Kūrybos vakare - M.Dietrich dainos ir širdžiai artima poezija

Lietuvos teatro sąjungoje lapkričio 25 d. 18 val. viešės viena ryškiausių Klaipėdos dramos teatro asmenybių, skaitovė, šiais metais 70 metų jubiliejų švenčianti aktorė Nijolė Sabulytė. Į kūrybinį vakarą susirinkę žiūrovai turės proga išgirsti ne tik Marlene Dietrich dainų, bet ir Justino Marcinkevičiaus, Henriko Nagio bei indų poeto Rabindranatho Tagore's poezijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2013, 6:56 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:12 AM

Aktorė N.Sabulytė, prieš kelias savaites atšventusi savo jubiliejų, iki šiol priima kolegų, draugų ir ją mylinčių žiūrovų sveikinimus. Šia proga lapkričio pradžioje Klaipėdos dramos teatre buvo parodytas režisierės Ramunės Kudzmanaitės spektaklis „Moteris be kūno“, kuriame aktorė vaidina vieną pagrindinių vaidmenų. Kūrybinės energijos nestokojančiai artistė negali pasakyti, kelintas tai vaidmuo. Uostamiesčio teatre ji praleido daugiau nei keturiasdešimt metų.

„Teatre sunkūs tik pirmieji dvidešimt penkeri metai“- juokiasi aktorė cituodama savo garsųjį dėstytoją aktorių Juozą Rudzinską.

Aktorei visi vaidmenys brangūs, bet jos mėgstamiausias žanras – komedija. Atrodo, kad ji tiesiog gimusi vaidinti komiškose  Moljere'o, Kazio Sajos, Nikolajaus Gogolio pjesėse. Tačiau scenoje teko suvaidinti ir dramatinių vaidmenų. Ir būtent jie kur kas labiau nei vaidmenys komedijose atskleidė aktorės talento grožį ir jėgą. Tarp tokių vaidmenų – lenkų karalienė Sofija (Balio Sruogos „Milžino paunksmė“), Marcė (Žemaitės „Petras Kurmelis“), Vasilisa Karpovna (Maksimo Gorkio „Dugne“), Anglijos karalienė Elžbieta (Friedricho Schillerio „Marija Stiuart), Kristina (Eugene'o O'Neillo „Elektrai skirta gedėti“). Ko gero, Kristina – vienas iškiliausių dramatinių aktorės vaidmenų.

Kai naujų vaidmenų nėra,  aktorė tuštumą bando užpildyti skaitydama poeziją, prozą. Dauguma pažįsta aktorę kaip puikią skaitovę. Ir ne tik.

N.Sabulytė negalėtų gyventi be teatro, nors pripažįsta, kad aktoriaus profesija yra negailestinga: „Teatras - žiaurus. Ateina laikas, kai režisieriai pradeda nematyti, nepastebėti, ir tada susimąstai, ar tu - aktorė, ar - ne. Kai man atėjo toks laikas, pradėjau dalyvauti ansamblyje "Senoliai", vesti koncertus, skaityti poeziją. Tai man labai daug davė. Ir dabar galėčiau viena atsistoti prieš publiką ir skaityti eiles, prozą, dainuoti. Tai galima daryti ir ne teatre. Tai galima daryti kambaryje. Taigi būtų kambario teatras.“

Pirmadienio vakarą susirinkusiems žiūrovams aktorė paskaitys ištraukas iš Just.Marcinkevičiaus, H.Nagio, R.Tagore's lyrinių, širdžiai artimų tekstų, atliks keletą M.Dietrich dainų iš režisieriaus Alvydo Vizgirdos spektaklio „Marlene“. Žiūrovai taip pat gali tikėtis išgirsti aktorės mylimo rašytojo Juozo Erlicko prozos interpretacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.