Tarp baleto žvaigždžių Vilniuje - princas iš Pinsko

"Princas iš Pinsko" - taip vadinamas 35 metų Sankt Peterburgo Marijos teatro primarijus Igoris Kolbas, šiuo metu viešintis Lietuvoje su baleto festivalio "Open Dance" suburta baleto artistų grupe. Antradienį vakare su kolegomis iš Maskvos Didžiojo, Sankt Peterburgo Marijos ir Michailo teatrų, Lietuvos baleto artistais Olga Konošenko, Martynu Rimeikiu, Nerijumi Juška I.Kolbas šoks koncerte "Neprilygstami baleto talentai" Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-19 12:58, atnaujinta 2018-02-20 07:01

Nors ir vadinamas princu, I.Kolbas šiam koncertui pasirinko šiuolaikinės choreografijos kompozicijas - Radu Poklitaru choreografijos "Gulbę" pagal Camile'io Saint-Saenso muziką ir Jurijaus Smekalovo "Išsiskyrimą" pagal Johno Powello muziką.

"Kai atėjau dirbti į teatrą, svajojau apie princų vaidmenis. Kol studijuoji šokį,  tarsi būni įspraustas į tam tikrus rėmus, t. y. klasikinio baleto rėmus. Man teko labai daug kartų vaidinti princus, taigi svajonė išsipildė. Bet atėjęs į Marijos teatrą ir ėmęs šokti šiuolaikinės choreografijos kūrinius supratau, kad tai labai padeda atrasti ir naujų klasikinio baleto spalvų. Taigi mano karjeros pradžioje buvo svarbesnis klasikinis šokis, o dabar viskas maišosi su šiuolaikiniu šokiu netikėtomis man pačiam formomis", - pasakojo I.Kolbas.

I.Kolbo šokį - lengvą ir griežtą, detaliai apgalvotą ir laisvą, užburiantį tobulumu, matė geriausių Sankt Peterburgo, Vienos, Romos, Niujorko, Tokijo salių žiūrovai. Jo baleto numeriai pripažinti šokio meno etalonu.

Ir sunku įsivaizduoti, kad Sankt Peterburgo šokėjo talento ištakos - Baltarusijoje, Pinsko mieste. Kaip tik čia jis, paprastų "pinčiukų" sūnus, pradėjo šokti.

"Deja, tėvų jau nebėra, - apgailestauja I.Kolbas. - Jie neturėjo nieko bendra nei su muzika, nei apskritai su menu. Tėvas - tolimųjų reisų vairuotojas, motina - valgyklos direktorė. Į baletą patekau visiškai atsitiktinai. Kadangi tėvai visą dieną dirbdavo, sesuo mokėsi pirmojoje pamainoje, aš - antrojoje, iki vidurdienio bastydavausi po miestą. Kartą užsukau į choreografijos mokyklą, pažiūrėjau, kaip moksleiviai šoka, ir pats užsimaniau pabandyti. Maniau, pabūsiu ten kurį laiką, tačiau susiklostė taip, kad kaip tik iš čia išvykau į Minsko choreografijos mokyklą. Tiesa, jau buvau "per senas", bet mane vis tiek priėmė - ten trūko berniukų."

Vaikui vienam dideliame mieste iš pradžių buvo nejauku. Jis paskambino tėvams į Pinską ir paprašė pasiimti atgal. Tėvai nedelsdami atvyko sūnaus. Tačiau mokyklos direktorius Jurijus Trojanas iškart įžvelgė Igorio gabumus ir patarė tėvams: "Neverta išsivežti. Tegul iškenčia."

"Štai ir kenčiu iki šiol", - juokiasi I.Kolbas.

Igoris liko ir netrukus jo talentas visiškai išsiskleidė. Dar būdamas choreografijos mokyklos mokinys jis jau pradėjo šokti Baltarusijos nacionaliniame didžiajame operos ir baleto teatre Minske. Pirmasis jo vaidmuo buvo Princas balete "Miegančioji gražuolė".

1995 m. I.Kolbo pedagogas Aleksandras Koliadenka parengė vaikiną prestižiniam tarptautiniam jaunųjų šokėjų konkursui "Vaganova Prix" Sankt Peterburge. Igoris užėmė trečiąją vietą.

Sankt Peterburgas pakerėjo jaunąjį šokėją ir jam kilo įžūli mintis dar kartą pašokti "kultūros sostinės" scenoje, bet jau ne kaip mokiniui konkurso dalyviui, o kaip tikram artistui. Baigęs Minsko choreografijos mokyklą 18-metis I.Kolbas pusmetį vis važinėjo į Marijos teatrą rodyti savo talento, kol galiausiai buvo priimtas ir jau po dvejų metų tapo solistu. Nuo 2003-iųjų jis turi primarijaus statusą.

Marijos teatre I.Kolbas išgarsėju princų partijomis "Gulbių ežere", "Miegančiojoje gražuolėje", "Spragtuke", "Pelenėje". Jis - garsiausias Marijos teatro lyrinio romantinio repertuaro atlikėjas: Poetas "Šopenianoje", Albertas balete "Žizel", Romeo balete "Romeo ir Džuljeta".

Puikiai I.Kolbas atlieka vaidmenis ir moderno stiliaus kompozicijose "Rožės sapnas" pagal Carlo Marios Weberio muziką ir "Fauno popietė" pagal Claude'o Debussy muziką: Rožės dvasios, prisisapnavusios Mergaitei, ir gamtos dievo Fauno, svajojančio apie meilę per popiečio miegą.

"Dabar nieko nebenustebinsi trigubais keturgubais sukiniais, - sako I.Kolbas. - Todėl svarbiausia, kas padeda atskirti tikrą artistą nuo cirkininko arba gimnasto, - aktorinis meistriškumas. Man visada norėjosi būtent tuo skirtis."

Sankt Peterburgo Marijos teatro primabalerinos prisipažįsta, kad I.Kolbas - idealus partneris.

"Pasitiki juo scenoje, - viename interviu sakė garsioji dabarties balerina Diana Višneva, - nebijai, kad tave "pames" ar neišlaikys. Su juo jautiesi ne tik tvirtose partnerio, bet ir tikro vyro rankose."

2009-aisiais Tokijuje surengtas I.Kolbo iškilmingas koncertas, kuriame dalyvavo garsūs šokėjai iš įvairių pasaulio šalių. Šiam koncertui choreografas R.Poklitaru sukūrė baletą "Dviese sūpuoklėse". 2009-ųjų balandį prancūzų choreografijos legenda Roland'as Petit pakvietė I.Kolbą į garsios japonų balerinos Tamiyo Kusakari atsisveikinimo turnė. Tuomet juodu atliko jau klasika tapusius duetus iš baleto "Prustas". Specialiai I.Kolbui ir T.Kusakari metras R.Petit atnaujino duetą iš baleto "Otas Diksas".

Grįžtant į teatrą, kuris baltarusiui I.Kolbui dabar kaip ir namai, galima pacituoti patį solistą.

"Marijos teatre man siūlo visus vaidmenis, kurių noriu. Gyvenimas taip susiklostė - aš renkuosi, kur šokti, o kur - ne", - sakė artistas, sutikęs šokti Vilniuje.

Koncertas "Neprilygstami baleto talentai". Lapkričio 19 d. 19 val. Vilnius, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.