Latvijos nacionalinė opera M.Pitrėną keičia „nacionaliniu kadru“

Latvijos nacionalinėje operoje (LNO) tęsiasi pertvarka. Kai rugsėjo 11 dieną buvusios Latvijos kultūros ministrės Žanetos Jaunzemės-Grendės iniciatyva po skandalų buvo atleistas LNO direktorius Andrejas Žagaras (šis sprendimas ministrei kainavo postą), laikinai vadovo pareigas ėjo LNO valdybos narė Inesė Eglytė. Lapkričio pradžioje Latvijos kultūros ministerija LNO valdybos pirmininku ir teatro meno vadovu išrinko kompozitorių ir buvusį radijo stoties „Radio SWH“ vadovą Zigmarą Liepinį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2013, 3:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:25 AM

Į šias pareigas pretendavo šeši žmonės. Kaip pranešė kultūros ministrė Dacė Melbardė, Z.Liepinis buvo pripažintas geriausiu kandidatu į šį postą.

Latvijoje pakeistas LNO valdymo modelis - vietoj direktoriaus dabar teatrui vadovauja valdyba. Pagal įstatymą LNO valdyboje turi būti trys nariai. Iki tol joje dirbo muzikologė Daina Markova ir vadybininkė I.Eglytė.

61 metų kompozitorius Z.Liepinis – Latvijos legenda tapusios roko operos „Lačplėsis“, operos „Paryžiaus katedra“, kuri pastatyta ir Klaipėdos muzikiniame teatre, muzikinės dramos „Adata“, taip pat pastatytos Klaipėdos muzikiniame teatre, kitų kūrinių autorius.

Paskirtas į LNO valdybos pirmininko postą, Z.Liepinis pareiškė, kad jo prioritetas bus operos repertuaras. Anot jo, opera turi būti prieinama visiems žiūrovams, o ne tik elitinei publikai. Taip pat jis rūpinsis vidine komunikacija ir atlyginimais.

Naujojo teatro vadovo siūlymu iš pareigų pasitraukė LNO patarėjas muzikos klausimais kompozitorius Arturas Maskatas. Į jo vietą buvo paskirtas dirigentas Andris Veimanis.

A.Maskatas sakė, kad jis buvo pasirengęs Z.Liepinio pasiūlymui, nes naujasis vadovas turi savą meninę koncepciją ir politiką. Tokiais atvejais vadovas pats formuoja savo komandą. „Be to, aš asocijavausi su ankstesne komanda ir A.Žagaro laikais“, - sakė kompozitorius, teatre dirbęs nuo 1996 metų.

Įkandin patarėjo muzikos klausimais Z.Liepinis ėmėsi vyriausiojo dirigento posto, kurį šiuo metu užima lietuvis Modestas Pitrėnas.

Iš karto po paskyrimo duodamas interviu dienraščiui „Diena“, Z.Liepinis teigė, kad vyriausiojo dirigento postą turėtų užimti „nacionalinis kadras“. 

Nors ir pripažindamas M.Pitrėno profesionalumą, Z.Liepinis teigė norintis grįžti prie tokios padėties, kai vyriausiasis dirigentas operos teatre yra pagrindinis asmuo, kuriuo galima kliautis kaip profesionalu, kuris dirbtų su jaunais atlikėjais, būtų pasirengęs eiti į Muzikos akademiją, dalyvauti operos klasės pratybose, atrinktų jaunus dainininkus, skirtų jiems nedidelius vaidmenis.

„Tai turėtų būti nacionalinis kadras, nes niekas nepasirūpins mūsų kailiu taip, kaip mes patys“, - sakė jis.

„Baigėsi laikas, kai operos teatre režisūra buvo svarbesnė už muziką. Prasidėjo kitas metas – amžinųjų vertybių, nes operos mene svarbiausia muzika. Dainininkai, muzikantai, baleto šokėjai ir tik paskui – inscenizacija. Pirminis dalykas buvo ir liks muzika, o vyriausiasis dirigentas – viso proceso vadovas“, - tokios nuostatos laikosi Z.Liepinis.

Vakar pranešta, kad LNO vyriausiuoju dirigentu Z.Liepinis pasirinko Martiną Uozuolinį. Jį planuojama patvirtinti lapkričio 25-ąją. Iki to laiko teatro vadovybė turi pasiekti susitarimą su ankstesniu vyriausiuoju dirigentu M.Pitrėnu.

M.Uozuolinis yra Latvijos muzikos akademijos auklėtinis. Ten jis baigė chorinio dirigavimo ir simfoninio dirigavimo specialybes. Jis yra kelių tarptautinių konkursų laureatas, bendradarbiavo su Latvijos nacionaliniu ir Liepojos simfoniniais orkestrais, nuo 2010-ųjų vadovauja pučiamųjų orkestrui „Ryga“.

M.Uozuolinis yra gastroliavęs ir Lietuvoje. Jo diriguojamo orkestro Lietuvos publika klausėsi visai neseniai - per "Gaidos" festivalio pradedamąjį koncertą sostinės Kongresų rūmuose.

M.Pitrėnas, netekęs LVO vyriausiojo dirigento posto, nepražus. Jis yra vienas profesionaliausių, perspektyviausių ir labiausiai vertinamų jaunųjų Lietuvos dirigentų. Chorinį, operinį ir simfoninį dirigavimą jis studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, profesorių Liongino Abariaus ir Juozo Domarko klasėse. 1995-1996 m.  tobulinosi garsiojoje Zalcburgo muzikos ir vaizduojamojo meno aukštojoje mokykloje „Mozarteum“, profesorių Walterio Hageno-Grollio ir Karlo Kamperio klasėse. Vėliau dalyvavo žymių dirigentų Esos Pekkos Saloneno, Jormos Panulos, Helmutho Rillingo, Olgos Geczy  ir kitų seminaruose bei meistriškumo kursuose.  

Pastaraisiais metais dirigento veikloje išskirtinę vietą užima bendradarbiavimas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO).  Nuo 2004 m. jis yra orkestro vyriausiojo dirigento asistentas, su LNSO  parengė puikiai kritikų įvertintas programas – solidžius Witoldo Lutosławskio, Ludwigo van Beethoveno, Roberto Schumanno, Gustavo Mahlero, Claude‘o Debussy simfoninius opusus, daugybę sekmadieninių programų visai šeimai. Jis diriguoja ir Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kviečiamas diriguoti užsienio simfoniniams ir operos teatrų orkestrams.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.