Vilniuje - pažintis su Rytų Prūsijos dailininkų palikimu

Vilniaus paveikslų galerijoje ketvirtadienį atidaroma paroda „Nuostabioji žemė. Dailininkai Rytų Prūsijoje. XIX-XX a. pirmosios pusės tapyba iš Aleksandro Popovo rinkinio“, pristatanti čia gyvenusių dailininkų kūryba. Paveikslų galerijoje eksponuojama A.Popovo pastaraisiais metais sukaupto dailės rinkinio, kuriame - Rytų Prūsijoje gimusių, nuolat gyvenusių ar tik epizodiškai čia buvojusių dailininkų kūryba. Parodą surengė Lietuvos dailės muziejus ir Rytų Prūsijos dailės mylėtojų draugija „Nidden“, kurios pirmininkas yra ir rinkinio sudarytojas.

Parodos eksponatas.
Parodos eksponatas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 11:48 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:32 AM

Parodoje supažindinama su 78 dailininkų kūryba, eksponuojama 116 tapybos darbų. Jie sukurti XIX a.-XX a. pirmoje pusėje, kai Rytų Prūsijos dailė išgyveno pakilimą, o kraštas buvo tapęs daugelio dailininkų traukos centru.

Paveikslai, nutapyti aliejumi, tempera, akvarelės, pastelės atspindi ryškiausius Rytų Prūsijos dailės istorijos reiškinius - Karaliaučiaus meno akademiją ir Nidos dailininkų koloniją.

Plati stilistinė parodoje eksponuojamų kūrinių skalė - nuo akademizmo, sentimentalaus realizmo, vėlyvojo impresionizmo, natūralizmo iki ekspresionizmo ir naujojo daiktiškumo. Keli jau XX a. antrojoje pusėje sukurti darbai, atstovaujantys vėlyvojo ekspresionizmo krypčiai, atskleidžia fenomenalų Rytų Prūsijos dailės po 1945 m. bruožą - negalėdami vykti į pamėgtas vietas, dailininkai, remdamiesi atmintyje giliai įstrigusiais įspūdžiais, tapė „prisiminimų“ paveikslus.

2009 metais Klaipėdoje įkurtos draugijos „Nidden“ tikslas - dailės darbų, sukurtų Rytų Prūsijoje ir pasakojančių apie regiono gamtą, praeitį, gyventojus, paieškos, rinkimas bei sklaida.

Sudėtinga Rytų Prūsijos istorija užmarštin nunešė daugelio čia kūrusių dailininkų vardus, didžioji dalis kūrinių buvo prarasta, dalis jų pateko į privačias rankas ir tik vienas kitas - į muziejus.

A.Popovas darbus iš šio regiono renka beveik dešimt metų. Šiuo metu jo kolekcijoje yra per 1000 tapybos ir grafikos kūrinių, reprezentuojančių beveik 300 menininkų.

Draugija jau surengė per dešimt parodų Nidoje, Rusnėje, Karaliaučiuje, Klaipėdoje ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.