Šokis atviroje erdvėje – „Contemporary?“

Dešimtasis "Menų spaustuvės" Vilniuje projekto „Atvira erdvė '13“ sezonas lapkričio 22, 23, 29 dienomis pristato naujausią premjerą – trijų šiuolaikinio šokio atlikėjų bei aktorių Agnės Ramanauskaitės, Manto Stabačinsko ir Pauliaus Tamolės spektaklį „Contemporary?“.

Spektaklio „Contemporary?“ repeticijos akimirka.<br>Nuotr. iš "Menų spaustuvės" archyvo
Spektaklio „Contemporary?“ repeticijos akimirka.<br>Nuotr. iš "Menų spaustuvės" archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2013, 8:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:17 AM

Ar kada nors esate atsidūrę tokioje situacijoje: jau valandą sėdite teatre, priešais jus – šokėjai, neva bandantys atskleisti „prasmę“, o jūsų mintyse skamba vienintelis klausimas: kas čia vyksta?! Jei taip, spektaklis „Contemporary?“ – kaip tik jums. Tikriausiai pirmą kartą Lietuvos scenoje trys žinomi aktoriai ir šokėjai su ironija žvelgia į iki šiol nenagrinėtą šiuolaikinio šokio kūrimo temą. Iš ko susideda kontemporari spektaklis? Apie ką jame kalbama? Kokie daiktai yra reikalingi?

Jau ilgą laiką šiuolaikinis šokis reiškiasi Lietuvos scenos menų platformoje. Daugelis kūrėjų ir įvairių festivalių rengėjų teigia, kad ši teatro forma jau atrado savo žiūrovą. Tačiau ar iš tiesų tarp kūrėjų ir publikos yra užsimezgęs abipusis dialogas? Ar žiūrovai supranta kūrėjus? Ar jiems reikia aiškinti? Atskleisdami savo kūrybos užkulisius šokėjai ne tik leis žiūrovams išvysti ir repeticiją, ir spektaklį, bet sykiu sieks pradėti atvirą diskusiją.

Iš pradžių A.Ramanauskaitė, M.Stabačinskas ir P.Tamolė buvo užsibrėžę tikslą atsakyti sau į klausimus: kas mums yra šokis, kodėl mes šokame? Ruošdamiesi repeticijoms jie peržvelgė visą Lietuvos šiuolaikinio šokio istoriją ir nusprendė, jog verta ne tik sugrąžinti jau sukurtus spektaklius, bet visų pirma – dekonstruoti patį kūrybos procesą. Svarbu ir tai, jog pagrindine medžiaga kūrybai šokėjai pasirinko asmeninę patirtį, sukauptą iš nemenko skaičiaus darbų su įvairiais lietuvių ir užsienio choreografais. Jie ne tik atkuria savo baigiamojo darbo choreografiją, bet ir cituoja šokio pasaulyje klišėmis tapusius judesius, posakius ir net aprangos detales.

Spektaklio kūrėjų trio sudaro buvę bendrakursiai, studijavę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje aktorių ir šokėjų specialybę (vadovė – choreografė Aira Naginevičiūtė). A.Ramanauskaitė ir P.Tamolė dažnai pasirodo ne tik Lietuvos šokio, bet ir dramos teatro scenoje, vaidina Agniaus Jankevičiaus, Jono Vaitkaus, Oskaro Koršunovo ir kitų režisierių spektakliuose. M.Stabačinskas aktyviai dalyvauja šokio teatro „Aura“ veikloje bei daugelyje tarptautinių projektų kaip šokėjas ir choreografas. Bent vieno iš šių atlikėjų pasirodymas scenoje šiuolaikinio šokio žiūrovams žada ne tik profesionalų, bet ir skoningo humoro kupiną pasirodymą.

Prie spektaklio „Contemporary?“ kūrimo prisidėjo ir teatro kritikė Sigita Ivaškaitė, dalyvaujanti projekte „Choreografai vs. Kritikai“, skatinančiame šokio kūrėjų ir jų stebėtojų bendravimą ir bendradarbiavimą. Čia kritikai užima užsienyje įprastą, o Lietuvoje dar tik atrandamą šokio dramaturgo poziciją, tokiu būdu padėdami sklandžiai įgyvendinti choreografų idėjas.

"Menų spaustuvė" Vilniuje  lapkričio 22, 23 ir 29 d. 19 val. Juodojoje salėje pristato nelabai jaunų jaunųjų menininkų labai šiuolaikinio šokio (ne)labai spektaklį  „Contemporary?“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą