir tik dabar sulaukė Despinos.

„Noriu sukaupti repertuare visus W.A.Mozarto vaidmenis. O „Vilnius City Opera“ Despina man kvepia vakarykščiu „Cosmopolitan“ kokteiliu, išsipylusiu ant jos Little black dress (liet. mažos juodos suknelės), kiek padaugintu Dior „Addict" kvepalų kiekiu. Ji žiūri į tave nemirksėdama, jos mėgstamiausias žodis - „nauda". Ji neperskaitoma ir permatoma tuo pačiu metu ir, kad ir kaip stengtųsi, niekaip negali „užpudruoti" širdies."

Pastaruosius metus praleidusi Švedijoje, Lauryna grįžta į Vilnių prieš išvykdama į naują teatrą Štutgarte, su kuriuo jau pasirašė kontraktą ateinančiam sezonui.

Kaip ir premjeriniuose spektakliuose, scenoje žibės Vokietijoje gyvenančios ir dirbančios V.Kaminskaitės sopranas (ji atliks Fiordilidži vaidmenį) bei T.Girininko bosas, kurio įvaizdis po premjeros jau buvo pramintas Marcello Mastroianni vardu.

T.Girininkas – vienas tų, kuris augo su „bohemiečių“ trupe. Debiutavęs W.A.Mozarto „Stebuklingojoje fleitoje“ Antrojo karžygio partija, dabar jis yra pagrindinis trupės bosas, o operoje „Visos jos tokios“ - ir pagrindinis intrigantas.

Kartu scenoje pasirodys ir jaunasis „Vilnius City Opera“ ansamblis, sudarytas iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vokalo specialybės studentų.

Kaip dar prieš premjerą sakė kostiumų dizaineris Juozas Statkevičius: „Visos jos tokios" - unikalus atvejis Lietuvos teatro scenoje. Per spektaklį solistai ir ansamblio artistai vilki aukštosios mados rūbų pavyzdžius: sudėtingi kirpimai, rankų darbas, aukščiausios klasės medžiagos. Čia ne tik solistai, bet ir ansamblio atlikėjai yra surinkti išskirtinai po vieną žmogų, individualiai. Be to, jie turi ne tik puikius balsus, bet ir figūras! Žiūrovams tai bus tikras malonumas - šventė ir akiai, ir ausiai!"

Per grįžtančios operos „Visos jos tokios“ pristatymą solistai prasitarė, kad repetuodami ir ruošdamiesi spektakliui vis labiau jaučia, kaip pildosi jų svajonė sukurti nuostabų kūrinį ir žiūrovams padovanoti kuo geriausių emocijų. „Po spektaklio žiūrovai galės atsakyti į klausimą, ar tikrai jos ir jie – visi tokie patys“, – pokalbio pabaigoje pajuokavo solistas K.Smoriginas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.